Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on ilkeydestä? Mitä teit silloin?

Oletko kohdannut ilkeyttä? Millaista?
Oletko kohdannut ilkeyttä? Millaista? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ilkeys

Onko joku tuttu tai tuntematon sanonut sinulle ilkeästi tai kohdellut huonosti? Mitä ilkeys sinun mielestäsi on? Oletko itse ollut ilkeä?

“Ilkeily on vallankäyttöä. Se liittyy narsismiin, kun haluat painaa toista alas ja nostaa itseäsi ylös”, sanoo sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Ilkeily ja kiusaaminen liittyvät vahvasti narsismiin. Narsisti haluaa kontrolloida toisia ihmisiä.

“Jos asut ilkeän ihmisen kanssa, hän voi viedä itsearvostustasi vähättelemällä ja nöyryyttämällä”, sanoo Viljamaa.

Päivittäin tapahtuva mitätöinti vaikuttaa ihmiseen.

“Ihminen kadottaa itsearvostuksensa narsistisen ihmisen tai narsistisen organisaation viemänä. Kun itsearvostus on viety niin et pääse lähtemään vaan jumitut siihen”, kertoo Viljamaa.

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa työpaikkakiusaamisesta kärsii 140 000 ihmistä. Työelämässä ilkeily ja kiusaaminen kukoistavat organisaatiokulttuurissa, jossa huono käytös hiljaisesti hyväksytään.

“Jos työpaikalla on yt-neuvottelut, siellä ruvetaan juoruilemaan kuka joutuu lähtemään. Heikko tiedotus, epäselvä tilanne, pehmeä ja heikko pomo, siinä on kiusaamiselle altistavia tekijöitä”, kertoo Viljamaa.

Kiusaamista tapahtuu työpaikkojen lisäksi myös kouluissa, harrastusporukoissa ja sosiaalisessa mediassa. Sivustaseuraajien rooli on suuri. Passiivinen osallistuminen pahan tekemiseen vaikuttaa ihmisen identiteettiin.

Aina ihmisellä ei välttämättä ole mahdollisuuksia puolustaa itseään sillä tavalla kuin hän itse haluaisi.

“Hyvin harvalla on sellainen elämä, joka on taloudellisesti ja henkisesti niin suojattua, että voi vapaasti ilmaista mielipiteensä. On hirveää, jos joutuu olemaan hiljaa epäreiluuden edessä. Se vie ihmisen itsetunnon, se ja muuttaa hänen persoonaansa”, sanoo Viljamaa.

Oletko nähnyt tilanteita koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa, kun jollekin ilkeillään tai kiusataan? Miten olet toiminut siinä tilanteessa? Oletko itse sanonut tai tehnyt jotain ilkeää toisille?

Kerro kokemuksistasi keskiviikkoon 13.2 mennessä.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään ilkeyttä torstaina 7.3 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • "Todella moni haluaa töihin, mutta esimerkiksi fysiikka ei kestä tai taidot eivät riitä"

  Meillä on olemassa myytti työhaluttomuudesta.

  Nimimerkki Helenalla on kuuden vuoden kokemus omasta ja muiden työttömyydestä. Hän on toiminut työttömien ohjaaja-valmentajana yli kaksi vuotta ja auttanut muita hakemaan työtä ja uskomaan tulevaisuuteen. Helena vastasi Havaintoja ihmisestä -ohjelman kyselyyn työttömyydestä. "Todella moni haluaa töihin, mutta esimerkiksi fysiikka ei kestä tai taidot eivät riitä.

 • Hartauspuhujat huhtikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat huhtikuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Norman Granz – Kaikkien aikojen jazz-impressaari

  Tuhansien jazzkonserttien ja viiden jazzlevymerkin isä

  Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarja tarjoaa huikean kattauksen Suomessa 60-luvulla esiintyneiden amerikkalaisten jazztähtien konsertteja. Täällä promoottorina toimi Paavo Einiö, suomalaisen kevyen musiikin moniottelija, mutta kuka oli amerikkalaiset jazzlegendat Eurooppaan tuonut Norman Granz?

 • Jumalanpalvelukset huhtikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset huhtikuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset maaliskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.