Kun valo palaa, ruukkukasvit alkavat taas kasvaa. Silloin on aika käydä kaikki kasvit läpi talven jälkeen. Nyt on ihanteellinen aika ottaa pistokkaita, jakaa kasveja ja saada yksinkertaisesti kotiviidakko kasvamaan. Tässä ovat Owen vinkit, joilla onnistut siinä.
Meidän leveysasteillamme voi alkaa hoivailla ruukkukasvejaan suunnilleen helmikuun puolivälistä. Silloin kasvukausi alkaa.
Ruukkukasveja voi lisätä sekä jakamalla että ottamalla pistokkaita. Pistokkaita otetaan yksinkertaisesti niin, että leikataan kasvista pala, josta voi tulla uusi taimi.
Pistokkaan ottaminen kasvista ei ole sille vaaraksi. Useimmat kasvit voivat hyvin, kun niitä leikkaa silloin tällöin. Silloin ne saavat uutta vauhtia kasvuun. Samoin kuin hiuksillekin tekee leikkaus silloin tällöin hyvää.

Pistokkaiden ottaminen onnistuu lähes kaikista kasveista lukuun ottamatta palmuja ja joitakin hyvin kovia kasveja kuten kumipuu (ficus elastica). Pistokkaita voidaan ottaa hiukan eri tavoin. Tässä on lueteltu eri tavat ja mille kasveille kukin tapa soveltuu:
Neljä helppoa tapaa ottaa pistokkaita
1. Varsipistokas
Varsipistokkaita otetaan varren palasta. Useimmiten leikataan ihan lehden alapuolelta, koska siellä on eniten niin kutsuttuja sirkkajuuria. Sitten leikataan pois alin lehti, säästetään seuraava lehti tai lehtipari ja leikataan latva pois. Sitä pitempi varsipistokkaan ei tarvitse olla. Varsipistokkaat voi ottaa muun muassa sellaisista kasveista kuin peikonlehti, kultaköynnös, muratti ja piilea.

2. Lehtipistokas
Joitakin kasveja voi lisätä leikkaamalla niistä lehden, jonka sitten laittaa juurtumaan. Lehtipistokkaasta lisättäviä kasveja ovat esimerkiksi saintpaulia, begonia, muorinkukka ja anopinkieli.

3. Latvapistokas
Pitkäksi kasvaneesta traakkipuusta tai jukkapalmusta voi leikata latvan ja juurruttaa sen vesilasissa. Kun juuria alkaa näkyä, sen voi istuttaa ruukkuun.
4. Rönsypistokas
Joillekin kasveille kasvaa rönsypistokkaita, joissa on valmiit sirkkajuuret. Ne voi vain leikata irti ja istuttaa.
Owen pieni muistilista peikonlehdestä

- Peikonlehti on liaanikasvi, joka haluaa kiivetä ja kasvaa kirjaimellisesti kuin peikko. Etsi sille paikka, jossa se voi kiivetä, jos haluat sen kasvavan.
- Peikonlehti kestää alasleikkauksen. Jos kasvi alkaa olla hallitsematon, siitä voi leikata pisimmät latvat – tai leikata sen kokonaan alas.
- Yhdestä peikonlehdestä saa helposti useamman. Peikonlehdestä on helppo ottaa varsipistokkaita, ja ne juurtuvat nopeasti vedessä.

- Peikonlehden lehdet ovat mainioita leikkokasveja viemisiksi ystävälle tai laitettavaksi maljakkoon.
Vesi, hiekka vai multa – pistokkaita voi juurruttaa eri tavoin
Kun on ottanut pistokkaat, pitää saada ne kasvattamaan juuret. Sen voi tehdä useilla eri tavoilla. Pistokkaat voi joko juurruttaa vesilasissa tai ruukussa, jossa on kosteaa hiekkaa tai laihaa multaa.

Ne ovat kuin pieniä vauvoja ja niistä pitää huolehtia hiukan useammin kuin täysikasvuisista kasveista.
- On oltava tarkkana, että niillä on riittävästi kosteutta ja lämpöä. Pistokkaat voi laittaa lämpöpatterin päälle tai kylpyhuoneeseen, missä on kosteaa ja lämmintä, Owe Salmela vinkkaa.
Jos juurruttaa hiekassa tai mullassa, kosteus on hyvä tarkistaa, suihkutella ja kastella pistokkaita tarpeen mukaan. On myös hyvä peittää ne esimerkiksi suurella lasipurkilla tai muovipussilla. Niitä ei siltä saa peittää ihan tiiviisti, sillä pistokkaat tarvitsevat ilmaa, etteivät ne ala homehtua.

Määrätyt pistokkaat viihtyvät eri lailla mullassa tai vedessä. Vedessä juurrutettaviksi sopivat esimerkiksi isoäidinkukka, piilea, soihtuköynnös, pelargoni, verenpisara, traakkipuu, jukkapalmu, kultaköynnös ja muratti ym.
Saintpaulia ja begonia ja muut kasvit, joilla on hyvin pehmeät lehdet, juurrutetaan hiekassa tai mullassa, muuten ne alkavat helposti mädäntyä.
Juurrutuksessa lämpö ja valo ovat tärkeitä. Huolehdi, että multa on tarpeeksi lämmintä ja sijoita pistokkaat lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan.
Boostaa pistokkaitasi pajusta saatavalla luonnon hormonivedellä

Jos haluat saada pistokkaasi hyvään vauhtiin, voit kastella niitä pajuvedellä. Sitä on hyvin helppo tehdä.
- Poimi pari pajunoksaa ja laita ne maljakkoon, jossa on vettä.
- Odota pari viikkoa kunnes paju alkaa kasvattaa juuria.

- Nyt vedessä on paljon juurtumista edistäviä hormoneja.
- Kastele pistokkaitasi pajuvedellä.
- Lisää uutta vettä pajumaljakkoon, niin oksat erittävät lisää hormoneja.
Istuta pistokkaat, kun juuret ovat valkoiset ja hienot, muutaman senttimetrin pituiset.
Jos istuttamista lykkää liian kauan, juurista tulee ruskeat ja ne voivat jopa kuivua. Voi olla hankalaa tietää, ovatko mullassa olevat pistokkaat valmiita istutettaviksi.
Vedä pistokasta varovasti, jos se tuntuu olevan kiinni, se on luultavasti alkanut juurtua.
Juurtuminen kestää tavallisesti pari viikkoa. Mitä kovempi varsi, sitä kauemman juurtuminen kestää.