Hyppää pääsisältöön

Kotona vastoin tahtoaan – "Saan hepulin, kun ajattelen miten ihmisiä kohdellaan"

Ruotsissa yhä useampi heikkokuntoinen vanhus asuu kotona, vaikka ei enää pystyisi tai haluaisi.
Eläkeläinen Wiwi Heggblad hoitaa 94-vuotiasta Kerstin-äitiään ja dementiaa sairastavaa miestään kotona. Ruotsissa yhä useampi heikkokuntoinen vanhus asuu kotona, vaikka ei enää pystyisi tai haluaisi. Yle TV1,Kotona vastoin tahtoaan

TV1 torstaina 14.2.2019 klo 14.30 - 15.00, uusinta sunnuntaina 17.2. klo 12.15, Areenassa

”Miltähän tänään näyttää? Pidetään peukkuja”, sanoo eläkeläinen Wiwi Heggblad, kun hän mittaa aamulla äitinsä Kerstin Johanssonin verensokeria. Wiwi hoitaa 94-vuotiasta äitiään ja dementiaa sairastavaa miestään Pelle Heggbladia kotona.

”Aikaa voi mennä vartti – tai kaksi tuntia. Äiti on onneksi omatoiminen. Ensin laitan kummallekin aamiaista”, Wiwi kertoo. Kello alkaa olla kymmenen, kun kaikki aamutoimet on saatu tehtyä. – ”Tämä on loputonta.”

”Unesta ei saa tinkiä, sillä muuten ei jaksa. Minulla on aika rankkaa, koska en voi jättää muistisairasta miestäni.”

”Kun on niin vanha kuin minun äitini on, pitäisi päästä edes jonottamaan vanhainkotipaikkaa. He eivät ole ikinä vaatineet mitään, puurtaneet vain. Kun vanha ihminen tahtoisi vanhainkotiin, paikkoja ei ole”, Wiwi huokaa.

Virkamiehet varoittivat seurauksista

Ruotsin ylitse on pyyhkäissyt lakkautusaalto. Vaikka vanhusten määrä lisääntyy koko ajan, vanhainkoti toisensa jälkeen on lakkautettu.

Ruotsissa on 2000-luvun aikana vähennetty vanhusten laitoshoitopaikkoja rajusti. Joka neljäs vanhusten hoivapaikka on lopetettu. 15 vuoden aikana on kadonnut 32 000 paikkaa.

Mihin vanhat ihmiset sitten menevät?

Norrköpingissä, Kerstinin ja Wiwin kotikaupungissa, lakkautettiin yli sata paikkaa kahdessa vuodessa, vaikka virkamiehet varoittivat seurauksista.

Lakkautusten seurauksena vanhainkotijonot kasvoivat. Vanhukset jäivät viikkokausiksi sairaalaan. Sitten keksittiin, miten akuutti tilanne saatiin purettua. Vanhukset lähettiin kotiin.

”Lähetämme kotiin 95 - 97-vuotiaita potilaita. Heitä pitää ehkä kääntää, koska he eivät pysty kääntymään itse. He tarvitsevat apua juomisessa. He eivät jaksa käyttää hälytintä. Totta kai se tekee surulliseksi”, sanoo Vrinnevisjukhuset-sairaalan hoitosuunnittelija Sigbritt Vestgöte.

Linnea ei pysty hälyttämään apua

Yhä useampi heikkokuntoinen vanhus asuu kotona, vaikka ei enää pystyisi tai haluaisi. Kun voimat hupenevat, on arjesta selviytyminen vaikeaa.

Vivi Jansson on tuntenut ystävänsä Linnean 70 vuotta. He ovat nähneet joka päivä ja ovatkin naapuruksia. Viime vuosina Linnean vointi on huonontunut jatkuvasti. Nyt hän on sairaalassa saatuaan aivohalvauksen.

Linnealla ei ole oikein omaisia, joten Vivi yrittää hankkia hänelle lyhytaikaista laitoshoitopaikkaa. Norrköpingin kunta on kuitenkin päättänyt lähettää Linnean kotiin.

”Paljon apua tarvitsevia ei kyllä pitäisi kotiuttaa. Hän ei pysty tekemään mitään itse. Pahinta on, ettei Linnea osaa käyttää hälytintä. Minä istuin kotona murehtimassa, miten hän mahtaa pärjätä”, Vivi sanoo.

”Joten kyllä huolestuttaa.”

Milloin kodista tuleekin vankila?

Toimittajien Jenny Widellin ja Tina Enströmin dokumentissa Kotona vastoin tahtoaan pohditaan sitä, miten nykyajattelun mukaan vanhusten tulee asua kotona mahdollisimman pitkään. Ruotsissa ajatuksen esitti Ivar Lo-Johansson vuosikymmeniä sitten.

Vanhainkodit olivat takavuosina osa köyhäinapua. Vanhukset saatettiin viedä niihin väkisin. Tuolloin keskusteltiin siitä, että hoitoa pitää saada kotona sen sijaan että vanhus päätyisi laitokseen. Kotona asumisen periaate on ollut Ruotsin vanhuspolitiikan kulmakivi.

”Jokainen haluaa asua kotona, jos ei tarvitse muiden apua. Mutta missä vaiheessa ihminen tuntee itsensä turvattomaksi, kun kodista tulee vankila”, sanoo ohjelmassa haastateltava professori Marta Szebehely.

Ruotsalaisdokumentissa seurataan, minkälaisia ratkaisuja Wiwi Heggblad on valmis tekemään perheenjäsentensä takia. ”En uskonut, että vanheneminen on tällaista. Saan hepulin, kun ajattelen miten ihmisiä kohdellaan. Minun elämäntehtäväni on taistella heidän puolestaan.”

Hem till varje pris. Tuotanto: SVT, Ruotsi, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Yle Fem -kanavalla 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.