Hyppää pääsisältöön

Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

Taidehistorioitsija Waldemar Januszczak (selin) katselee kuuluisia amerikkalaisia maalauksia
Taidehistorioitsija Waldemar Januszczak (selin) katselee kuuluisia amerikkalaisia maalauksia Waldemar Januszczak,teeman dokumentit

Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian.
Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää

Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta. Mutta se on myös syntynyt Amerikan mantereen ainutlaatuisista maisemista ja maastonmuodoista.

Kolmeosaisessa sarjassa Waldemar Januszczak etsii Yhdysvaltain taiteen juuria. Sitä hetkeä, jolloin taiteesta Uudessa maailmassa tuli aidosti omanlaistaan ja siten suurta. Road trip halki mantereen vie aavalta preerialta abstraktin ekspressionismin sankarillisiin saavutuksiin, ja matkan varrella nähdään myös usein aliarvostettuja ja suotta unohdettuja mestareita.

Sarjassa kaikki lähtee Villin lännen maisemasta, laajasti käsitettynä. Matka alkaa Hudsonjoen koulukunnan huikeasta taiteesta, joka 1800-luvulla kuvasi Amerikan valtavaa kokoa ja ruokki myyttiä uudesta luvatusta maasta. Toinen merkittävä vaikuttava tekijä oli Amerikan alkuperäiskansojen taide, joka antoi mallia ei-naturalistisille maalareille. Jakson päätteeksi kuljetaan Jackson Pollockin cowboysaappaiden jäljissä Wyomingista New Yorkiin, missä hän loi kuuluisat roiskemaalauksensa.

Toinen osa sijoittuu amerikkalaiseen suurkaupunkiin – mantereen itärannikolle, missä futuristiset pilvenpiirtäjät tavoittelevat päätähuimaavia korkeuksia. Mutta Waldemar Januszczak pitää katseensa tiukasti maan tasossa, siellä missä George Bellows maalasi rähjäisiä nyrkkeilykehiä, Reginald Mash kuvasi dekadentteja huviretkiä Coney Islandilla – ja mistä Thomas Wilfred säntäsi pakoon teosofiaan ja abstraktiin taiteeseen. Keskeisenä ympäristönä on myös suurkaupungin ja koko Amerikan portti, Ellis Islandin siirtolaisten vastaanottokeskus, jonka läpi maahan saapui lukemattomia juuriltaan reväistyjä ihmisiä kuten Mark Rothko.

Viimeisen jakson aiheena on väliinputoajien Amerikka, sen pikkukaupungit ja asuntovaunualueet. Automatkalla Iowasta Tennesseehen nähdään, miten valtava vaikutus näillä hyljeksityillä paikoilla on ollut Amerikan taiteeseen. Unohdetut väliinputoajat ovat innoittaneet suurta taidetta Grant Woodin nerokkaista maalauksista Edward Hopperin vieraantuneisuuteen ja Alexandre Hoguen maalaissymbolismiin. Jakson huipentumana ovat abstraktin ekspressionismin suurimman kuvanveistäjän David Smithin upeat hahmokokoelmat.

  • Yhdysvaltain taide (Made in the USA: From Wild West to Abstract Expressionism), Britannia 2018

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa