Hyppää pääsisältöön

"Ihminen voi minkä ikäisenä tahansa löytää uuden ystävän"

Ira Virtanen
Tutkija Ira Virtanen Ira Virtanen Kuva: Jonne Renvall ystävyys,tutkimus,tutkijat,vuorovaikutussuhteet

“Ystävyyssuhteen luomisen mahdollisuus alkaa siitä hetkestä, kun tulemme tietoisiksi toisista ihmisistä. Ja se päättyy silloin, kun elämä päättyy”, kertoo vuorovaikutussuhteiden tutkija Ira Virtanen.

Ystävyyteen liittyy vapaaehtoisuus, tasa-arvoisuus, viihtyvyys ja hyvä tahto.

“Ystävyys on elämän tärkein asia, ja olen todella kiitollinen ystävistäni, jotka ovat elämän eri vaiheissa kulkeneet samaa matkaa kanssani”, kertoo Havaintoja ihmisestä ohjelman ystävyys-kyselyyn vastannut Emilia.

Emilia kertoo ystävystyneensä nuorempana ihmisiin kahden kesken ja ystävystyminen on ollut yleensä helppoa koulussa tai harrastusten parissa. Tiivistä ystäväporukkaa ei ole kuitenkaan muodostunut.

“En halunnut olla ulossulkeva, ja tunsinkin ihmisiä eri porukoista, mutta en kuulunut itsestäänselväksi osaksi yhtäkään. Se tuotti joskus yksinäisyyden tunnetta erityisesti vapaa-ajalla, kun kutsuja yhteisiin menoihin ei esitetty”, kertoo Emilia.

Suomalaisista joka viides kärsii ajoittain yksinäisyydestä. Puheviestinnän tutkijatohtori Ira Virtasen mukaan ihminen voi minkä ikäisenä tahansa löytää uuden ystävän. Myös Emilia uskoo siihen, että uusia ihmisiä elämäänsä on mahdollista löytää.

Ole utelias ja kiinnostunut toisista ihmisistä.

“Tiedän myös, mitä voin tehdä halutessani rakentaa läheisempää ystävyyttä jonkun kanssa: aloitteellisuus, aito kiinnostus toista ihmistä kohtaan ja sen osoittaminen niin kysymällä kuin kuuntelemalla ja toisaalta omia mietteitäänkin jakamalla voi kantaa pitkälle, jos toisellakin on halu tutustua paremmin”, kertoo Emilia.

Vuorovaikutussuhteiden tutkija Ira Virtanen antaa kolme vinkkiä ystävyysuhteiden luomiseen:

1) Hanki harrastus, josta itse pidät. Toteuta kiinnostuksen kohteitasi konkreettisilla tavoilla ja nauti elämästäsi. Hyvä mieli heijastuu ulospäin ja herättää myös muissa kiinnostusta: "Mitä teet, kun olet noin energinen / innostunut / omistautunut / osaava?" Harrastuksista löydät myös samanhenkisiä ihmisiä tai heitä, joille kyseinen asia on kiinnostava tai uusi. Voitte yhdessä oppia lisää ja kehittyä, ja näin jakaa kokemuksen onnistumisesta tai mielihyvästä.

2) Ole utelias ja kiinnostunut toisista ihmisistä. Kysele heiltä heille tärkeistä asioista. Älä arvostele tai arvioi vaan sen sijaan pyydä heitä kertomaan kokemuksistaan tai avaamaan elämänsä tarinaa. Kuuntele ja käytä aikaa oppiaksesi toisista ihmisistä ja itsestäsi.

3) Tee toisille hyvää pyyteettömästi. Toisten auttaminen vahvistaa omaa minäkäsitystäsi ja vankistaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Teoillasi ja sanoillasi on merkitystä ja niiden kautta tulet näkyväksi. Esimerkiksi vapaaehtoistyöstä saat merkityksellisyyttä ja rakennat sosiaalista verkostoa, jossa ihmisillä on hyvä tahto. Muista kuitenkin säilyttää omat rajat, ja tehdä ja antaa itsestäsi vain sen verran kuin on mahdollista oman tasapainon ja hyvinvoinnin säilyttämiseksi.

Sydänilmapalloja
Sydänilmapalloja Kuva: Pixabay Sydän (symboli),ystävänpäivä,ystävyys

Ystävyys on parasta maailmassa

Emilian mukaan maailmassa tarvitaan pehmeyttä ja vilpittömiä hyviä tekoja.

“Ystävyys on parasta maailmassa. Toivon voivani viljellä ystävyyttä ja solidaarisuutta monilla tasoilla: omissa suhteissani, myös pari- ja perhesuhteissa, ystävieni muissa ihmissuhteissa tukemalla ja auttamalla vaikka ristiriitojen selvittelyssä, kohtaamisissa tuntemattomien kanssa ja toisaalta maailmassa yleensä”, kertoo Emilia.

Vuorovaikutussuhteiden tutkija Ira Virtasen mukaan ystävyssuhteet ovat joustavia ja siksi myös riidat ja välirikot on mahdollista selvittää.

“Joskus ystävyyssuhteisiini on tullut välirikkoja, mutta tällä hetkellä kaikki sellaiset on selvitetty ja ystävyydellä on mahdollisuus jatkua ja kehittyä eteenpäin. Olen ehdottomasti luotettava”, kertoo Emilia.

Muista "kysyä perään"

Ystävyyssuhteen ylläpitämiseen tarvitaan yhteistä aikaa ja yhteydenpitoa. Syvä ystävyys kestää kiireen tai muun aiheuttamaa hiljaisuutta.

Vuorovaikutussuhteiden tutkija Ira Virtanen antaa kolme vinkkiä, joiden avulla voi ylläpitää luotua ystävyyssuhdetta:

1) Ole yhteydessä kavereihin säännöllisesti. Viettäkää kiireetöntä aikaa yhdessä. Muistelkaa hauskoja sattumuksia ja kommelluksia. Luokaa perinteitä ja ylläpitäkää niitä. Voit esimerkiksi aloittaa tavan, jonka mukaisesti lähetät postikortin ystävällesi aina, kun löydät sellaisen, jossa on tietty teema. Teema on jokin erityinen juuri sinun ja ystäväsi jakama tai vain teille aukeava humoristinen juttu. Perinteet voivat olla hullunkurisia – yhteinen nauru vahvistavaa toveruutta ja toinen toistenne erityisyyttä.

2) Muista "kysyä perään" ja pysyä kartalla kaverin elämäntilanteesta. Jos ystäväsi on kertonut sinulle esimerkiksi jännittävänsä ensitreffejä, soita hänelle seuraavana päivänä ja kysy, miten meni. Tarkista vaikka viestillä, millainen vointi kaverillasi on flunssan jälkeen. Tiedustele, kuinka hänen läheisensä on toipunut leikkauksesta.

3) Kerro ystävällesi, että hän on sinulle tärkeä ja että arvostat häntä. Jos haluat lämmittää hänen sisintään lähtemättömästi, kerro vielä, miksi hän on sinulle erityinen.

Emilia on pohtinut paljon omia ominaisuuksiaan ystävänä. Hän on erilainen eri ihmisten seurassa.

“Jonkun kanssa olen jopa kovasanainen ja menen helposti "saarnausmoodiin", toisen kanssa nauretaan ja hullutellaan ja jonkun kanssa rauhoitutaan yhdessä ihmettelmään elämää. Olen onnellinen, että saan myös olla monenlainen”, kertoo Emilia.

Kuuntele Havaintoja ihmisestä -ohjelma ystävyydestä.

Lue myös: Maria Rakkolainen: Ystävällisyyden paradoksi (HelsinkiMissio)

 • Hartauspuhujat maaliskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat maaliskuussa 2022

  Aamuhartaus ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelma summaa vuoden tärkeät teemat ja aloittaa uudella ohjelmapaikalla

  Uusi lähetyspaikka on 16.1. alkaen su klo 15

  “Nyt ei puhuta tulitikun päästä, vaan tulen merkityksestä ihmiskunnalle!” Näin totesi vastaava tuottaja Anna Simojoki Yle Radio 1:n uskonto- ja katsomusjournalistisesta Horisontti-ohjelmasta. Vaikka vuosi 2021 on ollut monin tavoin poikkeuksellinen, on puhetta uskosta, maailmankatsomuksesta, etiikasta ja yhteiskunnasta riittänyt. Olemme saaneet yli sadan vieraan kanssa pohtia ihmisyyden, elämän ja katsomuksellisten kysymysten välisiä risteymiä. Minkälaisen maailman osana ihminen itsensä tässä ajassa löytää, miten tähän päädyttiin ja miten jatkaa eteenpäin?

 • Jumalanpalvelukset helmikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset helmikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat helmikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat helmikuussa 2022

  Aamuhartaus ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.