Hyppää pääsisältöön

Miten jaksaa lukea pääsykokeisiin kirjoitusten jälkeen? Uupumus iskee moneen

Abiturientti Susanne Ronkainen.
"Kirjoitukset on tänä vuonna niin iso juttu, ettei moni jaksa panostaa pääsykokeisiin niin kuin haluaisi", sanoo abi Susanne Ronkainen. Kuva: Kreetta Härkönen. Abiturientti Susanne Ronkainen. Abitreenit

Kun kirjoitukset loppuvat, monella on edessä lisää pänttäystä: korkeakoulun pääsykokeet. Abivuosi ylioppilaskokeineen on kova puristus. Miten samana keväänä voi jaksaa lukea vielä pääsykokeitakin varten?

Susanne Ronkainen ei usko jaksavansa lukea pääsykokeisiin kirjoitusten jälkeen niin hyvin kuin haluaisi. Hän haaveilee teologian opinnoista, mutta suunnittelee pitävänsä välivuoden. Susanne kirjoittaa tänä keväänä Kajaanin lukiosta.

– Käyn katsomassa pääsykokeet, mutta on aikamoinen urakka kirjoitusrutistuksen jälkeen alkaa heti lukea pääsykokeisiin, Susanne kertoo.

– Pääsykokeet vaativat niin paljon, ettei minulla taida olla energiaa lukea yhtä täysillä kuin voisin ja haluaisin.

Välivuosi vietetään usein työnteon ja matkustelun parissa ja niin Susannellakin on suunnitelmissa. Sen jälkeen voi löytyä paremmin jaksamista lukea pääsykokeisiin – ja omat tavoitteetkin voivat kirkastua.

– Moni haluaisi kyllä suoraan opiskelemaan ja ettei tulisi välivuosia. Ei se mikään katastrofi olisi, mutta olisihan se ihanaa, jos jaksaisi lukea ja saisi opiskelupaikan, Susanne sanoo.

Jaksamisesta puhutaan kavereiden kesken

Susannen mielestä lukiolaiset ovat erityisen väsyneitä abivuonna. Jaksamisesta puhutaan lähinnä kavereiden kesken. Hän vinkkaa, että ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa hyvä lukusuunnitelma auttaa huomattavasti myös jaksamisessa.

– Tietenkin opettajat ja opinto-ohjaajat tsemppaavat ja terveydenhoitajan kanssa voi käydä juttelemassa. Eniten kuitenkin opiskelijat tsemppaavat toinen toisiaan.

Opinto-ohjaaja Raili Sandelin sanoo, että osa jättää kokonaan hakematta jatko-opintoihin, koska voimat eivät riitä. Vaikka suurin osa hakee heti lukion jälkeen opiskelemaan, Railin mielestä lukiolaisten uupumus on lisääntynyt vuosien myötä. Ainakin lukiolaiset tuovat sen selkeämmin esiin.

– Uupumiseen voi olla muitakin syitä kuin koulu, esimerkiksi liian lyhyet yöunet, tiukka harrastusaikataulu tai sosiaalisessa mediassa vietetty aika voivat vaikuttaa uupumuksen kehittymiseen.

Stressiä aiheuttaa myös yo-kokeiden sähköistyminen. Koska sähköisistä kokeista ei ole vielä paljon kokemusta, koetilanteen hallinta mietityttää monia.

Lue lisää: Jatkuva stressi uuvuttaa lukiolaisen

Löysempi aikataulu jaksamisen avuksi?

Susanne kirjoittaa yhteensä viisi ainetta: syksyllä 2018 hän suoritti matematiikan ja psykologian, keväällä uskonnon, englannin ja äidinkielen. Hän kokee kirjoitusten aikataulun olleen itselle sopiva, koska kirjoitettavia aineita on vain viisi.

Muutamat Susannen kaverit ovat kirjoittaneet joitain aineita jo lukion toisen vuoden keväällä helpottaakseen urakkaa. Hänen kokemuksensa mukaan kirjoituksia saa halutessaan hyvin hajautettua tekemällä lukion kolmeen ja puoleen tai neljään vuoteen.

Raili kertoo, että pidemmällä aikataululla lukion tekevien määrä vaihtelee paljon ikäluokittain. Tämän lukuvuoden abeissa hajauttajia on hänen koulussaan Muuramen lukiossa jopa 25 prosenttia.

– Hajauttajien määrä on lisääntynyt ja veikkaan, että se ei ainakaan vähene, kun ensi vuonna ylioppilastodistusta painotetaan korkeakoulujen valintaperusteena entistä enemmän.

Lue lisää: Viisi faktaa yo-stressistä

Miten jaksaa sekä kirjoitukset että pääsykokeet?

Keskustele

Artikkelit