Hyppää pääsisältöön

New Yorkissa Keskuspuisto – mahtuisiko Helsinkiin Keskusmetsä?

Suomi on metsäläinen -sarja lähtee tutkimusmatkalle metsäläisyyteen.
Suomi on metsäläinen -sarjan juontaja Juhani Seppänen. Suomi on metsäläinen -sarja lähtee tutkimusmatkalle metsäläisyyteen. Kuva: Intervisio Yle TV1,Juhani Seppänen,Suomi on metsäläinen

Suomi on metsäläinen -sarjan juontaja Juhani Seppänen epäilee, että häpeilemme yhä metsäläisyyttämme. Miksipä muuten maamme suurimman kaupungin yhtenäinen metsäalue on ristitty – puistoksi?

”Suomi on metsäläinen -sarjassa olen tutustunut suomalaisen metsäsuhteen eri ulottuvuuksiin monelta eri kantilta: metsäautoteiden ralliharrastajista luontovalokuvaajan öisiin karhukokemuksiin ja kitaranrakentamisen hienouksista sellunkeittämisen uusiin vivahteisiin”, kertoo Juhani Seppänen.

Seppäsen mukaan on käynyt selväksi, että metsä merkitsee meille paljon. ”Jokaiselle toki vähän eri asioita, eri painotuksin. Yhtä asiaa olen kuitenkin jäänyt miettimään: suomalaisen metsäsuhteen ja suomalaisen kaupunkisuhteen kummallista yhteenkietoutumista.”

”Metsäläisyys ja kaupunkilaisuus. Nehän ovat ensi näkemältä vastakkaisia asioita. Joita ne tietysti ovatkin, mutta metsäsuhteesta puhuttaessa silti vahvasti toisiinsa liittyviä asioita. Suomalaiseen kaupunkilaisuuteen saattaa hyvinkin liittyä puolia, jotka kertovat eniten halusta peittää sitä – metsäläisyyttä.”

”Missään tämä ei tule yhtä hyvin esiin kuin keskellä Helsinkiä. Mitä Helsingin ytimessä onkaan? Aleksanterinkatu? Rautatieasema? Stockmann? Mannerheimintie? Kaikki vääriä vastauksia. Kun katsoo kartalla Helsinkiä, melko lailla tarkalleen keskellä kaupungin maantieteellistä aluetta sijaitsee pitkä, yhtenäinen metsäalue, joka ulottuu Töölönlahden pohjukasta Vantaan rajalle Haltialaan.”

New Yorkissa on aivan ymmärrettävää, että Manhattanin keskellä sijaitseva arvokas ja laaja puistoalue on nimetty Central Parkiksi.

”Mutta se, että keskellä Helsinkiä sijaitseva metsä – sillä ihan selvä metsähän se on, eikä mikään puisto – on nimetty täällä Keskuspuistoksi, kertoo varmastikin vain jonkinlaisesta metsäläisyyden häpeämisestä. Mutta onhan katujen ja puistojen nimiä ennenkin muutettu, joten: Eikö olisi aika korjata vääryys ja muuttaa Keskuspuisto – Keskusmetsäksi?”, Seppänen kysyy.

Suomi on metsäläinen -sarja TV1:llä maanantaisin klo 21.25, katsottavissa myös Areenassa.

Keskustele