Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus kuntoilusta – Voiko vähänkin liikkuva pysyä vetreänä?

Mikä on pienin määrä fyysistä harjoittelua, joka mahdollistaa terveenä pysymisen?
Tiedetoimittaja Michael Mosley tutkii, miten vähäisestäkin liikunnasta saa terveyshyötyä. Mikä on pienin määrä fyysistä harjoittelua, joka mahdollistaa terveenä pysymisen? Kuva: BBC Yle TV1,Michael Mosley,Prisma: Totuus kuntoilusta

TV1 keskiviikkona 13.2.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 16.2. klo 14.05 ja maanantaina 18.2. klo 23.30, Areenassa

On se taas aika vuodesta, kun moni tuskailee miten saisi liikuntakipinän pysymään yllä. Aika on kortilla eikä intoa piisaa. Näkyviä tuloksia pitäisi saada mahdollisimman helposti.

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että vähäisestäkin liikunnasta hyötyy.

Mikä on pienin määrä fyysistä harjoittelua, joka mahdollistaa terveenä pysymisen? Riittääkö kaksi minuuttia kovatehoista liikuntaa viikossa?

Tiedetoimittaja Michael Mosley haluaa selvittää, miten voi pysyä fyysisesti hyvässä kunnossa mahdollisimman vähällä liikunnalla. Hän lyöttäytyy BBC:n dokumentissa tutkijoiden seuraan, sillä nämä kääntävät käsityksemme urheilusta päälaelleen.

Ne maagiset 10 000 askelta päivässä

Moni yrittää tavoitella askelmittarin avulla päivän aikana 10 000 askelta. Mistä tämä maaginen luku on oikein peräisin?

Mosley paljastaa dokumentissa, että suositus päivittäisestä askelmäärästä ei ole tieteellisen tutkimuksen tulosta, vaan liittyy japanilaisen laitteen myyntikampanjaan. Vuoden 1964 Tokion olympialaisten alla muuan yhtiö keksi laitteen, jonka nimeksi tuli ”10 000 askeleen mittari”.

Askelmittarit voi unohtaa, sillä nyt on löytynyt uusi haastaja, tehokkaampi tapa kävellä.

Professori Rob Copeland Sheffield Hallam Universitysta järjestää kokeen, jossa osa vapaaehtoisista tavoittelee päivän aikana maagista askelmäärää ja verrokkiryhmä kolmea 10 minuutin reipasta, hengästyttävää kävelylenkkiä. Testin aktiivikympit harrastivat enemmän rasittavampaa liikuntaa, vaikka lenkit olivat lyhyitä. Kun syke nousee ja hengästyy, niin liikunta kohentaa terveyttä.

Truth About Getting Fit. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

Keskustele