Hyppää pääsisältöön

Koululintsarista tuli kirjailija

Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien. Ensimmäistä romaaniaan hän kirjoitti viisi vuotta, kun kuuluisan sukunimen takia kustantamo piti julkaisukynnystä tavallista korkeammalla.

Kirjailija Eve Hietamies syntyi vuonna 1964 lappeenrantalaiseen perheeseen, joka siihen aikaan oli vielä ihan tavallinen perhe: isä Heikki teki montaa työtä, muun muassa rautakaupan myyjänä ja Apu-lehden piirimyyntipäällikkönä ja äiti Laila myi donitseja. Julkisuus astui kuvaan, kun ensin Laila-äiti (nyk. Hirvisaari) alkoi kirjoittaa kirjoja. Sitten Heikki-isästä tuli MTV:n viihdepäällikkö ja vuodesta 1977 lähtien Lauantaitanssien juontaja ja myöhemmin myös kirjailija. Vanhemmista tehtiin isoja lehtijuttuja ja Heikki oli säännöllisesti televisioruudussa. Lehtien ja television julkisuusmerkitys oli tuohon aikaan huomattavasti suurempaa kuin nykyään.

Hietamiehen perhe Lappeenrannassa 1960-luvulla, Heikki Hietamiehen sylissä on Even vastasyntynyt pikkusisko.

– Kun muutimme Helsinkiin isäni työn takia, annoin turpaan jokaiselle, joka mutisi jotain Humppa-Heikistä. Teinistä oli tietysti hävettävää olla julkkisten lapsi, Eve muistelee.

Even koulu alkoi mennä huonosti Helsingissä. Tuli lintsattua, kokeista tuli nelosia ja Even käytös oli häijyä.

– Päästötodistuksen sain siten, että isä soitti kouluun ja sanoi, että joudutte katsomaan tätä tyttöä siellä vielä vuoden, jos ette nosta niitä nelosia vitosiksi. Ja niin ne neloset sitten nousivat vitosiksi ja pääsin koulusta pois.

Arkistosta toimitukseen

Elämä rauhoittui, kun Eve muutti 16-vuotiaana omaan yksiöön lähelle vanhempia. Heikki-isä järjesti Even A-lehtien kuva-arkistoon töihin ja siellä Eve viihtyikin yksitoista vuotta. Tuona aikana hän kirjoitti jo kirjoja ja oli Kirjailijaliiton jäsen.
Eve päätyi lopulta arkistonhoitajasta toimittajaksi, kun Avun päätoimittaja kuuli, että ”teillähän on siellä lehtikuva-arkistossa kirjailija töissä”. Eve poimittiin aluksi kesätoimittajaksi ja nyt hän ollut Avussa töissä jo 30 vuotta.

– Aikakauslehden toimittaminen on ollut kirjailijalle todella hyvä työ. Tässä työssä saa käydä paikoissa, jonne ei muutoin pääsisi ja tavata paljon erilaisia ihmisiä. Olen myös ammentanut työstäni kirjoihini. Yösyöttö-trilogiani päähenkilö toimittaja Antti Pasanen on jostain syystä käynyt samanlaisilla keikoilla ja tavannut samanlaisia ihmisiä kuin minä.

Eve on käsikirjoittanut yhdessä isänsä Heikki Hietamiehen kanssa suositut Kovaa maata ja Sydän toivoa täynnä –tv-sarjat ja äitinsä Laila Hirvisaaren kanssa samaten tv-sarjoja ja muun muassa oopperalibreton Mannerheimista. Mutta kirjoittamisesta ei koskaan puhuta perheen kesken, eikä perhe lue toistensa kirjoja etukäteen.

Tähän kuvaan on vangittu hetki, jolloin 16-vuotiaasta Evestä tuli kirjailija. Hän on juuri antanut isälleen kirjoittamansa syntymäpäivälahjakirjan ja isänsä liikuttuneista reaktioista hän tajuaa, millainen voima hänen tekstillään voi olla.

– Joo, ei todellakaan ole mitään Hietamiesten kirjailijailtaa. Annamme toisillemme uudet kirjamme luettavaksi vasta, kun ne ovat jo kirjakaupoissa.

Pitkä tie äidiksi

Kun Eve tapasi tulevan miehensä Alan Mundayn, heille oli nopeasti selvää, että he haluavat perustaa perheen. Mutta lapsi ei tullut tilauksesta. Eve sai toistuvasti keskenmenoja.

– Sanon aina, että niitä tuli kymmenen, mutta varmaan niitä oli kaksikymmentä. Olin viiden vuoden aikana jatkuvasti raskaana ja sain jatkuvasti keskenmenon. Lopulta en enää edes ostanut raskaustestejä. Mutta sitten erään kerran menin taas lääkäriin ja sanoin: ’Se on viikolla kuusi ja kuollut’. Lääkäri ultrasi ja sanoi:’ Ei, se on viikolla 11 ja elossa.

Ja niin vuonna 2005 Evelle ja Alanille syntyi kaikkien raskaiden vuosien jälkeen pieni Christopher-poika.

Keskenmenovuosiensa aikana Eve tajusi, miten vähän itse tietää koko ilmiöstä ja miten vaietusta asiasta on kysymys. Hän kirjoitti keskenmenokokemuksistaan kirjan Puolinainen, mikä nostatti ison keskustelun yhteiskunnassa. Evestä tuli keskenmenoasiantuntija, jolta pyydettiin lausuntoa aina kun joku Hollywood-tähti oli saanut keskenmenon.

– Lopulta laitoin tälle lausuntoautomaattina olemiselle stopin. Tärkeintä oli kuulla esimerkiksi neuvoloista, millaista tukea kirjani oli antanut saman kokeneille naisille.

Eve ja hänen brittiläinen miehensä Alan Munday tapasivat vuonna 1996 ja ovat tässä Nurmeksessa eräretkellä.

Vuosien tauko kirjoittamisessa

Puolinainen-kirjan jälkeen Eve päätti lopettaa koko kirjailijauransa.

– Tein sen virheen, että kävin googlaamassa, mitä minusta netissä puhuttiin. Järkytyin, miten ilkeästi ja pahansuovasti minusta siellä kirjoitettiin. Tuli sellainen olo, että pitäkää tunkkinne, en aio enää koskaan kirjoittaa. Tämän päätöksen kanssa menikin vuosia. Sitten uuden kirjan aihe tuli vääjäämättömästi Eveä vastaan vauvamuskarissa.

– Olin parinkymmenen muun äidin kanssa vauvamuskarissa, kun sinne tuli yllättäen mies vauvansa kanssa. Vauvan äiti oli sairastunut ja pakottanut miehensä tulemaan paikalle. Seurasin tämän miehen tuskastuneita ja järkyttyneitä ilmeitä, kun lauloimme vauvoille yhdessä. Kun me naiset lopuksi aloimme imettää vauvojamme, tämä isä nappasi vauvansa ja suorastaan pakeni paikalta. Aloin miettiä, mitä tapahtuisi, jos isä jäisi yksinhuoltajaksi siinä vaiheessa, kun lapsi on vastasyntynyt. Hänellähän olisi kaikkialla minne menisi vastassa vain äitejä vauvojensa kanssa.

Ja niin syntyi romaani nimeltä Yösyöttö, jossa päähenkilönä on yksinhuoltaja, toimittaja Antti Pasanen. Yösyöttö venyi trilogiaksi: toinen osa on nimeltään Tarhapäivä ja kolmas Hammaskeiju. Yösyöttö-romaanista on tehty myös elokuva.

– Ensin ajattelin, että enhän minä tiedä miehistä mitään, miten voisin kirjoittaa kirjan, jossa tutkaillaan miehistä ajattelua isyydestä. Mutta sitten tajusin, että mieshän tietää vauvoista aivan yhtä paljon kuin naisetkin silloin, kun nämä saavat ensimmäisen vauvansa. Naisetkin hakevat apua ja neuvoja nettipalstoilta ja vauvalehdistä. Tosin joissain asioissa miehet ovat ehkä naisia tietämättömämpiä: kyselin tuttavapiirini miehiltä, tietävätkö he, missä äidinmaitokorvikkeita säilytetään ruokakaupassa ja heistä jokainen vastasi ’maitohyllyssä’.

”Meidän miniperhe.” Kuvassa ovat Even lisäksi hänen miehensä Alan sekä nykyään 13-vuotias Christopher-poika.

Onnettomuudesta toipumista

Vuoden 2018 maaliskuussa Eve loukkaantui tapaturmaisesti. Hän kiipesi tikkaita pitkin kolaamaan kotitalonsa räystäältä lunta ja jääpuikkoja, kun tippui yhtäkkiä pari metriä alas jäiseen maahan selälleen. Lantiorangasta murtui nikama ja kylkiluitakin murtui. Sairaslomasta tuli yhdeksän kuukautta pitkä ja selän kuntouttaminen on yhä kesken.

– Olin tuohon aikaan kirjoittamassa uutta kirjaa, mutta se jäi tauolle. Kirjasta piti tulla hauska, enkä ole ollut kovin hauskalla tuulella onnettomuuden jälkeen. Olin silloin maaliskuusta heinäkuuhun todella mustissa tunnelmissa. En tiennyt, että kärsin posttraumaattisesta shokista. Tipuin nimittäin vain kymmenen sentin päähän metrin levyisestä ja teräväreunaisesta rautapadasta. Tajusin, miten läheltä piti. Näin putoamisesta pitkään painajaisia.

Toinen asia, mikä on viivästyttänyt kirjoittamisen jatkamista, on se, että selkäni ei kestä vielä pitkään istumista. Toimittajan työtänikin teen nyt vain osa-aikaisesti. Mutta kuntoutuminen edistyy ja Even toiveissa on, että kirjailijan työ saisi vielä jatkua entisellään. Tuon uuden hauskan kirjan lisäksi Even päähän on taas ilmestynyt toimittaja Antti Pasanen ja ajatus sarjan jatkamisesta.

– Julistin jo moneen otteeseen Hammaskeijun jälkeen, että Antti Pasanen saa nyt jäädä tähän. Mutta nyt olen alkanut kirjoittaa muistiin esiteini-ikäisen poikani ikivihreitä kommentteja ja alkanut miettiä, että entäs jos Antti Pasanen olisi teinin isä… Saa siis nähdä, miten tässä käy.

Teksti: Sari Valto