Hyppää pääsisältöön

Kuka murhasi Birgitten? Norjan rikoshistorian suurimpiin kuuluva mysteeri sarjana Yle Areenassa

Norjalainen teinityttö Birgitte Tengs surmattiin toukokuussa 1995 länsinorjalaisessa Kopervikin kaupungissa. Selvittämättömänä pysyneen murhan tutkimukset käynnistettiin uudelleen kaksi vuotta sitten. Yhdeksänosainen sarja käy tapauksen perinpohjaisesti läpi. Areenan true crime -paketissa on katsottavana myös muita rikosdokumentteja.

(Huom! Artikkeli ei sisällä juonipaljastuksia.)

Elämäniloinen, luova, hiljainen, mutta rento ja itsevarma, kenties liiankin luottavainen.

Näin kuvailevat perheenjäsenet ja ystävät Birgitte Tengsiä, joka löytyi raa'asti murhattuna pensaikosta aivan kotinsa läheltä keväisenä aamuna 6.5.1995. Hän oli vain 17-vuotias.

Toimittaja-kirjailija Bjørn Olav Jahr ja tuottaja Bjørn Eivind Aarskog ovat ohjanneet "Birgitte-tapauksesta" yli kuusi ja puoli tuntia kestävän dokumenttisarjan, jossa ei jätetä kirjaimellisesti kiveäkään kääntämättä. Avoimia kysymyksiä on paljon ja alkuperäistä tutkintaa kohtaan esitetään varsin voimakasta kritiikkiä.

Birgitte nousi autoon, sen jälkeen en häntä nähnyt.― ystävä Jan Egil Alsvåg

Tapauksesta kertovat omin sanoin ja tunnevoimaisesti Birgitten isä, lukuisat lapsuudenystävät, paikallinen nimismies, murhapaikalla työskennellyt rikosteknikko, asiaan perehtyneet toimittajat sekä moni muu.

Arkistovideoiden, valokuvien ja uutismateriaalin rinnalla etenee myös D-kirjaimella merkitty, dramatisoitu versio Birgitten tarinasta. Ratkaisussa on vaaransa, mutta norjalaiset ovat toteuttaneet sen pääosin tyylitajuisesti ilman aiheella mässäilyä.

Omina juonteinaan otteeseensa tempaavassa sarjassa kulkevat myös 1990-luvun ajankuva, Kopervikin idylliset maisemat ja saarikaupungin nuorisokulttuuri kotipolttoisine viinoineen. Kuka murhasi Birgitten? (Hvem drepte Birgitte?) sai ensiesityksensä Norjan TV 2:ssa elo-syyskuussa 2018.

Areenan true crime -paketissa ovat katsottavana myös mm. BAFTA-palkittu Tappajan jäljillä, uusi Stacey Dooley-dokkari Venäjän hakatut naiset, aktivisti Jyri Jaakkolan kohtalosta kertova Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa + epilogi ja klassikkosarja Rikostarinoita Suomesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua