Hyppää pääsisältöön

Traumaattisen seksuaalisen kokemuksen jälkeen Helena sai kaipaamaansa voimaa kahdesta paikasta: tukihenkilöltään Kaijalta sekä Anna Puun Kaunis päivä -kappaleesta.

Kaksi naista halaavat toisiaan tiukasti
Helena halaa tukihenkilöään Kaijaa, joka auttoi jaksamaan vaikeiden aikojen läpi. Kaksi naista halaavat toisiaan tiukasti Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Herään, ehkä vielä toivunkin, Anna Puun heleä ääni lauloi ruokakaupan kaiuttimissa. Ehkä vielä toivunkin, Helena toisti mielessään. Ehkä.

Muutama vuosi sitten Helena, 34, koki traumatisoivan seksuaalisen tapahtuman.

Hän sai paranemisprosessinsa tueksi Kaijan, joka on RIKUn eli Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoisena työskentelevä tukihenkilö.

”Kaija on ollut minulle isosiskomainen puolustaja”, Helena kuvailee.

Jo ennen Helenaan kohdistunutta traumatisoivaa tekoa, nainen koki omaavansa heikon itsetunnon. Tapahtumat johtivat tilanteeseen, jossa voiman ja itsevarmuuden löytäminen tuntui Helenasta mahdottomalta.

Mieltä oli jo pitkään kaivanut se seikka, ettei hänellä ollut takanaan juurikaan parisuhteita: nainen oli varma siitä, että jos häntä ennen tapahtunutta oli vaikea rakastaa, niin trauman aiheutumisen jälkeen tämä olisi mahdotonta.

"Kuolisin mieluummin, kuin jäisin selviämään tästä", Helena kertoo miettineensä tuolloin.

Otettuaan yhteyttä kriisikeskukseen, hänet ohjattiin RIKUun ja hänelle ehdotettiin tukihenkilöä, Kaijaa.

Lähikuva Kaijasta, joka katsoo vakavana kaukaisuuteen.
Kaija on yksi RIKUn eli Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoisena työskentelevistä tukihenkilöistä. Lähikuva Kaijasta, joka katsoo vakavana kaukaisuuteen. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE,Rikosuhripäivystys

Oikeudenmukaisuuden puolesta merkityksellistä vapaaehtoista auttamistyötä tekevä Kaija tuskin osasi odottaa, mihin näiden kahden naisen yhteinen matka huipentuisi…

"Me RIKUn tukihenkilöt olemme koulutettuja rinnallakulkijoita polulle, jota uhri käy muun muaassa rikosprosessinsa aikana läpi. Tehtävämme on tehdä hankalasta tilanteesta niin helppo kuin mahdollista", Kaija sanoo.

Kaija tuli Helenan elämään noin viikko tapahtuneen jälkeen. Helena ei uskaltanut katsoa Kaijaa silmiin, vaan pälyili alaspäin, kuten tapahtuneen jälkeen tapasi tehdä.

Päällimmäisenä tapaamisesta jäi Helenalle mieleen erityisesti punainen väri.

"Kaijalla oli yllä punainen jakku, josta tuli heti mieleen vahvuus. Kun Kaija puhui, ajattelin, että tässä minä nyt istun vahvan ihmisen seurassa", Helena muistelee.

"Kaijaa ei tarvinnut suojella omilta ajatuksiltani"― Helena

Helena ja Kaija tulivat nopeasti hyvin juttuun. Kaijan lämpö ja välitön asenne kävivät ilmi heti, eikä hän epäröinyt asettua vahvasti Helenan puolelle. Kaijan kanssa puhuminen tuntui siltä, kun puhuisi ystävälle, jonka tunteita ei tarvitse varoa.

"Läheisillä heräsi helposti vahvoja tunteita ja toisinaan roolit kääntyivät toisinpäin. Kaijaa ei tarvinnut suojella omilta ajatuksiltani. Hän oli puhtaasti minua varten, eivätkä synkät fiilikset säikäyttäneet häntä", Helena sanoo.

Konkreettisesti tukena oleminen merkitsi tapaamisia, puhumista ja soittelua. Etenkin puhelut toimivat Helenalla pitkään kiintopisteinä, joihin nojata hankalimpinakin hetkinä.

Pahan olon keskellä hän muistutti itselleen, että Kaija soittaa ihan pian.

"Kaijan puheluista tuli sellainen olo, että joku haluaa minulle hyvää, eikä minun tarvitse tehdä muuta, kuin ottaa apu vastaan."

Traumaattisten kokemusten käsittely on voimia vaativaa ja vaikka Helena tunsi olonsa ahdistuneeksi, niin Kaija näki naisessa silti paljon vahvuutta.

”Helena on rohkea nainen. On yhteiskunnallisesti tärkeää, että vaikeistakin asioista puhutaan avoimesti”, Kaija haluaa yleisellä tasolla muistuttaa.

Anna Puu auttoi toipumaan

Helena oli kuukausien ajan vahvasti surun ja toivottomuuden tiloissa.

Vaikka perhe ja ystävät auttoivat Helenaa hankalassa tilanteessa, niin Kaijan tuki on jäänyt mieleen korvaamattomana. Tämän korvaamattomasta tuesta Helena halusi palkita naisen tavalla, joka varmasti jäisi myös Kaijan mieleen.

"Läheisten kanssa itselle tulee helposti mieleen, että jossain kohtaa olen puhunut asiasta riittämiin ja on aika mennä eteenpäin; vaikka he eivät niin kokisikaan.

Kaijan kanssa tästä kipeästä asiasta oli lupa puhua loputtomiin, sillä juuri nämä tapahtumat toivat meidät yhteen", Helena sanoo.

Myös Kaija kokee, että Helenan ja hänen auttamissuhteensa oli poikkeuksellisen läheinen ja naisten välillä vallitsi hyvä yhteys. Ja vähän jopa erikoisiakin yhteensattumia.

”Meillä on samannimiset ja lähes samanikäiset koirat Helenan kanssa. Yhteys hänen kanssaan oli voimakas”, Kaija kertoo lämpimällä äänellä.

Kaijan tuen lisäksi lohtua ja voimaa Helenaan valoi Anna Puun Kaunis päivä -kappale. Nykyään myös Kaijalle kappale antaa äärimmäisen tunnelatauksen.

Anna Puu liikuttuneena kädet kasvoillaan ja kyyneeleet silmiin kohonneina.
Anna Puu liikuttui esiintyessään Helenalle ja Kaijalle SuomiLOVE-ohjelmassa. Anna Puu liikuttuneena kädet kasvoillaan ja kyyneeleet silmiin kohonneina. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE,Anna Puu

Helena oli ruokakaupassa, kun yllättäin kuuli Anna Puun äänen.

Herään ehkä vielä toivunkin
Ja toivon, joskus vielä uskonkin
Se saapuu lohtu jonka aavistin
Tänään

Nuo sanat saivat Helenan ymmärtämään, että juuri sitä hänen on tehtävä – keskityttävä toipumaan. Ja tässä prosessissa Kaija rinnallakulkijana, kuuntelijana ja tukena oli korvaamaton.

”Tapahtunut ei määritä sitä, kuka minä olen”

Kaija oli Helenan elämässä aktiivisesti useita kuukausia.

Helena muutti myöhemmin pois paikkakunnalta, kaksikon suhde sellaisenaan oli ohi.

Helena keskittyi toipumiseen ja uuden elämän rakentamiseen. Kaija puolestaan sai uusia tuen tarpeessa olevia henkilöitä autettavakseen, mutta Helenan nykytilanne silti aina aika ajoin mietitytti vapaaehtoista auttajaa.

”Tottakai välillä mietin, että mitäköhän Helenalle kuuluu ja että miten hän on edennyt paranemisprosessinsa kanssa. Hänen kanssa yhdessä alun perin henkistä kuormaa jaettiin siten, että pystyin kantamaan osan hänen huolistaan”, Kaija kertoo.

Vaikka tapahtunut ei ole vuosien aikana kadonnut minnekään, se on alkanut ajan ja käsittelyn myötä painua taka-alalle.

Helena on oivaltanut, että hän voi itse päättää kenelle asiasta kertoo vai kertooko kenellekään. Enää ei tunnu siltä, että tapahtunut on leimattuna hänen otsaansa.

"Ei tapahtuneessa ole mitään positiivista, mutta toki siitä selviytyminen teki minusta vanhemman ihmisen”, Helena kertoo.

Nyt Helenan elämä on hyvää. Hän elää onnellisessa parisuhteessa, eikä murehdi pienistä. Kaija on silti vahvasti usein hänen ajatuksissa.

"Ei tapahtuneessa ole mitään positiivista, mutta toki siitä selviytyminen teki minusta vahvemman ihmisen"― Helena

"Hän valoi minuun voimaa ja itsevarmuutta. Kaija auttoi ymmärtämään, että tämä on asia, joka minulle tapahtui – ei se, kuka minä olen. En voi muuttaa tapahtunutta, mutta voin keskittyä elämään parasta mahdollista elämää nyt ja tulevaisuudessa."

Helenan ele on jotain, mikä vaikuttaa Kaijaan varmasti vielä vuosien ajan. Anna Puun kappaleen kuuleminen herättää nykyään myös Kaijassa uskomattoman vahvoja tunteita.

”Olen kuunnellut kappaletta monen monta kertaa tämän ikimuistoisen esityksen jälkeen. Lähes aina silmäkulma kostuu.

Helenan yllätys oli niin totaalinen ja koskettava. Myös minä koen kappaleen voimaannuttavaksi. Olen niin iloinen Helenan nykytilanteesta”, Kaija kertoo tunteikkaasti.

Kaija kannustaakin hyödyntämään ja etsimään itselle tärkeitä pieniä seikkoja, joiden avulla vaikeissa tilanteissa pärjääminen voi olla helpompaa.

”Suosittelen asiakkailleni aina, että he tarttuvat asioihin, jotka kokevat positiivisiksi. Sellaisia voivat olla vaikkapa jokin vaate tai koru tai sitten jokin tietty musiikkikappale.

Koen, että varsinkin musiikki voi auttaa kannattelemaan ja tuoda toivoa vaikeisiinkin hetkiin.” Kaija sanoo.

Helena päätti yllättää häntä valtavasti auttaneen Kaijan SuomiLOVEssa. Kaija sai kuulla Helenan toipumiseen oleellisesti liittyneen Kaunis päivä -kappaleen Anna Puun sen naiskaksikolle tunteikkaasti esittämänä.

Tietoa Rikosuhripäivystyksen ja tukihenkilöiden toiminnasta RIKUn sivulla.

Kriisikeskusverkosto ja yhteystiedot Suomen Mielenterveysseuran sivulla

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

Lisää ohjelmasta

SuomiLOVE - 5. tuotantokausi