Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Lentokyvyttömät linnut – salaperäiset siivekkäät kulkevat vain jalan

Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan.
Takahe eli isosulttaanikana on Uudessa-Seelannissa elävä lentokyvytön lintu. Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan. Yle TV1,Avara luonto: Lentokyvyttömät linnut

TV1 lauantaina 15.6.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 16.6. klo 8.05, Areenassa

Takahe eli isosulttaanikana on lentokyvytön Uudessa-Seelannissa elävä lintu. Sen luultiin kuolleen sukupuuttoon, mutta lintuja löydettiin 1940-luvun lopulla uudelleen.

Äärimmäisen uhanalainen takahe kuten Uuden-Seelannin kansallinen symboli kiivi sekä kakapo, pöllöpapukaija, ovat pienimpiä lentokyvyttömistä linnuista. Maailman suurin lintu strutsi elää Afrikassa. Hieman pienempi emu ja kasuaari ovat kotiutuneet Australiaan. Etelä-Amerikassa tepastelee puolestaan nanduja.

Maailmalta tavataan noin 40 eri lentokyvytöntä lintulajia, joihin kuuluu myös mestariuimari pingviini. Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan, mutta miksi ne sitten eivät lennä?

Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan.
Strutsi on maailman suurin lintu. Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan. Yle TV1,Avara luonto: Lentokyvyttömät linnut

Uuden Seelannin lintujen ei tarvinnut miljoonien vuosien aikana kehittää lentotaitoaan, sillä niillä ei ollut luontaisia vihollisia. Saarivaltiossa ei ollut nisäkkäitä, ainoastaan lintuja. Kun uudisasukkaat toivat saarelle petoeläimiä, lentokyvyttömien lintujen elämä muuttui.

Miksi esimerkiksi strutsi tyytyi elämään petoja kuhisevalla maanpinnalla? Afrikan asukilla on ollut runsaasti saalistajia, mutta silti se ei lennä. Saksalaisessa luontodokumentissa Lentokyvyttömät linnut havaitaan, että tämä vertaansa vailla oleva juoksija on mysteerin verhoama yhä tänäkin päivänä.

Down To Earth – Flightless Birds. Tuotanto: Albatross World, Saksa, 2016. Lukijana on Jarmo Heikkinen. Luontodokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran helmikuussa 2019.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.