Hyppää pääsisältöön

Haastajat, legendat ja mestarit – näin Katowicen CS:GO-majorit pelataan

Katowicen major-turnaus
Puolan turnaus on järjestyksessään neljästoista Valven sponsoroima major. Katowicessa pelataan toista kertaa – viimeksi kaupungissa järjestettiin major maaliskuussa 2015. Katowicen major-turnaus Kuva: Helena Kristiansson, ESL Counter-Strike: Global Offensive

Jaossa on miljoona dollaria, kun 24 maailman parasta joukkuetta taistelevat Counter-Strike: Global Offensiven suurimman turnauksen voitosta Puolan Katowicessa.

Virallisesti nimellä Intel Extreme Masters Season XIII - Katowice Major 2019 -kulkeva turnaus alkaa keskiviikkona 13. helmikuuta ja päättyy 3. maaliskuuta. Turnaus on jaettu kolmeen vaiheeseen, ja myös mukana olevat tiimit aloittavat eri vaiheista.

Turnaussysteemi on ensisilmäykseltä hieman monimutkainen, joten Yle E-urheilu päätti selittää rakenteen auki historiasta ja karsinnoista alkaen.

Majorit vuoden kohokohtia

CS:GO-vuosi on täynnä suurempia ja pienempiä turnauksia. Kahdesti vuodessa järjestettävät majorit ovat kuitenkin pelin isoimmat ja arvostetuimmat.

Itsensä pelitalo Valven sponsoroimilla tapahtumilla on valtaisa näkyvyys, ja kaikki maailman kärkijoukkueet haluavat päästä mukaan kahinoihin. Myös palkinnot houkuttavat, sillä jaossa on yhteensä peräti miljoonan dollarin palkintopotti.

2018 majorit kisattiin tammikuussa Bostonissa ja syyskuussa Lontoossa. Yhdysvalloissa himoittua pystiä pääsi nostamaan Cloud9, ja Katowicessa mestaruutta puolustaa puolestaan maailman tämän hetken paras joukkue Astralis.

Astralis voitti Lontoon majorin.
Tanskalainen Astralis on hallitseva major-mestari. Astralis voitti Lontoon majorin. Kuva: FACEIT FACEIT Major: London 2018,Astralis,Counter-Strike: Global Offensive

Karsinnoista Challengers Stagelle

Majoreille pääsy ei ole helppoa. Turnaukseen saa joko kutsun edellisen major-turnauksen menestyksen perusteella tai sitten pitää karsia minor-turnausten kautta.

Tammikuussa pelatuista Euroopan, CIS-alueen, Aasian ja Amerikan minor-turnauksista mukaan pääsivät finalistit, eli yhteensä kahdeksan joukkuetta. Lisäksi kahdesta paikasta taistelivat minor-turnausten kolmansiksi sijoittuneet joukkueet.

Nämä joukkueet aloittavat Katowicen majorin turnausurakkansa 13.–17. helmikuuta pelattavalla "New Challengers Stagella". Ykkösvaiheen 16 jengin joukon täyttävät syyskuussa Lontoon majoreilla sijoille 9-14 yltäneet joukkueet.

Katowicen major-turnauksen joukkueet
Vaihe 1: The New Challengers Stage, 13.–17.2.kutsuperuste
FnaticLontoon majorin #9–11
Ninjas in PyjamasLontoon majorin #9–11
G2 EsportsLontoon majorin #9–11
Vega SquadronLontoon majorin #12–14
Cloud9Lontoon majorin #12–14
TYLOOLontoon majorin #12–14
ENCE EsportsEuroopan minorin #1
NRG EsportsAmerikan minorin #1
AvangarCIS-minorin #1
RenegadesAasian minorin #1
Team VitalityEuroopan minorin #2
FURIA EsportsAmerikan minorin #2
Team Spirit CIS-minorin #2
Grayhound GamingAasian minorin #1
Winstrike Teamminor-kolmosten karsinnat
ViCi Gamingminor-kolmosten karsinnat

Majorin ensimmäinen vaihe pelataan Katowicen ESL Arenalla, muttei yleisön edessä. Joukkueet pelaavat viisi kierrosta pudotuspelejä ns. sveitsiläisen cup-systeemin mukaisesti (ks. Wikipedia), eli avausottelun jälkeen jokaisella kierroksella vastustajaksi valikoituu aina sellainen joukkue, jolla on sama voitto/häviö-rekordi.

Kolmas tappio tietää putoamista turnauksesta. Alkuvaiheen kahdeksan parasta joukkuetta etenevät puolestaan jatkoon saaden samalla "Legendain" tittelin.

ENCE
Euroopan minor-turnauksen voittanut suomalaisjoukkue ENCE pelaa Katowicessa. ENCE Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive,Assembly (tapahtuma)

Vanhat legendat suoraan jatkoon

Haastajatason kahdeksan parasta saavat majorin toisessa vaiheessa vastaansa kahdeksan "vanhaa legendaa", eli syyskuussa Lontoon major-turnauksen viimeiseen vaiheeseen selvinneet kahdeksan parasta joukkuetta.

"The New Legends Stagelta" pelataan 20.–24. helmikuuta Katowicen kansainvälisessä kongressikeskuksessa, ja tällöin pelit käydään jo yleisön edessä. Pelit pelataan samalla tavalla kuin ykkösvaiheessa, ja kahdeksan parasta etenee majorin finaalivaiheeseen.

Vaihe 2: The New Legends Stage, 12.–16.2.sijoitus Lontoon majorissa
Astralis#1
Natus Vincere#2
MIBR#3-4
Team Liquid#3-4
compLexity Gaming#5-8
BIG#5-8
HellRaisers#5-8
FaZe Clan#5-8

Uudet mestarit lavalla

Katowicen major-turnaus huipentuu 28.2.–3.3. pelattavaan "The New Champions Stageen", jossa kahdeksan finalistia taistelevat pudotuspelien kautta mestaruudesta. "Uudet mestarit" nousevat lavalle Katowicen Spodek-monitoimiareenalla, joka vetää sisuksiinsa 11 500 katsojaa.

Spodek-areena Katowicessa
Major-turnauksen finaalivaiheen näyttämönä toimivassa Spodek-areenassa järjestettiin hiljattain myös Katowicen ilmastokokous Spodek-areena Katowicessa Kuva: Getty Images / SOPA Images Spodek

Mestari kruunataan sunnuntaina 3. maaliskuuta, ja voitosta rapsahtaa 500 000 dollarin potti. Hopeamitalistin on tyytyminen 150 000 dollariin, kun taas välierien häviäjät lihottavat lompakoitaan 70 000 dollarilla.

Palkintorahoja riittää jaettavaksi aina sijoille 12-14 yltäneisiin joukkueisiin asti. Lisäksi Katowicen 14 parasta joukkuetta saavat jälleen suorat kutsut seuraavaan major-turnaukseen, joka järjestettäneen taas syksyllä jossain päin maailmaa.

Lue lisää: Suomen ykkösjoukkue mukana CS:GO-vuoden suurimmassa turnauksessa – ENCEn major-pelit suorana Ylellä