Hyppää pääsisältöön

Etevämpi Kuula-kokoelma viululle ja pianolle

Toivo Kuula sävelsi viululle ja pianolle pari sonaattia sekä paljon myyviä pikkukappaleita. Kotimaan etevimmät kamarimuusikot eivät kuitenkaan ole niitä soittaneet saati levyttäneet: Sirkka Kuulan kokonaislevytys 2000-luvun alusta ei edusta kansainvälistä tasoa ja Manfred Gräsbeckin kokonaislevytys 90-luvun alusta on tyyliltään ja rytminkäsittelyltään erikoinen. Onneksi viulisti Nina Karmon ja pianisti Oliver Triendl paikkaavat aukkoa CPO-yhtiön levyllä, joka sisältää Kuulan keskeiset viulu-piano-teokset.

Kuula: Violin Sonatas
Kuula: Violin Sonatas Uudet levyt

Kuulan jäyhä kansallisromantiikka kansanlauluaiheineen pohjautuu saksalaiseen tyyliin eikä sillä ole taakkanaan syvää tulkintaperinnettä, joten saksalaiset kamarimuusikot kelpaavat mainiosti tekemään uuden Kuula-peruslevytyksen. Viulisti Nina Karmon on sitä paitsi aiemminkin sekaantunut suomalaiseen kamarimusiikkiin kesäfestivaaleilla ja levytyksillä. Joka tapauksessa Karmon soittaa kertaluokkaa puhtaammin ja hallitummin kuin Sirkka Kuula ja neutraalimmin kuin Manfred Gräsbeck. E-molli-sonaatin työläät tekstuurit hän on harjoitellut huolellisesti, ja pikkukappaleet sujuvat ongelmattomalla salonkityylillä, joskin ehkä liian asiallisesti. Pikkuviulistien tunteman Scherzinon Karmon soittaa oudon huumorintajuttomasti.

Pianisti Oliver Triendlin runollisuus tekeekin levyn tasapainolle hyvää. Treindl pitää Kuulan pianotekstuurit kirkkaina ja lyyrisinä, ja etenkin rakastettu Sanaton laulu saa häneltä valtavasti hellyyttä.

Aivan kaikkia Kuulan viulu-piano-teoksia Karmon ja Triendl eivät ole saaneet mahtumaan yhdelle levylle, mutta jo tällaisenaan levy tarjoaa teoksille entistä paremman mahdollisuuden tulla kuulluiksi ja soitetuiksi, kenties jopa kansainvälisesti. Osittain kiitos kuuluu myös Sirkka Kuulalle, joka on editoinut materiaalin julkaisukuntoon.

Toivo Kuula: Sonaatti viululle ja pianolle e-molli; Sonaatti F-duuri; Kappaleita op. 3a ym. - Nina Karmon, viulu, ja Oliver Triendl, piano. (CPO 555 148-2)

Kuuntele Uudet levyt 12.2.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua