Hyppää pääsisältöön

Historia: Stalinin vakooja – Richard Sorge, sotilastiedustelun James Bond

Mestarivakooja Richard Sorgen tarina on kertomus rakkaudesta, luottamuksesta ja petoksesta.
Richard Sorge oli omintakeinen huippuvakooja. Mestarivakooja Richard Sorgen tarina on kertomus rakkaudesta, luottamuksesta ja petoksesta. Kuva: Autentic GMBH Yle TV1,Richard Sorge,Historia: Stalinin vakooja

TV1 maanantaina 11.2.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 16.2. klo 8.05, Areenassa

”Salaisen agentin täytyy elää yksinäistä ja vaatimatonta elämää, ilman tunne- ja muita siteitä.”

Näin sanoi Richard Sorge (1895 - 1944), sotilastiedustelun James Bond ja Stalinin mestarivakooja. Sorge ei itse noudattanut kuvaamiaan sääntöjä. Hän oli omintakeinen mies, joka rakasti naisia ja juomista. Huikenteleva elämä oli ehkä valeasuista paras.

Sorgea pidetään ei vain Venäjällä, vaan myös Yhdysvalloissa 1900-luvun mestarivakoojana, yhtenä alansa mestareista.

Saksalainen dokumentti Stalinin vakooja kertoo miehestä, josta tuli vakooja vastoin tahtoaan. Sorgen tarina on kertomus rakkaudesta, luottamuksesta ja petoksesta.

Kreml huomasi lahjakkaan miehen

Bakussa syntyneen Richard Sorgen äiti oli venäläinen ja isä saksalainen. Ensimmäisen maailmansodan kauheudet kokenut Sorge vakuuttui kommunismin rauhaa rakentavasta voimasta ja liittyi Saksan kommunistiseen puolueeseen.

Neuvostoliiton tiedustelupalvelu GRU kiinnostui lahjakkaasta miehestä, joka oli saapunut töihin Moskovaan. Sorgen värvättiin vuonna 1930 vakoojaverkostoon Kiinaan, jossa hän esiintyi saksalaisena toimittajana.

Sorge käytti peitenimeä Ramsay ja alkoi rakentaa kommunistiagenttien verkostoa.

Japaniin tehokas vakoilurengas

Kun saksalaiset valloittivat Eurooppaa, japanilaiset etenivät samaan aikaan Aasiassa. Natsi-Saksa ja Japani halusivat kitkeä kommunismin ja yhdistivät voimansa Neuvostoliittoa vastaan.

Sorge siirtyi vuonna 1933 Japaniin, jossa hänen tehtävänään oli selvittää maan asevoimien vahvuus sekä se, aikoiko Japani hyökätä Neuvostoliittoon.

Sorge loi nelisenkymmentä ihmistä käsittävän vakoilurenkaan. Hän soluttautui japanilaispoliitikkojen ja sotilaiden sisäpiiriin sekä saksalaiseliittiin. Miehestä tuli Japanin saksalaisyhteisössä tunnettu hahmo, joka nautti mielellään kotimaan vallanpitäjien elämäntavasta.

Poliittiset kirjoitukset olivat luoneet Saksassa Sorgelle maineen Aasian tuntijana ja pätevänä toimittajana. Kansallissosialistiseen puolueeseen liittyminen oli täydentänyt peiteroolin.

Petosten monimutkainen vyyhti

Vielä vähän ennen kiinnijäämistään Sorge lähetti Kremliin viestin, joka osoittautui ratkaisevaksi Neuvostoliiton sotamenestyksen kannalta. Tiedot, joiden hankkimisesta Sorge tuli uransa aikana kuuluisaksi, olivat peräisin saksalaislähteistä ja ennen kaikkea hallituslähteistä.

Miestä, jonka tavoitteena oli välttää sota, syytettiin rauhan suojelemiseksi säädetyn lain rikkomisesta. Monimutkaisessa petosten vyyhdissä Sorge tuli lopulta itse petetyksi. Niin ystävät kuin viholliset hylkäsivät miehen, joka vuonna 1964 julistettiin Neuvostoliiton sankariksi.

Richard Sorge – Ein Romantiker als Spion. Stalin´s James Bond. Ohjaus: Danielle Proskar ja Michael Trabitzsch. Tuotanto: Prounen Film/Arte, Saksa, 2017. Lukijana on Jukka Pitkänen.