Hyppää pääsisältöön

ENCE historian toisena suomalaistiiminä majoreilla – tämä viisikko tasoitti tietä neljä vuotta sitten: "Nykyään kilpailu on sata kertaa kovempaa"

Entiset pro-pelaajat Taneli "diSTURBED" Veikkola ja Tom "stonde" Glad uskovat ENCEn menevän Katowicen major-turnauksessa pidemmälle kuin suomalainen 3DMAX vuonna 2015. Silloin tuli "tukkapöllyä".

3DMAX
Ranskalaisorganisaatio 3DMAXilla oli vuonna 2015 suomalainen tiimi, jossa pelasivat mm. Joona "natu" Leppänen (vas) ja Taneli "diSTURBED" Veikkola (oik.). Keskellä joukkueen manageri Mikko 'Isukki' Sohlman. 3DMAX Kuva: HLTV Counter-Strike: Global Offensive

Helmi-maaliskuun vaihde on suomalaisella Counter-Strike: Global Offensive -väellä vahvasti merkittynä almanakkaan. Kahdesti vuodessa järjestettävät major-suurturnaukset keräävät silmäparit muutenkin ruutujen ääreen, mutta tällä kertaa mukana on suomalaisväriä, kun täysin suomalaisista pelaajista koostuva ENCE-joukkue on mukana maailman suurimmalla CS:GO-näyttämöllä.

Kerta ei kuitenkaan ole ensimmäinen taktisen ammuntapelin turnaushistoriassa. Maaliskuussa 2015 3DMAX tasoitti tietä ja pelasi ensimmäisenä suomalaisjoukkueena majoreilla. Sattumalta turnauskaupunkina oli silloinkin Puolan Katowice.

- Muistan vain sen junamatkan. Kolme ja puoli tuntia sellaisessa Harry Potter -junassa, 3DMAXia neljä vuotta sitten edustanut Taneli "diSTURBED" Veikkola nauraa.

3DMAX-joukkue voitti Lantrekien CS:GO-turnauksen
3DMAXin Katowicen majoreilla esiintynyt viisikko juhli vuonna 2015 myös Tampereen LanTrekin voittoa. Kuvassa vasemmalta: Tom "stonde" Glad, Mikko "xartE" Välimaa, Jesse "KHRN" Grandell, Joona "natu" Leppänen ja Taneli "diSTURBED" Veikkola 3DMAX-joukkue voitti Lantrekien CS:GO-turnauksen Kuva: Yle / Jussi Jääskeläinen lantrek

E-urheilussa neljä vuotta on pitkä aika. Veikkola ja Tom “stonde” Glad olivat tuolloin 21-vuotiaita pro-pelaajan alkuja, ja aika on kullannut muistot kisareissusta.

- Varmaan se oli meille kaikille se ensimmäinen oikeasti iso eventti. Pääsi näkemään meiningin kunnon areenalla. Se oli pakattu täyteen ihmisiä ja oli huikea meininki, muistelee Glad.

- Valitettavasti ei voitettu yhtään peliä. Tuli oikein tukkapöllyä. Toivottavasti menee ENCEllä tällä kertaa paremmin.

Neljä vuotta sitten 3DMAXin major-taival päättyi avauskierrosten kahteen tappioon Virtus.prota ja TSM:ää vastaan. Valmistautuminen majoreille ei kuitenkaan ollut helppoa, kun esimerkiksi tähtipelaaja Aleksi "allu" Jalli siirtyi ruotsalaisen Ninjas in Pyjamasin riveihin juuri ennen Katowicea. Tilalle pestattiin Mikko "xartE" Välimaa.

Molemmat pelaavat yhä: Välimaa suomalaisessa SuperJymyssä, Jalli puolestaan ENCEssä.

3DMAX
Yle E-urheilu kokosi legendaarisen 3DMAXin major-viisikon yhteiskuvaan Assembly Winterissä helmikuussa 2019. Kuvassa vasemmalta: Jesse "KHRN" Grandell, Taneli "diSTURBED" Veikkola, Joona "natu" Leppänen, Tom "stonde" Glad ja Mikko "xartE" Välimaa. 3DMAX Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive

Karsinnoissa 3DMAX tosin väläytteli. Suomalaiset kaatoivat muun muassa maineikkaan saksalaisjoukkueen mousesportsin, jonka riveissä pelasi yhä tänä päivänäkin joukkuetta edustava Chris "chrisJ" de Jong sekä BIGiin sittemmin siirtyneet Nikola "LEGIJA" Ninić ja Fatih "gob b" Dayik.

- No joo, mutta silloin kun me pelattiin, niin oikeasti hyviä joukkueita oli maailmassa maksimissaan se parikymmentä. Nykyään kilpailu on sata kertaa kovempaa. Major-paikasta voi oikeasti taistella tosissaan pelkästään Euroopassa samaan aikaan 30 eri joukkuetta, peliuransa jo päättänyt, mutta tätä nykyä suomalaisen HAVU-joukkueen toiminnassa mukana oleva Veikkola toppuuttelee.

- Nykyään kilpailu on niin superkovaa, koska useat tekevät tätä ammatikseen. Me oltiin aikoinaan kiikun kaakun Euroopan top-kympissä, eikä saatu edes palkkaa, pelistriimaajaksi siirtynyt Glad komppaa.

- Tänä päivänä on tosi kova saavutus, jos pääsee majoreille asti.

Kuinka käy ENCEn?

ENCE
Euroopan minorit voittanut ENCE pelaa Katowicessa tutulla viisikolla: Sami "xseveN" Laasanen, Jani "Aerial" Jussila, Aleksi "Aleksib" Virolainen, Aleksi “allu” Jalli ja Jere “sergej” Salo ENCE Kuva: ESL Counter-Strike: Global Offensive,Ence

ENCElle major-paikka oli yksi vuoden 2019 suurimmista tavoitteista. Viime vuonna paikka Lontoon major-turnaukseen jäi yhden voiton päähän. Tänä vuonna Suomalaiset nappasivat liput Katowiceen voittamalla tammikuussa Euroopan minor-mestaruuden.

Millaisena entiset CS:GO-prot näkevät 3DMAXin tasoittamaa tietä kulkevan ENCEn mahdollisuudet Katowicen major-turnauksessa?

- Kyllä mä sanoisin että, siinä joukkueessa on tällä hetkellä kaikki Suomen parhaat pelaajat joka osa-alueella. No okei ehkä "sunny" (mousesportsin Miikka Kemppi) puuttuu. Että ei se paljoa sen parempi voisi olla, jokainen pelaaja hoitaa oman tonttinsa täydellisesti. Varmasti pelit menevät hyvin, Glad analysoi toiveikkaana.

- Nuori ja nälkäinen joukkue. Paitsi allu, Veikkola räkättää kuittaillen vanhalle tiimikaverilleen.

Korjaus 13.2. kello 16.26: Avauskuvassa keskellä on 3DMAXin manageri Mikko 'Isukki' Sohlman eikä Jesse "KHRN" Grandell.

3DMAX – missä he ovat nyt?

Taneli "diSTURBED" Veikkola, 25

Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "disturbed" Veikkola Copenhagen Games 2014 -tapahtumassa
Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "diSTURBED" Veikkola vuonna 2015. Aleksi "allu" Jalli ja Taneli "disturbed" Veikkola Copenhagen Games 2014 -tapahtumassa Kuva: SETT.fi / Jussi Jääskeläinen counter-strike

Suomen CS:GO-skenen lahjakkaimpien lupausten joukkoon lukeutunut Veikkola lopetti peliuransa vuonna 2017 vasta 23-vuotiaana. Katowicen major-esiintymistä ennen peluri oli ehtinyt menestyä myös Counter-Strike: Sourcessa, jossa hän pelasi mm. kovan suomalaistiimin CKRAS:n riveissä.

3DMAXin jälkeen Veikkola ehti pelata ENCOREssa sekä HAVUssa. Vaikka mies on sittemmin välillä todennut harmitelleensa lopettamispäätöstään, on ura e-urheilun parissa jatkunut: Veikkola on yksi HAVUn osakkaista.

Tom "stonde" Glad, 25

Aleksi "allu" Jalli ja Tom "stonde" Glad Assembly -tapahtumassa 3DMAX CS:GO-joukkueen kanssa
Aleksi "allu" Jalli ja Tom "stonde" Glad. Aleksi "allu" Jalli ja Tom "stonde" Glad Assembly -tapahtumassa 3DMAX CS:GO-joukkueen kanssa Kuva: SETT.fi / Jussi Jääskeläinen kilpapelaaminen

Sekä Sourcea että CS:GOta kilpaurallaan pelanneen Gladin joukkue-resumé on värikäs: mukaan mahtuu 3DMAXin lisäksi niin ENCOREa ja Team Roccatia kuin ENCEä ja HAVUa.

Kilpaura sai jäädä vuonna 2018, kun Glad päätti syventyä opintoihinsa. Pelaaminen ei kuitenkaan ole jäänyt – "stonde" on tätä nykyä yksi Suomen parhaista Fortnite-pelaajista ja striimaa säännöllisesti Nyyrikki-organisaatiolle.

Joona "natu" Leppänen, 33

Otto Rönkä, Jenny Kåla ja Joona Leppänen.
Joona Leppänen (oik.) toimi Jenny Kålan kanssa Yle E-urheilun asiantuntijoina Kölnin ESL-turnauksessa 2018. Otto Rönkä, Jenny Kåla ja Joona Leppänen. Kuva: Kirsi Ranta e-urheilu,Joona Leppänen,Jenny Kåla

Suomi-CS:n "grand old dad" oli neljä vuotta sitten Katowicessa joukkueen seniori 29-vuotiaana. 15-vuotinen, jo alkuperäisen Counter-Striken parissa alkanut kilpaura päättyi viimein LanTrekien voittoon 2015.

Leppänen on kuitenkin jatkanut uraansa e-urheilun parissa. Ensin mies valmensi niin ruotsalaista Ninjas in Pyjamasia kuin suomalaista ENCEä. Nykyään Leppänen toimii ENCEssä partnerina ja markkinointipäällikkönä.

Leppänen nauttii myös laajaa arvostusta maailman kynäripiireissä. "natu" onkin vakiokasvo niin kansainvälisten turnauslähetysten kuin Ylen e-urheilustudion asiantuntijana.

Jesse "KHRN" Grandell, 29

Jesse "KHRN" Grandell
Jesse "KHRN" Grandell edusti Assembly Winterissä 2019 SuperJymyä. Jesse "KHRN" Grandell Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive

Grandell pelaa yhä pro-tasolla CS:GOta. Ura on 3DMAXin major-turnauksen jälkeen jatkunut suomalaisissa organisaatioissa, ja tällä hetkellä alla on lokakuussa 2018 alkanut trial-sopimus SuperJymyn kanssa.

Mikko "xartE" Välimaa, 27

Mikko "xartE" Välimaa
Mikko "xartE" Välimaa SuperJymyn paidassa talvi-Assyilla 2019. Mikko "xartE" Välimaa Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive

Välimaa pelaa yhä pro-tasolla CS:GOta. Grandellin lailla mies on viime vuosina pelannut useissa suomalaistiimeissä ja pelaa nyt trial-sopimuksella SuperJymyssä.

Aleksi "allu" Jalli, 26

Aleksi "allu" Jalli
Aleksi "allu" Jalli edustaa tätä nykyä ENCEä ja pelaa Katowicen major-turnauksessa. Aleksi "allu" Jalli Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive,e-urheilu,Assembly (tapahtuma),Aleksi Jalli

Jalli pelaa yhä pro-tasolla, ja edustaa majoreilla tänä vuonna pelaavaa ENCEä. Neljä vuotta sitten "allu" pelasi vielä karsinnoissa 3DMAXin kanssa, mutta vaihtoi ennen major-turnausta seuraa ruotsalaiseen Ninjas in Pyjamasiin. Itse turnauksessa NiP sijoittui lopulta huikeasti toiseksi.

Suomen parhaana pelaajana pidetty Jalli vietti vuosia ulkomailla edustaen NiPin ohella muitakin maailman kärkijoukkueita kuten Team Liquidia, FaZe Clania sekä OpTic Gamingia.

Välillä miestä meinasi vaivata motivaation puute, mutta lopulta tähtipelaaja päätti palata Suomeen. ENCEn kotimainen tähitiviisikko koottiin maaliskuussa 2018, ja loppu onkin historiaa.

Lue lisää:

Suomen ykkösjoukkue mukana CS:GO-vuoden suurimmassa turnauksessa – ENCEn major-pelit suorana Ylellä

Haastajat, legendat ja mestarit – näin Katowicen CS:GO-majorit pelataan