Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Lentokyvyttömät linnut – salaperäiset siivekkäät kulkevat vain jalan

Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan.
Takahe eli isosulttaanikana on Uudessa-Seelannissa elävä lentokyvytön lintu. Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan. Yle TV1,Avara luonto: Lentokyvyttömät linnut

TV1 lauantaina 15.6.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 16.6. klo 8.05, Areenassa

Takahe eli isosulttaanikana on lentokyvytön Uudessa-Seelannissa elävä lintu. Sen luultiin kuolleen sukupuuttoon, mutta lintuja löydettiin 1940-luvun lopulla uudelleen.

Äärimmäisen uhanalainen takahe kuten Uuden-Seelannin kansallinen symboli kiivi sekä kakapo, pöllöpapukaija, ovat pienimpiä lentokyvyttömistä linnuista. Maailman suurin lintu strutsi elää Afrikassa. Hieman pienempi emu ja kasuaari ovat kotiutuneet Australiaan. Etelä-Amerikassa tepastelee puolestaan nanduja.

Maailmalta tavataan noin 40 eri lentokyvytöntä lintulajia, joihin kuuluu myös mestariuimari pingviini. Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan, mutta miksi ne sitten eivät lennä?

Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan.
Strutsi on maailman suurin lintu. Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan. Yle TV1,Avara luonto: Lentokyvyttömät linnut

Uuden Seelannin lintujen ei tarvinnut miljoonien vuosien aikana kehittää lentotaitoaan, sillä niillä ei ollut luontaisia vihollisia. Saarivaltiossa ei ollut nisäkkäitä, ainoastaan lintuja. Kun uudisasukkaat toivat saarelle petoeläimiä, lentokyvyttömien lintujen elämä muuttui.

Miksi esimerkiksi strutsi tyytyi elämään petoja kuhisevalla maanpinnalla? Afrikan asukilla on ollut runsaasti saalistajia, mutta silti se ei lennä. Saksalaisessa luontodokumentissa Lentokyvyttömät linnut havaitaan, että tämä vertaansa vailla oleva juoksija on mysteerin verhoama yhä tänäkin päivänä.

Down To Earth – Flightless Birds. Tuotanto: Albatross World, Saksa, 2016. Lukijana on Jarmo Heikkinen. Luontodokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran helmikuussa 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.