Hyppää pääsisältöön

Illuminati on salaliittoteoreetikkojen ykkössuosikki

Ett brinnande öga i en pyramid mot svart bakgrund.
Ett brinnande öga i en pyramid mot svart bakgrund. Kuva: Mostphotos/Roman Budnikov salaliittoteoriat,Illuminati

Illuminaatteja väitetään olevan kaikkialla viihdemaailmassa, politiikassa, uskonnollisten johtajien keskuudessa ja jopa Leppävaaran kirkossa. Hehän ovat jo tehokkaampia kuin Joulupukki, CIA ja KGB yhteensä. Mitä illuminaatit oikein puuhaavat ja miksi he meitä tarkkailisivat?

Illuminaatti -nimitys viittaa valaistuneeseen, häneen, joka on nähnyt valon. Varsinaisen illuminaattien järjestön historia on lyhyt ja suhteellisen tuore. Se sai kehitysalustansa varhemmista ruusuristiläisistä järjestöistä.

Ruusuristiläisiä järjestöjä on ja on ollut paljon. Niiden perusfilosofia on aina sama. On olemassa yksi totuus, maailmankaikkeuden avain. Sen voi tavoittaa ihmisen järjen, puhtauden ja ehkä erilaisten riittien avulla.

Ruusuristiläisyys on aidoimmillaan hyvin ekumeenista. Heidän mielestään salaisuutta ei ole annettu vain yksille, kuten juutalaisille, muslimeille, kristityille tai Antiikin filosofian seuraajille. Heidän mielestään kaikki voivat päästä osaksi totuudesta. Totuus on yksi, mutta teitä sitä kohden voi olla monta.

On olemassa yksi totuus, maailmankaikkeuden avain.

Ruusuristiläiset järjestöt saivat vahvaa jalansijaa Euroopassa 1400-luvulta alkaen. Silloin myyttinen hahmo, jonka nimi on perimätiedon mukaan ollut Christian Rosenkreuz eli Kristitty Ruusuristi, olisi käynyt Pyhällä maalla ja tuonut sieltä mukanaan teoksia, joihin uusi tapa lähestyä asioita perustui.

Ruusuristiläisen aatemaailman kannattajat järjestäytyivät usein sivistyneiden miesten filosofisiksi seurustelupiireiksi. Yksi kuuluimmista lienee Firenzen hallitsevan perheen de Medicien huvilassa kokoontunut Loppiaisseura. Miksi loppiaisseura? Koska Loppiaisena tulivat Itämaan tietäjät - ja tietää nämäkin firenzeläiset Loppiaisseuran herrat halusivat.

Monet näistä seuroista olivat salaisia. Usein siitäkin syystä, että kirkko ei hyväksynyt vehkeilyä muslimien tai juutalaisten kanssa. Eivätkä Antiikin filosofien teoksetkaan olleet kaikki sallittujen luettavien listalla.

Vapaamuurareista illuminaatteihin

Yhtenä ruusuristiläisen filosofian lapsena voidaan pitää vapaamuurarius-liikettä. Heillä muuraamisen idea tulee rakentamisesta. He haluavat rakentaa uudenlaista, parempaa yhteiskuntaa. Vapaamuurarius ei ole aatteena aivan yhtenäinen, heidän symboliikkansa ja rituaalinsa vaihtelee järjestöittäin.

Suomessakin toimii useita vapaamuurarijärjestöjä. Kaikilla on omat sääntönsä. Joku saattaa ottaa jäsenikseen vain naisia, toinen vain miehiä ja kolmas molempia. Toiset kertovat toiminnastaan hyvinkin avoimesti, toiset haluavat pitää tekemisensä omien jäseniensä tiedossa.

Joku saattaa ottaa jäsenikseen vain naisia, toinen vain miehiä ja kolmas molempia.

Iso-Britannian vapaamuurarijärjestöt nousivat nopeasti voimakkaiksi liikkeiksi, joissa oli paljon vaikutusvaltaisia ihmisiä, joiden päämääränä oli edelleen rakentaa parempaa maailmaa ja yhteiskuntaa. Avoimuus ei ollut heidän pääperiaatteitaan ja toki moni ulkopuolelle jäävä oli pahoillaan ja saattoi hieman panetellakin järjestön jäseniä. Panettelu ulottui helposti myös epäiltyihin järjestön jäseniin, vaikka he eivät olisi siihen kuuluneetkaan.

Baijerin alueella huomattiin tämä Brittiläisten vapaamuurareiden suuri vaikutusvalta. Oikeustieteen professori jesuiitta Adam Weishaupt perusti illuminati-seuran muutaman opiskelijansa kanssa vuonna 1776. Seuran perusidea oli pohjata inhimillinen toiminta aina järkeen, vähentäen valtion ja kirkon valtaa. Se osui yksiin valistuksen aatteiden kanssa korostaen yksilönvapautta ja sivistystä. Valtiovalta koki luonnollisesti uhkana vapauden aatteita ajavan seuran ja se jouduttiinkin lopettamaan jo vuonna1787.

Uusi maailmanjärjestys

Salapoliisikirjojen ja jännityselokuvien vakiotavaraa on ajatus jostain eliitistä, joka on myynyt sielunsa paholaiselle. Heidän väitetään haluavan kaiken maailmassa olevan vallan itselleen.

Kyseessä on siis salaliittoteoreetikkojen mukaan maailmanlaajuinen salaliitto

Kyseessä on siis salaliittoteoreetikkojen mukaan maailmanlaajuinen salaliitto. Jossain vaiheessa joku keksi nimittää heitä illuminaateiksi. Heihin kytkettiin vielä ikivanha jumaluussymboli, silmä kolmion sisällä. Kolmiohan viittaa pyhään kolminaisuuteen. Silmä on vanha jumalan laupeuden tunnus. Isä ikään kuin katselee taivaasta valvoen, etteivät lapset joudu hukkaan ja vaaraan.

Illuminaattien syntien lista on aikamoinen. Heitä on syytetty muun muassa seuraavista asioista: 1. ja 2. maailmansotien syttyminen, Wall Streetin pörssiromahdus, kaksoistornien isku ja Mikronesian valtion liikenneruuhkat.

Kirjoittaja Liisa Väisänen on FT, tietokirjailija ja symbolien perässä seikkaileva taiteen ja kulttuurin tutkija.

Merkkien salat -sarjan jakso kolmion symboliikasta: