Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Filippiinien julma huumesota

Presidentti Rodrigo Duarte julisti Filippiineille sodan huumeita vastaan.
Filippiinien armeija käyttää kovia otteita sodassa huumeita vastaan. Presidentti Rodrigo Duarte julisti Filippiineille sodan huumeita vastaan. Yle TV1

TV1 torstaina 2.7.2020 klo 22.05 - 22.55, uusinta sunnuntaina 5.7. klo 23.25, Areenassa

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on maailman kiistellyimpiä johtajia. Hänet valitsi tehtäväänsä kansa, josta neljäsosa elää köyhyysrajan alapuolella ja asuu huumekaupan keskellä.

Dutertella on väkivaltaiset otteet ja itsevaltainen järjestelmä, mikä ei ole uutta Filippiinien historiassa. Häntä on edeltänyt Ferdinand Marcosin diktatuuri ja se innoittaa myös Duterten itsevaltaista hallintoa.

Maan johtaja julisti 2016 valtaan päästyään sodan huumeita vastaan. Presidentin iskuryhmillä ja palkkasotureilla on oikeus tappaa jahdatessaan huumeiden välittäjiä ja käyttäjiä. Kohteena ovat kauppiaat, jotka välittävät köyhien huumetta metamfetamiinia.

Suoraviivaisesta toiminnasta ovat seuranneet väkivaltaiset iskut ja verenvuodatus, joista kärsivät myös siviilit – maan vankilat ja hautausmaat ovat tupaten täynnä.

Presidentti Rodrigo Duterte julisti Filippiineille sodan huumeita vastaan.
Ranskalainen pappi, isä Mathieu yrittää auttaa huumesodassa orvoiksi jääneitä lapsia. Presidentti Rodrigo Duterte julisti Filippiineille sodan huumeita vastaan. Yle TV1,Ulkolinja: Filippiinien julma huumesota

Ranskalainen ohjaaja François Cauwel on kiertänut Filippiinejä etelän viidakoista Manilan kirkkoihin.

Dokumentissa Filippiinien julma huumesota (12) kuvausryhmä seuraa huumepoliisi Gil Castron työtä ja arkea Manilan slummeissa. Castro johtaa huumeryhmää eikä epäröi ampua varoittamatta. Mies on huumekartellien tähtäimessä ja kantaa asettaan kaikkialla. Ohjelma pääsee todistamaan myös huumeiden välittäjien toimintaa.

Dokumentissa tavataan filippiiniläisiä, jotka asuvat valtavalla hautausmaalla ja saavat niukan elantonsa hautojenhoidosta. Monet lapset menettävät huumesodassa vanhempansa ja heistä tulee katulapsia. Ranskalainen lähetyssaarnaaja isä Mathieu yrittää auttaa heitä, jotka on kirjaimellisesti heitetty roskiin.

Philippines, The Spiral of Violence. Tuotanto: Hikari, Ranska, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Ulkolinja: Filippiinien kuoleman kadut

Filippiineillä presidentti Rodrigo Duterte on antanut poliisille avoimen valtakirjan huumeidenkäyttäjien surmaamiseksi.

Ylen toimittaja Pertti Pesonen vieraili vuonna 2017 Filippiineillä. Ulkolinja-dokumentissa Filippiinien kuoleman kadut Pesonen tapaa muun muassa perheitä, jotka ovat menettäneet läheisiään poliisin iskuissa.

Keskustele