Hyppää pääsisältöön

Yleisradion Vuoden levy 2018 on Alba Recordsin "Earthly Angels"

Yleisradion vuoden levy 2018 -kunniakirjan saa Alba Recordsin "Earthly Angels”
Yleisradion vuoden levy 2018 -kunniakirjan saa Alba Recordsin "Earthly Angels” Kuva: Yle Alba Records,Yleisradion vuoden levy 2018

Yleisradion vuoden levy 2018 -kunniakirjan saa Alba Recordsin "Earthly Angels”.

Levy sisältää musiikkia 1600-luvun nunnaluostareista, säv. Perucona, Leonarda, Rusca, Badalla, Re ja Cozzolani.
Esittävät Kajsa Dahlbäck ja Anna Villberg, sopraano, Peter Spissky ja Aira Maria Lehtipuu, viulu, Andrew Lawrence-King, harppu, Eero Palviainen, luuttu, ja Marianna Henriksson, cembalo. (Alba, ABCD 426)

Vuoden levy -kunniakirja on Yle Kulttuurin ja viihteen tunnustus levylle, jolla on kantavuutta suomalaisen esittävän tai luovan säveltaiteen edistämisessä. Kunniakirjalla palkitaan äänitteen esiintyjät ja tuottajat.

Yleisradion Vuoden levy 2018 – perustelut

Tärkeä aihe tuottaa merkityksellistä musiikkia. Sopraano Kajsa Dahlbäckin Earthly Angels -projektin levy dokumentoi 1600-luvun Italiaa; siellä ylhäisten perheiden ylimääräiset tytöt sijoitettiin luostariin, jossa tyttöjen voima, lahjakkuus ja luovuus kohdistuivat esimerkiksi musiikkiin. Mutta levy ei jää dokumentoinniksi, vaan aiheen tärkeys johtaa henkilökohtaisesti koettuun, laadukkaaseen musiikkiin, jonka kautta kuulijalle välittyy aavistus 1600-luvun nunnien elämänkokemuksesta sekä tunne sen merkityksestä nykyaikana.

Earthly Angels -projektin hienous on musiikissa. Kuulaat mutta ilmaisuvoimaiset sopraanot todistavat kotimaisen barokkilaulun korkeasta tasosta. Säestävän yhtyeen sointikuva lumoaa yhdistämällä syviä urkubassoja harpun ja luutun taivaalliseen helmeilyyn. Sävellykset ovat intohimoisia ja taiturillisia, ja äänityksenkin puolesta kyseessä on puhdas kuuntelunautinto.

Yleisradion Vuoden levyksi valikoitui levy, joka resonoi kuulijan tietoisuuden taustalla hiljaisesti mutta pitkään.

Vuoden levy 2018 -kunniakirja jaetaan Yle Radio 1:n Kulttuuriykkönen-lähetyksessä keskiviikkona 6.2.2019 klo 15.02. Suorassa lähetyksessä ovat vieraina Vuoden levyn tekijät. Palkinnon jakaa Ylen Kulttuuri ja viihde -osaston päällikkö Minna-Mari Parkkinen ja valinnan perusteluista kertoo musiikkitoimittaja Kare Eskola.