Hyppää pääsisältöön

Trifonovin Rahmaninov vetää mukaansa ja yllättää

Äkkiseltään luulisi, että kun nuoren polven venäläinen pianotähti Daniil Trifonov viimeinkin levyttää Rahmaninovin pianokonserttoja, luvassa on täyslaidallinen romanttista tykitystä. Minä en laisinkaan pidä romanttisesta tykityksestä, ja kuitenkin pidän Trifonovin Rahmaninovista, joten sen on pakko olla jotain muuta - parempaa.

Trifonov / Rahmaninov
Trifonov / Rahmaninov Uudet levyt

Deutsche Grammophonin tallissa uraansa tekevä Trifonov on aikeissa levyttää Rahmaninovin neljä konserttoa kahdella levyllä. Ensimmäinen levyistä ilmestyi viime vuoden lopulla ja on kerännyt jo melko tavalla huomiota. Enkä ihmettele - kakkoskonserton alkutahdit imaisevat vastustamattomasti mukaansa, ja kun sen on saanut nautiskeltua, Rahmaninovin raikas sovitus Bachin sooloviulupartitasta tuulettaa korvat valmiiksi konserttoon numero neljä.

Kakkoskonserttoa pidetään venäläisen myöhäisromantiikan syvällisen lyyrisenä huipentumana, neloskonserttoa puolestaan kosmopoliittisen jazzillisena. Trifonov tekee tämän eron selväksi, mutta silti tulkinnat yllättävät. Kakkoskonsertto on Trifonovin näpeissä klassinen, puhdaslinjainen ja tekstuureiltaan kirkas, mikä tekee sen kuuntelusta virvoittavan kokemuksen. Trifonovin ylivertainen pianotekniikka ilmeisesti mahdollistaa sen, että ääni kantaa takomatta, käsien tekstuurikerrokset erottuvat ja klassinen näkemys ylipäänsä kuuluu sävelmassojen alta.

Neljännessä konsertossa kosketuksen keveys ja ilmaisun räjähtävyys korostuvat entisestään, jolloin uskaliaat harmoniat tuntuvat luontevilta. Keskimääräisestä pianotitaanista poiketen Trifonov antaa loistavasti tilaa orkesterille kun musiikki sitä vaatii, ja Philadelphian orkesteri täyttää tilan hallituilla orkesteriväreillä. On vaikea uskoa, että neljäs konsertto on taltioitu konserttitilanteessa, mutta yleisön vaimea yskintä ja kahina on jätetty todisteeksi. Äärimmäisen täsmällisyyden ja kelluvan vapauden yhdistelmä on vastustamaton.

Hienoa ja yllättävää että Trifonov onnistui vetämään minutkin Rahmaninovin pianokonserttojen ihmeelliseen maailmaan. Jään innolla odottamaan Trifonovin seuraavaa levyä.

"Destination Rachmaninov - Departure". Sergei Rahmaninov: Pianokonsertot nro 2 c-molli ja 4 g-molli. J.S. Bach (transkr. Rahmaninov): Sarja sooloviulupartitasta E-duuri. - Daniil Trifonov, piano, ja Philadelphia-orkesteri/Yannick Nézet-Séguin. (Deutsche Grammophon, 00289 483 5335)

Kuuntele Uudet levyt 12.2.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua