Hyppää pääsisältöön

Lumipallot meressä, siili hangella ja kettu puussa – Luontoilta vastaa miksi ja miten

Luontoillan asiantuntijat
Luontoillan asiantuntijat Kuva: Yle / Kuvapalvelu Luontoilta,asiantuntijat

Mikä muovasi lumipallot kylmään meriveteen? Miksi siili köpöttelee helmikuussa lumihangella? Entä onko kettu puussa kovinkin harvinainen näky? Luontoillassa pohditaan jälleen kuulijoiden kuvallisia kysymyksiä ja muita luonnonilmiöitä.

Mikä muovasi pallot mereen?

Jääpalloja meressä.
Jääpalloja meressä. Jääpalloja meressä. Kuva: Alli A.L. Luontoilta,jää

"Lumipalloja lillui meressä avovedessä, rantajään reunalla. Niitä oli pitkin rantaa, jään reunaan pakkautuneina.
Pallot heijasivat edestakaisin aaltojen mukana matalassa vedessä (noin 10 cm).
Kaunis hiekkainen pohjako niitä hieroi ja palloksi pyöritteli?"

Tämän erikoisen luonnonilmiön havaitsi helmikuisena päivänä Hangossa Alli.

Siili heräsi helmikuussa

Siili lumihangella syömässä.
Siili lumihangella. Siili lumihangella syömässä. Kuva: Riikka Luontoilta,siili

"Tänään meinasi aamukaffet hörähtää väärään kurkkuun, kun näin ikkunasta siilin köpöttelevän lintulaudan alla!
Siili Siilisen nauttiessa lounasta soittelin ympäriinsä, kunnes sain ohjeistukset miten toimia. Nyt hänet on toimitettu talveksi turvalliseen suojaan ja jos kaikki menee hyvin, hän pääsee mahdollisesti palaamaan omille huudeilleen.

Eläinsuojanpitäjä arvioi Siilisen viime kesän poikaseksi ja painoltaan niin kevyeksi, ettei olisi selvinnyt horroksesta.
Pihapiirissämme on vuosien ajan ollut vaihtelevasti siilejä ja viime kesänä niitä näkyikin enemmän kuin koskaan, myös kaksi pienokaista."

Siilikysymyksen lähetti Riikka Askolasta.

Kettu puussa läskinpalaa jahtamassa

Kettu puussa.
Kettu omenapuussa. Kettu puussa. Kuva: Hannu Kalimo Luontoilta,kettu

"Ruokimme Turun Nummenpakalla lintuja (eri tiaisia, varpusia, tiklejä, viherpeippoja ja harakoitakin) auringonkukansiemenillä sekä omenapuun oksiin ripustetuilla läskinpaloilla.
Tässä eräänä aamuna oli melkoinen yllätys nähdä, miten läskinpala oli houkuttanut myös Nummenpakan citykettua.

Tuuheahäntäinen, hyvinvoivan näköinen kettu kiipesi hämmästyttävän ketterästi omenapuuhun tavoittelemaan oksaan ripustettua läskiä (kuvassa oikeassa laidassa), mitä harakkakin ihmetteli (kuvassa harakan musta pää ja pystö näkyvissä ketun takana). Kettu ei kuitenkaan yltänyt läskiin saakka, koska läski oli ripustettu ketulle liian ohueen oksaan.

Siemenet eivät näyttäneet kettua kiinnostavan. Eihän kettu ole vegaani..."

Koiraeläimen puussa näki ensimmäistä kertaa Hannu Kalimo.

Luontoillan studiossa kysymyksiin on vastaamassa tuttu joukko asiantuntijoita:

Heidi Kinnunen – nisäkkäät
Jaakko Kullberg – hyönteiset
Juha Laaksonen – linnut
Ari Saura – kalat ja matelijat
Henry Väre – kasvit

Illan isäntänä kuullaan Pirkka-Pekka Petelius.

Luontoilta keskiviikkona 13.2.2019, kello 18.02-20.00, Yle Radio Suomi.

Osallistu suoraan lähetykseen!
Luontoiltaan voit osallistua soittamalla suoraan lähetykseen. Puhelinumero on 0203-17600.
Luontoillan sähköpostiosoite on luonto.ilta@yle.fi.

Kuvalliset kysymykset: Kuvat löytyvät osoitteesta: yle.fi/luonto ja Yle Luonnon Facebook-sivulta.

Luontoillan nettisivut löytyvät osoitteesta: yle.fi/luontoilta

Seuraava Luontoilta kuullaan keskiviikkona 13. maaliskuuta 2019.

Kuuntele ohjelma lähetyksen jälkeen Yle Areenasta:

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kommentti: Totuus Madonnasta

  Madonnan esitys Euroviisuissa mahalasku monella tapaa.

  Madonnan esiintyminen Euroviisuissa oli kamalaa ja epävireistä kuunneltavaa. Totuus on, ettei Madonna ole erityinen lahjakkuus laulajana, mutta se ei ole koskaan haitannut, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Markku Haavisto. Oivoi ja ai kauheeta. Siinä ovat päällimmäiset reaktiot Madonnan lauantaisen Euroviisu-esiintymisen jälkeen.

 • Jobinpostia ja Salomonin tuomioita – testaa, tunnetko metaforat!

  Käytämme kielessä paljon metaforia. Ovatko ne tuttuja?

  Metaforalla tarkoitetaan vertauskuvaa, jota käytämme kielessämme – usein huomaamattamme. Aikojen saatossa jokin asia onkin siirtynyt merkitsemään toista ja alkuperäinen merkitys on kenties jo unohtunut. Tunnetko sinä seuraavien metaforien merkityksen tai alkuperän?

Luonto

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?