Hyppää pääsisältöön

Neulo ja huovuta trendikäs patalappu

Yksinkertainen neuleprojekti, josta on taatusti trendikäs tulos. Patalappu neulotaan aina oikein täysvillalangasta ja huovutetaan pesukoneessa. Nahkalenkki, johon on painettu teksti, kruunaa kaiken.

Tarvitset vain sopivan paksua lankaa (mielellään 5–8 mm:n puikoille sopivaa), puikot nro 5, pala nahkaa ja metallileimasimia. Tarvitset myös nahkaneulan, parsinneulan, vasaran ja pesukoneen.

Lankakerät pöydällä
Paikallisesti tuotettua villalankaa. Lankakerät pöydällä Kuva: Yle/ Lee Esselström langat,Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Langan pitää olla täysvillalankaa, jotta sitä voi huovuttaa. Käytä käsittelemätöntä neulelankaa tai huovutuslankaa.

Erilaiset langat käyttäytyvät eri tavalla. Tulos riippuu siitä, miten tiukka käsialasi on ja miten paljon lanka huopuu. Ensimmäinen tuotos on siksi testikappale.

neulottu ja huovattu patalappu roikkuu seinällä
Neulottu ja huovutettu patalappua, jossa on nahkalenkki. neulottu ja huovattu patalappu roikkuu seinällä Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),patalaput (kodintekstiilit),neulonta

Patalappuni oli kooltaan 25 x 25 cm ennen huovutusta ja se kutistui pituus- ja leveyssuunnassa 3–4 cm huovutettaessa. Huovutin sen pesukoneessa tavallisessa 40 asteen pesuohjelmassa, johon kuului linkous, ja käytin tavallista pesuainetta.

Vinkki! Jos patalappu ei sinusta huopunut tarpeeksi 40 asteessa, pese se uudelleen 60 asteessa. Muotoile sitten patalappu haluamasi kokoiseksi ja anna kuivua tasaisella alustalla.

Lee istuu neuloamassa
Lee neuloo patalappuja huovuttaakseen ne pesukoneessa. Lee istuu neuloamassa Kuva: Yle/Matias Jungar Lee Esselström,Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Tee näin:

 1. Luo 35 s puikoille nro 5.
 2. Neuleprojekti keskellä
  Neulo aina oikein, kunnes työ on neliön muotoinen. Neuleprojekti keskellä Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö (tv-ohjelma),patalaput (kodintekstiilit)
 3. Neulo kaikki kerrokset oikein, kunnes neliö on valmis. Voit testata muodon taittamalla vastakkaiset kulmat yhteen.
 4. Neulettu neliö vännetty puoliksi
  Kokeile, onko sinulla neliö taittamalla oikea alakulma vasenta yläkulmaa vasten. Neulettu neliö vännetty puoliksi Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö (tv-ohjelma),patalaput (kodintekstiilit)
 5. Päättele silmukat sopivan löysästi ja päätä langanpäät.
 6. Pane patalappu pesukoneeseen ja pese tavallisella 40 asteen ohjelmalla tavallisella pesuaineella. Ellei patalappu huovu tarpeeksi, pese uudelleen 60 asteessa.
 7. Kaksi neulottuja neliöitä, yksi huovutettu ja toinen ei.
  Huovutettu patalappu ja patalappu ennen huovutusta. Kaksi neulottuja neliöitä, yksi huovutettu ja toinen ei. Kuva: Yle/ Lee Esselström patalaput (kodintekstiilit),Strömsö (tv-ohjelma),neulonta
 8. Muotoile patalappu mieleiseksesi. Patalappua saa oiottua ja kulmat venytettyä suoriksi, niin kauan kuin se on märkä. Anna patalapun kuivua tasaisella alustalla.
 9. Leikkaa noin 13,5 cm pitkä nahanpala ja mukauta pituus haluamaasi tekstiin.
 10. Metallileimasimet, vasara, neuloja, nahkapala ja puupala pöydällä
  Leimaa teksti nahanpalaan ja tee neljä reikää molempiin päihin. Metallileimasimet, vasara, neuloja, nahkapala ja puupala pöydällä Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),patalaput (kodintekstiilit),leimasimet
 11. Leimaa teksti nahanpalaan metallileimasimilla ja vasaralla.
 12. Tee nahanpalaan neljä reikää kumpaankin päähän nahkaneulalla ja vasaralla.
 13. Nahkakoukku joka ommellaan kiinni huovutulle patalapulle.
  Ompele lenkki patalapun kulmaan. Nahkakoukku joka ommellaan kiinni huovutulle patalapulle. Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),patalaput (kodintekstiilit),neulonta,ompelu
 14. Ompele nahanpala huovutetun patalapun kulmaan. Käytin tavallista ompelulankaa, joka oli samanväristä kuin villalanka ja ompelin monta pistoa päällekkäin kaksinkertaisella langalla rastin muotoon.
Neulottu ja huovutettu patalappu
Neulottu ja huovutettu patalappu Kuva: Yle/ Lee Esselström patalaput (kodintekstiilit),neulonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Neulotut ja huovatut patalaput pöydällä
Neulotut ja huovatut patalaput pöydällä Kuva: Yle/ Lee Esselström patalaput (kodintekstiilit),Strömsö (tv-ohjelma),neulonta

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa