Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on ilkeydestä? Mitä teit silloin?

Oletko kohdannut ilkeyttä? Millaista?
Oletko kohdannut ilkeyttä? Millaista? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ilkeys

Onko joku tuttu tai tuntematon sanonut sinulle ilkeästi tai kohdellut huonosti? Mitä ilkeys sinun mielestäsi on? Oletko itse ollut ilkeä?

“Ilkeily on vallankäyttöä. Se liittyy narsismiin, kun haluat painaa toista alas ja nostaa itseäsi ylös”, sanoo sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Ilkeily ja kiusaaminen liittyvät vahvasti narsismiin. Narsisti haluaa kontrolloida toisia ihmisiä.

“Jos asut ilkeän ihmisen kanssa, hän voi viedä itsearvostustasi vähättelemällä ja nöyryyttämällä”, sanoo Viljamaa.

Päivittäin tapahtuva mitätöinti vaikuttaa ihmiseen.

“Ihminen kadottaa itsearvostuksensa narsistisen ihmisen tai narsistisen organisaation viemänä. Kun itsearvostus on viety niin et pääse lähtemään vaan jumitut siihen”, kertoo Viljamaa.

Työterveyslaitoksen mukaan Suomessa työpaikkakiusaamisesta kärsii 140 000 ihmistä. Työelämässä ilkeily ja kiusaaminen kukoistavat organisaatiokulttuurissa, jossa huono käytös hiljaisesti hyväksytään.

“Jos työpaikalla on yt-neuvottelut, siellä ruvetaan juoruilemaan kuka joutuu lähtemään. Heikko tiedotus, epäselvä tilanne, pehmeä ja heikko pomo, siinä on kiusaamiselle altistavia tekijöitä”, kertoo Viljamaa.

Kiusaamista tapahtuu työpaikkojen lisäksi myös kouluissa, harrastusporukoissa ja sosiaalisessa mediassa. Sivustaseuraajien rooli on suuri. Passiivinen osallistuminen pahan tekemiseen vaikuttaa ihmisen identiteettiin.

Aina ihmisellä ei välttämättä ole mahdollisuuksia puolustaa itseään sillä tavalla kuin hän itse haluaisi.

“Hyvin harvalla on sellainen elämä, joka on taloudellisesti ja henkisesti niin suojattua, että voi vapaasti ilmaista mielipiteensä. On hirveää, jos joutuu olemaan hiljaa epäreiluuden edessä. Se vie ihmisen itsetunnon, se ja muuttaa hänen persoonaansa”, sanoo Viljamaa.

Oletko nähnyt tilanteita koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa, kun jollekin ilkeillään tai kiusataan? Miten olet toiminut siinä tilanteessa? Oletko itse sanonut tai tehnyt jotain ilkeää toisille?

Kerro kokemuksistasi keskiviikkoon 13.2 mennessä.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään ilkeyttä torstaina 7.3 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.