Hyppää pääsisältöön

Historia: Sodan lapset

Tanskalainen hyväntekeväisyysjärjestö aittoi sodasta kärsineitä lapsia.
Tanskalainen hyväntekeväisyysjärjestö auttoi sodasta kärsineitä lapsia. Tanskalainen hyväntekeväisyysjärjestö aittoi sodasta kärsineitä lapsia. Kuva: ILLEGITIME DEFENSE Yle TV1,Historia: Sodan lapset

TV1 maanantaina 18.2.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 23.2. klo 8.05, Areenassa

”Pelastakaa lapset” (Red Barnet) oli ennen näkemätön humanitaarinen hanke toisen maailmansodan jalkoihin jääneiden lasten auttamiseksi. Vuosien 1946 - 49 välisenä aikana 20 000 eurooppalaista lasta oleskeli kolme kuukautta Tanskassa.

Maa perusti vuonna 1945 hyväntekeväisyysjärjestön sodasta kärsineiden lasten tueksi. Ryhmä vähävaraisia lapsia tuotiin sodan jälkeen toipumaan tanskalaisten perheiden hoivaan. Apua tarjottiin köyhille perheille, joiden vanhemmat eivät pystyneet auttamaan lapsiaan.

Dokumentissa Sodan lapset perheisiin sijoitetut ranskalaiset kertovat kokemuksistaan. He jakavat muistojaan sodankäynnin rikkomasta lapsuudesta. Dokumentissa nähdään aikaisemmin julkaisematonta materiaalia hyväntekeväisyystoiminnasta.

Save The Children. Käsikirjoitus: Charlotte Schousboe. Ohjaus: Jean-Charles Lassus. Tuotanto: Illégitime Defense, Ranska, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.