Hyppää pääsisältöön

Lampaasta vyyhtiin – Alicia kehrää eettisesti ja ekologisesti kestävää villalankaa

Alicia Trezise-Segervall muutti Australiasta Suomeen rakkauden takia. Hänen intohimonsa villaan ja neulomiseen sai hänen perustamaan oman kehräämön Pohjanmaalle vanhaan kyläkouluun Kosköhön.

Alicialle voi tuoda omien lampaidensa villan ja saada takaisin haluamansa paksuista kehrättyä lankaa. Alicia sai ajatuksen muutamia lampaita tiloillaan pitävien ihmisten kokemasta puutteesta. He kaipasivat paikallista kehräämöä, joka vaalisi langantuotannossa eettisiä, ekologisia ja kestäviä näkökohtia.

En halua itse myrkkyjä kehooni, joten silloin langassakaan ei saa olla kemikaaleja.

Koneiden käynnistämiseen vaaditaan vähintään 4 kiloa villaa. Langan valmistukseen kelpaa ainoastaan kesävilla. Kun talviturkki on leikattu, ja lammas saa laiduntaa koko kesän ja sade pesee sen turkin monta kertaa, kasvaneesta villasta voidaan syksyllä kehrätä lankaa.

Lyhyttä jalkojen ja pään ympärillä kasvavaa villaa ei voi käyttää, joten se keritään pois ensimmäiseksi. Samoin keritään pois likaantunut karva takapuolesta ja vatsan alta. Se, mikä jää jäljelle, niin kutsuttu eläimen ”satula”, keritään erikseen ja otetaan talteen.

Leikattu lampaanvilla paperipussissa
Leikattu lampaanvilla paperipussissa Kuva: Yle/ Lee Esselström villa,Strömsö (tv-ohjelma)

On tärkeä kerätä ja säilyttää villa paperipusseissa. Kun olet saanut kasaan vähintään 4 kiloa, voit tuoda pussisi Alicialle Koskö Milliin.

Seisova nainen ja lampaanvillan pyörä
Alicia käyttää miehensä rakentamaa rumpua päästäkseen eroon villassa olevista roskista. Seisova nainen ja lampaanvillan pyörä Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),villa,kehräämöt

Alicia tarkastaa villan huolellisesti ja laittaa sen rumpuun, ristikoista rakennettuun pyörään. Siinä villa iskeytyy ristikkoa vasten ja mahdolliset lyhyet korret, ulostejäämät ja lika irtoaa villasta sillä periaatteella, että kaikki painava putoaa alas.

Lattialle tulee roskaa. Se on lisäarvollista jätettä, joka soveltuu erinomaisesti puutarhaviljelyyn. Alicia kerää kaiken erilliseen pussiin, jotta se voidaan levittää myöhemmin puutarhaan. Jätteellä voi peittää istutuksia, ja se antaa sekä ravinteita että pitää monet eläimet poissa sadon kimpusta.

Sen jälkeen Alicia lajittelee villan ristikkopöydällä. Alician mies Matts Segervall on rakentanut kotitekoiset apuvälineet, joita prosessissa tarvitaan. Kaikki roska poistetaan villasta, ennen kuin se laitetaan pesupusseihin likoamaan veteen, ja se pestään tällä tavalla kolme, neljä kertaa.

Nainen pitää märkänä oleva lampaanvillapussi kädessä.
Alicia pesee villan vedessä useamman kerran. Nainen pitää märkänä oleva lampaanvillapussi kädessä. Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),villa,kehräämöt

Alicia ei käytä kemikaaleja langan valmistuksessa. "En halua itse myrkkyjä kehooni, joten silloin kehoa vasten tulevassa langassakaan ei saa olla kemikaaleja."

Lampaanvilla kuivaamassa
Villa kuivumassa telineissä, jotka Matts Segervall on itse rakentanut. Lampaanvilla kuivaamassa Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),villa,kehräämöt

Lingon avulla Alicia puristaa veden villasta ennen kuin levittää sen kuivumaan. Koko prosessin ajan Alicia valvoo huolellisesti, kenen lanka on, etteivät villat sekoitu keskenään. On voitava olla varma, että Mimmistä keritystä villasta saa Mimmin villasta tehtyä lankaa, josta voi neuloa lapaset.

Lampaita ulkona pellolla
Karitsoja laitumella. Lampaita ulkona pellolla Kuva: Yle/ Lee Esselström lammas,karitsat,Strömsö (tv-ohjelma),villa

Villan kuivuminen vie vähintään vuorokauden, ja sitten se syötetään avaajavalssiin.

Lampaanvilla pussisa ensimmäisen koneen edessä
Pesty villa, joka pannaan ensimmäiseen kokeeseen, niin kutsuttuun avaajavalssiin. Lampaanvilla pussisa ensimmäisen koneen edessä Kuva: Yle/ Lee Esselström kehräämöt,villa,Strömsö (tv-ohjelma)
Lampaan villa laatikossa
Avaajavalssin toiseen päähän kertyy kuohkeaa villaa. Lampaan villa laatikossa Kuva: Yle/ Lee Esselström villa,kehräämöt,Strömsö (tv-ohjelma)

Ulos tullut kuohkea villa kerätään perheen itse rakentamaan laatikkoon. Sitten Alicia punnitsee villan huolellisesti ennen kuin hän levittää sen pöydälle, joka syöttää sen karstauskoneeseen no 1.

Karstauskone
Ensimmäinen karstauskone tekee villasta harsolevyä, joka kerätään takana olevaan pyörään. Karstauskone Kuva: Yle/ Lee Esselström Karstaus,villa,Strömsö (tv-ohjelma),kehräämöt

Ensimmäinen karstauskone tekee villasta ohutta harsolevyä, joka kerätään takana olevaan pyörään. Tämän "patjan" Alicia sitten irrottaa ja siirtää karstauskoneeseen no 2.

Karstauskone
Villa matkalla toiseen karstauskoneeseen. Karstauskone Kuva: Yle/ Lee Esselström kehräämöt,Karstaus,villa,Strömsö (tv-ohjelma)
Nainen karstauskoneen edessä.
Toinen karstauskone muokkaa villan rullille. Nainen karstauskoneen edessä. Kuva: Yle/ Lee Esselström kehräämöt,villa,Strömsö (tv-ohjelma),Karstaus

Karstauskone 2 tekee villasta rullia. Alicia kutsuu niitä "juustoiksi", koska niitä kutsutaan englanniksi nimellä "cheeses". Ja toki ne näyttävät hiukan juustokiekoilta. Tämä kone, samoin kuin muutkin koneet, jotka on valmistettu 1940-luvulla, voivat tehdä kaksi kerrosta, joissa on monta ”juustoa” rivissä. Vihreät kumilevyt, jotka hiertyvät toisiaan vasten synnyttävät hauraat villasäikeet.

Nainen rukkikoneen edessä
Alicia valvoo lankoja kehruukoneessa. Nainen rukkikoneen edessä Kuva: Yle/ Lee Esselström kehräämöt,Strömsö (tv-ohjelma),villa

Juustot, eli karstalanka (jossa ei ole kierteitä), pannaan kehruukoneen yläosaan. Alicia pujottaa tottuneesti hauraat säikeet. Hän tekee niihin kierteen tavallisen piippurassin avulla, jotta villasäikeet pysyvät yhdessä. Piippurassi ei myöskään vahingoita konetta, kun Alicia pujottaa langan. Tämän vinkin hän sai vanhalta englantilaiselta, joka on aikoinaan käyttänyt tämäntyyppisiä koneita.

Kehruukone tekee yksisäikeistä lankaa. Tähän koneeseen mahtuu yhteensä 60 rullaa. Seinällä on hammaspyörä, jonka kokoa voidaan vaihtaa sen mukaan, millainen nopeus koneeseen halutaan.

Nainen vanhan kertauslaitteen edessä
Alicia 2-, 3- tai kolmisäikeistä lankaa tekevän kertauskoneen edessä. Nainen vanhan kertauslaitteen edessä Kuva: Yle/ Lee Esselström kehräämöt,villa,langat,Strömsö (tv-ohjelma)

Yksisäikeisen langan, joka kiertyy puupuolien ympärille, Alicia vie kertauskoneeseen. Siinä voidaan valmistaa kaksi-, kolmi- tai nelisäikeistä lankaa. Erityisen upeaa tulee langasta, johon on kierretty yhteen yksi säie valkoista ja yksi ruskeaa villaa.

Lanka kierretään koneellisesti puupalikan ympäri
Kaksisäikeinen lanka kiertyy puolille kertauskoneessa. Lanka kierretään koneellisesti puupalikan ympäri Kuva: Yle/ Lee Esselström kehräämöt,villa,Strömsö (tv-ohjelma)

Nyt lanka on valmista käytettäväksi. Langan irrottamiseen Alicia käyttää suurta vyyhdinpuuta, jolla voi tehdä monta lankavyyhteä kerralla.

Villalankoja
Alician paikallisesta villasta tekemää lankaa. Villalankoja Kuva: Yle/ Lee Esselström langat,kehräys,Strömsö (tv-ohjelma),kehräämöt

Vyyhteihin merkitään huolellisesti, montako kilometriä ne ovat tarkalleen matkustaneet. Täällä villaa ei kuljetella ympäriinsä prosessin eri vaiheita varten. Langoissa voi olla esimerkiksi merkintä 6 km, ja sen paikallisempaa voi tuotanto tuskin olla.

Jos haluat tietää lisää koneista tai kuulla Alician radiohaastattelun, löydät artikkelin siitä, miten kehräämö valtasi kyläkoulun.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa