Hyppää pääsisältöön

Kiitos ystävyydestä! - Näin kuvataiteilijat loivat ystävistä uudenlaisia anarkofloristisia muotokuvia

Tervetuloa anarkofloristien jameihin! Ystävykset, jotka ovat tukeneet toisiaan elämän isoissa käännekohdissa, tulevat kokemaan yhdessä ainutlaatuisen muodonmuutoksen. Vieno Motorsin taiteilijat kukittavat heidät.

Katso Kukituksia-sarja Yle Areenasta.

Kun Jenna Rönkkö istahtaa kukitettavaksi, keraamikko Laura Pehkonen asettaa hänen päähän laskettelulasit. Taiteilijakollega Maria eli Mi Duncker hyväksyy. On lähes sekunneissa selvää, mihin suuntaan tämä kukitus lähtee.

– Tehdään susikruunu.

Jenna on tuonut mukaan kukitukseen suden hännän. Hän ompelee kokonaista susipukua. Kun se on valmis, hän aikoo mennä sutena ilahduttamaan lastensairaalaan lapsia.

Suden häntä on kuvataiteilijoille vihje. Anarkofloristisissä jameissa he havainnoivat kukitettavan olemusta ja improvisoivat kasveista ja esineistä asusteita, jotka tuovat kukitettavan persoonasta jotain olennaista esiin. Jennan olemus ei ole hempeä. Nyt on lupa käyttää hurjia kukkia.

Vieno Motorsin taiteilija Laura Pehkonen tekee Jenna Rönkölle susikruunun.
Jenna Rönkkö Vieno Motorsin taiteilija Laura Pehkonen tekee Jenna Rönkölle susikruunun. Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,ystävät,ystävänpäivä,Ystävänpäiväkukat
Pirkko Vuorilehto ja Maria Duncker
Pirkko Vuorilehto Pirkko Vuorilehto ja Maria Duncker Kuva: Yehia Eweis muotokuva,Vieno Motors

Jenna käyttää itsestään nimitystä laitosnuori. Hän on tullut kukitettavaksi yhdessä tukihenkilönsä Pirkko Vuorilehdon kanssa. He tapaavat kahden viikon välein. Siitä on allekirjoitettu virallinen sopimus sosiaaliviranomaisten toimistossa. Tukihenkilötoiminta on Helsingin kaupungin järjestämää vapaaehtoista toimintaa.

– Tämä on meille kummallekin mahdollisuus määritellä, mitä on aikuisuus, Pirkko Vuorilehto kiteyttää.

Jenna on Pirkon ensimmäinen tuettava. Jenna on muuttamassa puolen vuoden päästä laitoksesta omilleen, tarvitsee siinä käytännön tukea. Mutta hän kaipaa myös henkireikää irti arjesta.

Nyt tapaamisesta on tulossa ikimuistoinen.

Mi Duncker rakentaa Pirkolle mopokypärään kruunun. Hän tekee myös kukasta sormuksen. Laura Pehkonen teippaa Jennan ranteisiin lehdistä haarniskamaiset suojukset.

Kukitus on valmis. On peilauksen hetki. Pirkko huudahtaa:

– Meistä on tullut sellainen taistelupari.

Mitkä ihmeen anarkofloristit?

Päivä on alkanut sillä, että jameille on rakennettu näyttämö. Ryhmän primus motor, taidemaalari Ilona Valkonen on käynyt jo aamusta kukkatukussa. Hän on tuonut Loviisasta perustarvikkeita: nippusiteitä, kiipeilijöiden naruja, urheilusuojuksia, saksia, poran. Taiteilijat käyttävät kukituksissa näyttelyiden rakentamisessa ja taiteen tekemisessä käteväksi havaittuja materiaaleja.

– Anarkoflorismi tarkoittaa sitä, että kukkia käsittelevät ammattilaisten sijasta kuvataiteilijat. Me käsittelemme niitä niin kuin rakentaisimme kuvaa, Ilona Valkonen sanoo. Termi anarkolforismi on itse keksitty.

– Me puhumme keskenämme potreteista. Voi sanoa, että kyse on uudenlaisista muotokuvista.

Laura Pehkonen ja Aki Turunen
Laura Pehkonen ja Aki Turunen Laura Pehkonen ja Aki Turunen Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors
Ilona Valkonen
Ilona Valkonen Ilona Valkonen Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä,Vieno Motors

Vieno Motorssin esityksiä on järjestetty jo yli 50 kertaa mm. New Yorkissa, Pietarissa, Punkaharjulla ja Lontoossa. Kukitettavana on ollut niin festarikansaa, lapsia, pukumiehiä, museon avajaisvieraita kuin hevosiakin.

Nyt on meneillään eräänlaiset ystävänpäivän etkot. Se sopii vienoille, koska koko konsepti on eräänlainen kuvataiteilijoiden bändi, jossa on vakituisia jäseniä ja vierailevia solisteja.

– Vieno Motorsista on syntynyt kateudesta muusikkoja kohtaan, Ilona Valkonen nauraa.

Kukkien kanssa työskennellessä kuvataiteilijat voivat nauttia toistensa osaamisesta ja improvisoida kuten muusikot jamisessioissa. Ja yleisö pystyy Vienojen jameissa seuraamaan yhden luomisprosessin eli kukituksen alusta loppuun.

Laura Pelkonen ja Maria Duncker Vieno Motors
Taiteilijat kukittavat toisensa aina jamien aluksi. Näissä Kukituksia-sarjan kuvauksissa mukana on kukittajakonkariMaria Duncker. Laura Pehkonen on vieraileva solisti. Laura Pelkonen ja Maria Duncker Vieno Motors Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä

Sinun muutoksesi kannustaa minua

Jamie MacDonald on stand up -koomikko, mutta Ilona Valkosen katseen edessä hänellä tuntuu olevan hetken aikaa vitsit vähissä.

– Katson sinua ja aistin minkälainen kuninkuus sinusta lähtee nousemaan, Ilona Valkonen rauhoittaa.

Ilona Valkonen ja Jamie MacDonald
Jamie MacDonald Ilona Valkonen ja Jamie MacDonald Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä,Vieno Motors
Mira Eskelinen ja Aki Turunen
Mira Eskelinen Mira Eskelinen ja Aki Turunen Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä,Vieno Motors

Jamien selän takaa kuuluu nippusiteiden kiristämisen päättäväinen ääni. Taidemaalari Aki Turusta inspiroi Mira Eskelisen asun väri. Turunen vääntää muoviputkea Miran päälle kuin työstäisi veistosta. Dragartisti Vinyl Envynä esiintyvä Mira sanoo tuntevansa olonsa kotoisaksi. Hän on esiintynyt lehtikaalistakin tehdyssä asussa.

Jamie kutsui kanssaan kukitettavaksi Miran. He ovat ystäviä, työtovereita ja heitä yhdistää myös transsukupuolisuus. Kumpikin muistaa, kuinka suojattomalta tuntui aikoinaan astua ulos ensimmäistä kertaa omana itsenään.

Nyt he saavat voimaa toistensa muutosprosessista. Siitä, että kumpikin muuttuu ihmiseksi, joka on aina halunnut olla.

– Kun katson Miraa näen koko ajan vain enemmän Miraa, Jamie sanoo sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvästä ystävästään. Mira sanoo saavansa Jamien esimerkistä vahvistusta omalla matkallaan.

Mutta tänään he ovat kuvataiteilijoiden käsittelyssä.

Mira lähtee ulos maailmaan päässään räjähtäneen autonrenkaan palasia ja pieni suppilo johon voi kerätä sadevettä. Hänen käsivarteensa on oranssilla teipillä kiinnitetty luu. Jamien olkapäällä on jääkiekkoilijan hanska, josta hän voi ottaa kukan, haistaa sitä tai ojentaa sen ritarillisesti vastaantulijoille.

– Me olemme selvästi samasta elokuvasta.

Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald
Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald valmiina lähtemään vaikkapa kuokkavieraiksi jonkun häihin. Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,ystävät,ystävänpäivä,transsukupuolisuus,transihminen,Vieno Motors

Tosiystävä tietää, mitä tuoda syöpähoitoihin mukaan.

Mitä pitäisi tietää Elinasta, kysyy kuvataiteilija Laura Pehkonen muusikkoAstrid Swanilta.

– Ainakin, että olimme kesällä katsomassa Beyoncén keikan yhdessä. Ja pidän noista Elinan silmistä. Hän on ollut ystäväni jo 20 vuoden ajan.

Onko Elinalla jotain supervoimia?

– Hän tietää, milloin tuoda mulle voguet, ellet ja myös kukat kuuluu siihen pakettiin.

Astrid halusi tullaElina Forssin kanssa kukitettavaksi, koska lukioaikainen ystävä on kulkenut rinnalla monissa elämänvaiheissa. On ollut arkea, lapsia, ja ystävyys on silti aina jatkunut helppona. Kun Astridilla todettiin rintasyöpä niin ystävä oli valmis tulemaan mukaan hoitoihin.

– Se ei ole mikään itsestäänselvyys, Astrid kiittää.

Astrid Swan
Astrid Swan Astrid Swan Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä,Vieno Motors
Elina Forss ja Astrid Swan
Elina Forss Elina Forss ja Astrid Swan Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors

Ystävyksistä huokuva lämmin ystävyys puhuttelee Laura Pehkosta. Siksi hän käyttää Elinan kukituksessa pyöreitä muotoja, kuten sählypalloja. Aki Turunen rakentaa Astrid päähän sädekehän hulahula-vanteesta, joka muistuttaa Beyoncén kappaleesta Halo.

Kun Astrid ja Elina painavat päät yhteen, kehät yhtyvät. Kukituksessa on Beyoncén asennetta. Elina kiteyttää:

– Mikään ei ole liikaa. Mikään ei ole liian isoa.

Astrid Swan ja Elina Forss
Astrid Swan ja Elina Forss näkevät kukituksessaan viittauksia asetelmamaalauksiin, kuningatar Maria Antoinetteen ja RuPals Drag Race -ohjelmaan. Astrid Swan ja Elina Forss Kuva: Yehia Eweis kuvataiteilijat,muotokuva,kukat,Vieno Motors

On sun aika kukoistaa veli

Miksi halusit tuoda juuri nämä ystävät mukaan kukitukseen Zakarie Ali?

– He rakastavat kukkia. He ostavat kukkia tyttöystävilleen. Kuka ei rakastaisi kukkia? Kaikki rakastavat kukkia.

Seuraa pientä keskinäistä viisastelua siitä, että Sweezy ostaa kukkia itselleen. Ei tyttöystävälle. Sitten Zakarien suusta tulee se aito ja suora vastaus.

– Me ollaan oltu ystäviä kauan. Nämä kaverit tukevat minua.

Mg, Zakarie Ali ja Ilona Valkonen
Mg, Zakarie Ali ja Ilona Valkonen Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors
Sweezy ja Aki Turunen
Sweezy ja Aki Turunen Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä,Vieno Motors

Zakarie Alin elämä muuttui, kun hänet bongattiin Alepasta mallimaailmaan. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen somali miesmalli, joka pääsi catwalkille Pariisin muotiviikoilla. Se vaikutti myös hänen ystäviinsä. He ovat Zakarin tukena. MG on ollut valmis pitkiin öisin puheluihin, joissa Zakarie on purkanut MG:lle paineita. Sweezy kiittää Zakarieta siitä, että hän ja monet muut ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat saaneet tämän menestyksestä uskoa siihen, että voi itsekin saavuttaa unelmansa.

– Me kannustetaan toisiamme, MG tiivistää.

– Meitä yhdistää, että me ollaan visiönäärejä, Sweezy sanoo.

– Me tykätään tehdä asioita eri tavalla. Me pukeudutaan eri tavalla. Meillä on pokkaa mennä ulos kukka päässä ja jalassa, Zakarie julistaa.

Sweezy
Sweezy ja Jäämeren roskat. Vieno Motorsille koko maailma on niitty. Myös ihmisen roskat ovat osa luontoa. Mitä vain voi käyttää kukitukseen. Sweezy Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä,Vieno Motors

Koska nuorilla miehillä on itsetuntoa, taiteilijat innostuvat. Aki Turunen tarttuu Jäämereltä tuotuihin roskiin ja alkaa kiinnittää Sweezyyn suolaveden liottamia muovipusseja, tölkkejä, levää, kalaverkkojen kohoja.

– Tämä on tällaista ympäristömoralismia, taiteilija sanoo.

Kun Mi Duncker kysyy MG:ltä haluaako tämä siivet? Kysymys osuu maaliin. Nämä nuoret miehet nimenomaan haluavat siivet.

Heitä yhdistää taide. Sweezy tekee musiikkia. MG tekee käytännön piloja youtube-kanavalla Super somali. Hänet voi bongata myös elokuvien sivurooleista, kuten elokuvasya Hölmö nuori sydän.

Kun MG ja Sweezy etsivät yhdessä Ilona Valkosen kanssa ainekset Zakarien kukitukseen, he ohjeistavat taiteilijaa tarttumaan Zakarien afroon.

Kukituksen välissä tulee mieleen miettiä, mitä jos äiti näkisi nyt.

– Mä sanon, että mä putsasin Jäämeren, Sweezy vastaa.

Sweezy ,Zakarie Ali  ja MG
MG :n rinnuksilla oleva kukka on kuin pieni piikikäs kotieläin. Hän antaa sille nimeksi Petit. Sweezy ,Zakarie Ali ja MG Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors
Zakarie Ali, Sweezy ja MG
I belive you can fly, sanoo Sweezy Zakarien asusteista ja alkaa R. Kellyn kertosäkeen yhteislaulu. Zakarie Ali, Sweezy ja MG Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,ystävät,ystävänpäivä,Vieno Motors

– Tää on taideteos. Olen muodin edelläkävijä 2050, Zakarie Ali poseeraa peilin edessä.

Vieno Motorssin kukitukseen kuuluu oleellisena osana astuminen kukitettuna ulos maailmaan. Ennen ulos lähtöä nuoret miehet lyövät vetoa. Se voittaa, joka pitää asusteet kauimmin päällään.

Zakarie Ali, Sweezy ja MG
Zakarie Ali, Sweezy ja MG vakavoituvat vain kuvaushetkellä. Zakarie Ali, Sweezy ja MG Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors

Tämän artikkelin kuvat on ottanut Fotofinlandialla palkittu Yehia Eweis.

Katso kaikki Kukituksia-sarjan osat Yle Areenasta.