Hyppää pääsisältöön

Muumien taikatalvi ja Saamelaisveri – saamelaisten kansallispäivänä nähdään ohjelmia pohjoissaamen kielellä

Hemulen blåser i trumpet medan Mumintrollet håller för öronen.
Hemulen blåser i trumpet medan Mumintrollet håller för öronen. Kuva: Future Film muumit

Saamelaisten kansallispäivää vietetään Ylessä pohjoissaamen kielellä dubattujen ja tekstitettyjen elokuvien merkeissä.

Amanda Kernellin ohjaama Saamelaisveri (2016) nähdään pohjoissaameksi tekstitettynä Yle Teema Fem -kanavalla klo 22.00. Kyseessä on ensimmäinen elokuva, jonka Yle on tekstittänyt pohjoissaamen kielellä.

“Pidän tärkeänä, että vähemmistökielemme näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla. Aiemmin lähetystekniikka ei taipunut saamenkielisten erikoiskirjainten lähettämiseen. Toivottavasti saamenkielisiä tekstityksiä nähdään jatkossa useammin Ylellä”, sanoo kääntämisen ja versioinnin päällikkö Christoffer Forssell.

Saamelaisveri-elokuvassa Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa. Hänen on tarkoitus ryhtyä pian perheen poronhoitajaksi. Elle Marja kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla ja päättää sulautua kantaväestöön. Identiteetin vaihto osoittautuu odotettua vaikeammaksi.

Muumien taikatalvi, pohjoissaameksi Mumeniid diidadálvi, esitetään Yle TV2:ssa klo 15.40. Se on katsottavissa myös Yle Areenassa 30 vuorokautta.

Elokuva sijoittuu talviseen Muumilaaksoon. Tänä vuonna Muumipeikko ei halua mennä talviunille, vaan päättää tutkia kylmää ja pimeää vuodenaikaa. Hän kohtaa merkillisiä olentoja, jotka tuntuvat odottavan ihmeellistä ja kaivattua vierasta, jonka nimi on Joulu. Elokuva perustuu Tove Janssonin kirjaan Taikatalvi. Ääninäyttelijöinä esiintyvät muun muassa Ásllat Holmberg, Niko Valkeapää, Elle Sara Oskal, Emma Elliane O. Valkeapää ja Sara Margrethe Oskal.

Illalla Yle Areenassa nähdään kansallispäivän 90-minuuttinen livelähetys, joka on toteutettu yhdessä SVT:n, SR:n ja NRK:n kanssa. Lisäksi Areenassa julkaistaan ensimmäinen osa uudesta Kerroksia-lyhytdokumenttisarjasta. Se kertoo eri taustoista tulevien alkuperäiskansaan kuuluvien nuorten tarinoita. Mukana on kolme saamelaista ja yksi inuiittinuori.

Lisätiedot:
Christoffer Forssell, kääntämisen ja versioinnin päällikkö, christoffer.forssell@yle.fi
Maiju Saijets, päällikkö, Yle Sápmi, maiju.saijets@yle.fi