Hyppää pääsisältöön

Jakub Orlinski debytoi kontratenorikärkeen

Puolalainen Jakub Jozef Orlinski on Erato-yhtiön tarjokas kuumentuneille kontratenorimarkkinoille, joilla toinen toistaan komeammat nuoret miehet laulavat barokkioopperoiden sankariaarioita kovaa ja korkealta. Orlinskin debyyttilevy "Anima Sacra" poikkeaa joukosta edukseen Orlinskin tasalaatuisella äänellä sekä harvinaisella kirkkomusiikkiohjelmistolla.

Anima Sacra / Orlinski
Anima Sacra / Orlinski Uudet levyt

Levykannessa Orlinski poseeraa paljas ylävartalo satiiniin verhottuna - stailauksen tarkoituksena lienee herättää kohdeyleisössä muitakin kuin hengellisiä mietteitä. Sama tarkoitus on ollut myös levyn säveltäjillä, jotka on kaivettu syvältä Euroopan käsikirjoituskokoelmista. Fago, Terradellas, Sarro, Feo, Schiassi, Durante ja kumppanit sävelsivät pätevää musiikkia, jonka tyyli ja tunneskaala olivat lähellä ajan oopperaa. Varsinaiset miekanheilutusaariat kuitenkin puuttuvat, mikä on hyvä. Vaikka nykyiset kontratenorit ovat hioneet falsettiäänensä tasaiseksi ja täyteläiseksi, lyyrinen tunneilmaisu sopii fakille paremmin kuin äänitykitys. Debyytti osoittaa siis Orlinskilta taktista kypsyyttä.

Rahkeet olisivat kyllä riittäneet tykitykseenkin, sillä Orlinskin äänen kvaliteetti on poikkeuksellisen tasalaatuinen koko rekisterissä, eikä honotusta tai muita ärsyttäviä kontratenorimaneereita erotu. Jos kontratenori on tuntunut luonnottomalta tai ärsyttävältä äänialalta, tämä levy saattaa korjata käsityksen. Orlinskin ainoa maneeri on sävelten loppuun ilmaantuva, epävarma ja tuskin havaittava vibrato.

Orlinskin kanssa kirkollisiin tunnelmiin eläytyy Euroopan parhaisiin kuuluva periodiorkesteri Il Pomo d'Oro. Lempeän armon äärellä orkesteri rauhoittuu ihailtavan pitkälinjaisiin ja puhtaisiin tunnelmiin, ja dramaattisemmissa oratoriokohtauksissa menohaluja riittää rempseään italotyyliin, mutta kapellimestari-urkuri Maksim Jemiljantshev pitää paketin tiukkana. Onneksi luutisti Luca Pianca punoo musiikin sekaan myös tarpeellista vapautta.

"Anima Sacra", kirkollisia barokkiaarioita, säv. Fago, Heinichen, Terradellas, Sarro, Feo, Zelenka, Hasse, Schiassi ja Durante. - Jakub Jozef Orlinski, kontratenori, ja Il Pomo d'Oro/Maksim Jemiljantshev. (Erato, 0190295633745)

Kuuntele Uudet levyt 12.2.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua