Hyppää pääsisältöön

Onko Emma-gaala pelkkää selkääntaputtelua? Tuomaristossa samat jääväyssäännöt eivät tunnu koskevan Nelonen Mediaa

Pyhimys hymyilee kuuden Emma-palkintonsa edessä Emma-gaalan promoseinän edessä.
Emma-gaalassa pöydän palkinnoista putsannutta Pyhimystä on nimitetty "Nelosen artistiksi", vaikka räppärin levy-yhtiö Universal Musicin ja Nelonen Median välillä ei ole omistussuhdetta. Pyhimys hymyilee kuuden Emma-palkintonsa edessä Emma-gaalan promoseinän edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Pyhimys,Emma-gaala

Suomessa on pienet musiikkipiirit, ja Nelonen Median paisuva rooli kentällä näkyy jo nyt.

Voit kuunnella artikkelin audiona alta:

Helmikuun alussa vietettiin Emma-gaalaa, jossa palkittiin vuoden 2018 menestyneimmät suomalaisartistit. Gaalan aikana ja sen jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi kohista.

Nelonen media jakaa pystit omilleen…”,
Kyseisessä gaalassa on suuremmanluokan jääviys/korruptio taustalla”,
Todellisuudessahan Nelonen päättää, mikä artisti soi radiossa/esiintyy festareilla/voittaa palkintoja ja mikä ei.”,
Nelosen show

Kommentteja näkyi erityisesti Emma-gaalaa käsittelevien uutisartikkeleiden Facebook-kommenttiosioissa. Emma-gaalaa on jo vuosia kritisoitu etenkin valtavirran ulkopuolella skenen sisäisestä selkääntaputtelusta, mutta nyt kritiikki on keskittynyt erityisesti gaalan vuodesta 2016 esittäneeseen Neloseen.

Mistä kritiikki Nelonen Mediaa kohtaan kumpuaa?

Kyse on yrityskaupasta, yleisestä väärinkäsityksestä ja samalla vallan keskittymisestä huolestuttavasti yhdelle taholle – merkit tästä näkyvät jo nyt.

Aloitetaan yrityskaupasta:

Tämän vuoden Emma-gaalan merkittävimmän keskustelun alkusoinnut soitettiin jo ennen kuin juhlakansa oli ehtinyt saada gaala-asua ylleen. Iltalehti nosti analyysissään pöytään puheenaiheen, josta musiikkialan kulisseissa oli kuiskuteltu jo marraskuusta.

Silloin Sanoma, jolle Emma-gaalan esittävä Nelonen Media kuuluu, ilmoitti ostaneensa osan Kaiku Entertainment -levy-yhtiöstä. Se liitettiin itsenäiseksi yksiköksi Nelonen Median sisälle.

Yrityskaupan myötä Sanoma kasvatti entisestään merkitystään suomalaisella musiikki- ja viihdekentällä.

Ennen kauppoja Sanomalla oli hallussaan paitsi maamme suurin päivälehti Helsingin Sanomat sekä iltapäivälehti Ilta-Sanomat, myös radiokanavat Suomipopista ja Radio Rockista Loopiin. Lisäksi tv-kanava Nelonen, joka esittää muun muassa Vain elämää, Voice of Finlandia ja Idolsia, sekä sen suoratoistopalvelu Ruutu. Sanomalla on myös hallussaan festareita järjestävä Nelonen Media Live, joka tuottaa muun muassa RMJ:n, Summer Upin ja Tammerfestin.

Kaiku-osuuden ansiosta Sanomalla on nyt osuus levy-yhtiöstä eli tekijöitä suomalaisen käytännössä musiikkiskenen jokaisella portaalla.

Teoriassa se tarkoittaa sitä, että Nelosella on mahdollisuus tarjota artistille koko paketti: biisit Kaiulta, näkyvyyttä eri radio- ja televisiokanavilta sekä keikat Nelonen Media Liven festivaaleilta.

Miten tämä kaikki sitten liittyy Emma-gaalaan?

Nelonen esittää Emma-gaalan televisiossa ja Ruutu-verkkopalvelussaan. Se ei kuitenkaan tuota tapahtumaa.

Gaalan järjestävällä Musiikkituottajilla on erilliset sopimukset niin gaalan esittävän Nelosen, Emmojen tapahtumatuottajana toimivan Blackbone Marketingin ja tv-lähetyksen tuottavan ITV Studios Finlandin kanssa.

Emma-gaala on kiistatta Nelosen tv-ohjelma ja viihdespektaakkeli, joka tavoitti tänä vuonna lähes 1,3 miljoonaa ihmistä. Siitä huolimatta Emma-gaalan palkintojenjako on Musiikkituottajien järjestämä.

Vesta hymyilee Emma-gaalan kuvausseinän edessä Emma-palkintonsa kanssa
Vesta palkittiin Emma-gaalassa Vuoden tulokkaana. Vesta hymyilee Emma-gaalan kuvausseinän edessä Emma-palkintonsa kanssa Kuva: Juuli Aschan, YleX Vesta,Emma-gaala

Tästä päästään väärinkäsitykseen.

Emma-gaalaa on syytetty Nelosen korruptiotapahtumaksi, vaikka todellisuudessa tämän vuoden gaalaraadin 28 tuomarista vain neljä työskentelee Sanomalla. Nelonen ei siis sanele, miten palkinnot jaetaan.

Yksi vuoden 2018 tuomariston jäsenistä jäävättiin levy-yhtiökontaktiensa vuoksi.

Tuomarointi hoituu seuraavasti:

Emma-gaalan tuomaristo koostuu vuosittain vaihtuvasta, noin kolmikymmenhenkisestä tuomaristosta.

Emma-gaalan järjestävän Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrä kertoo, että tuomareiksi valitaan henkilöitä, jotka seuraavat laajasti ja monipuolisesti suomalaista musiikkia ja äänitejulkaisuja.

Tuomaristo keskustelee ja päättää yhdessä palkintoehdokkaiksi nostettavat artistit, ja siksi on tärkeää, ettei suoria yhteyksiä levy-yhtiöihin tai muusikoihin ole.

– Jotta välttyisimme ylimääräisiltä spekulaatioilta, tuomaristossa ei ole esimerkiksi managereita, levy-yhtiön edustajia, muusikoiden keikkamyyjiä tai ketään sellaisia, joilla olisi suora kytkös johonkin artistiin, Kyyrä kertoo.

Kyyrä kertoo Musiikkituottajien markkinointityöryhmän kesken tuomareita miettiessään pyrkivänsä tasapuolisuuteen: niin, että edustettuna olisi musiikkimediaa sen eri laidoilta, levykauppiaita, live-puolen tekijöitä. Tänä vuonna uutena lisänä tuomaristossa nähtiin musiikkibloggareita ja -vloggareita, kuten Random Life -sivustoa ylläpitävä freelancetoimittaja Renaz Ebrahimi ja tubettajana parhaiten tunnettu Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila.

Tuomaristo kokoontuu yhdessä keskustelemaan artisteista ja julkaisuista, joista tuomarit koostavat neljästä kuuteen ehdokasta jokaiseen kilpailusarjaan.

Sanoman edustajina raatiin kuuluivat Nelonen Median musiikkijohtaja Mikko Koivusipilä, Nelonen Median radioiden musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari sekä Radio Rock -juontaja Laura Vähähyyppä ja Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattila.

Vaikka Emma-gaalaa syytellään somessa epäreilusta ja jäävistä tuomaripelistä, järjestäjätaho sanoo, että heidän pyrkimyksenään on koota reilu ja riippumaton tuomaristo. Tämä näkyy myös käytännössä: yksi vuoden 2018 tuomariston jäsenistä jäävättiin levy-yhtiökontaktiensa vuoksi.

Kun Musiikkituottajille selvisi, että tuomaristoon kutsuttu Basso-median musiikkipäällikkö Henrik Suhonen työskentelee myös suomalaisessa pienlevy-yhtiö Skorpionissa, hänet jäävättiin yhteisymmärryksessä tuomaripestistään. Skorpionin artisteista räppäri Ibe asetettiin ehdolle Vuoden tulokas -kategoriassa.

Tuomariston muodostamisessa ei siis pitäisi olla ongelmaa.

Mutta kun tilannetta selvittää syvemmin, vaikuttaa siltä, että säännöt eivät ole samat kaikille.

Sanoman Kaiku-kauppa kytkee Nelosen edustajat levy-yhtiön kautta artisteihin.

Muun muassa Tuure Boelius, Elastinen ja Vuoden iskelmä -Emmalla palkittu Juha Tapio ovat kaupan myötä Nelosen artisteja.

Heidän kaupallisesta menestyksestään hyötyy sopimuksen myötä myös Nelonen Media, jolloin on kyseenalaista, että Nelosen edustajat äänestävät näiden artistien Emma-palkinnoista.

– Kauppa ei ollut meillä tiedossa, kun tuomaristo muodostettiin, Kyyrä huomauttaa.

On totta, että tuomaristo kokoontui keskustelemaan Emma-gaalan ehdokkaista viikkoa ennen Kaiku-kauppoja, joten jääväyskeskustelu Nelosen edustajien kanssa ei tässä vaiheessa vielä ollut ajankohtainen.

Kun Kyyrältä kysyy, mikä on Nelosen edustajien rooli tulevaisuudessa, apulaisjohtaja empii.

Tavoitimme sähköpostitse Nelonen Median musiikkijohtaja Koivusipilän, joka sanoo, ettei myöskään hänellä ollut tietoa yrityskaupoista ennen niiden virallista julkistamista.

Varsinaisessa äänestysvaiheessa Kaiku-kaupat kuitenkin olivat jo julkista tietoa: tuomaristokokouksen jälkeen tuomaristo äänestää voittajista erillisessä, suljetussa äänestyksessä.

Musiikkijohtaja Koivusipilä ja radioiden musiikkipäällikkö Mäntysaari saivat äänestää kaikissa kategorioissa. Myös niissä, joissa Kaiku-artistit olivat ehdolla.

– En pidä sitä tässä kohtaa ongelmallisena. Tuomaristoon kuuluu toki yhteensä 28 henkilöä, Kyyrä kommentoi.

Eikä Nelosen edustajia jäävätä Kaikua koskevista äänestyksistä välttämättä tulevaisuudessakaan.

Kaiku Entertainment on julkisesti oma yksikkönsä Nelonen Median sisällä. Kun Kyyrältä kysyy, mikä on Nelosen edustajien rooli tulevaisuudessa, apulaisjohtaja empii.

– Pitää katsoa sitten tilanteen mukaan.

Kyyrästä olisi hankalaa jäävätä Nelonen Median edustajia tuomaristosta tulevaisuudessakaan, koska mediatalo on niin merkittävä toimija suomalaisella musiikkikentällä.

– He tekevät tosi aktiivisesti duunia suomalaisen musiikin parissa. Näen aika vaikeana tilanteen, jossa heidän asiantuntemustaan ei haluttaisi hyödyntää, hän sanoo.

Kyyrä ei kuitenkaan kiistä sitä, etteikö Nelonen Median edustajien tuomarointirooli myös tulevaisuudessa varmasti keskusteluttaisi ja esimerkiksi tuomariston sisäisten laskentatapojen muuttamista tultaisi pohtimaan.

– Koemme, että tuomaristoon pyytäminen on kunniatehtävä. Olemme pyytäneet ihmisiä toimimaan ohi oman musiikkimakunsa ja tekemään päätöksiä niillä kriteerein, jotka ovat Emman tiimoilta sovitut, Kyyrä korostaa.

Gasellit riemuitsevat kädet ilmassa Vuoden yhtye -palkintoaan Emma-gaalassa.
Gasellit iloitsivat Vuoden yhtye -Emmastaan. Gasellit riemuitsevat kädet ilmassa Vuoden yhtye -palkintoaan Emma-gaalassa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gasellit,Emma-gaala

Emma-gaalan palkitsemiskriteerejä ovat ehdokkaan musiikillinen kiinnostavuus, musiikillinen ja kaupallinen menestys äänitealalla sekä taiteilijan suosio eri mittareilla arvioituna.

On erikoista, etteivät samat jääviyskriteerit koske kaikkia. Se syö myös Emma-gaalan uskottavuutta.

Musiikkituottajille Nelonen Median merkitys suomalaisella musiikkikentällä on liian suuri, jotta sen edustajat haluttaisiin Kaiku-yhteyksien vuoksi jäävätä tuomaristosta. Silti indiepuolella vaikuttavan Skorpionin edustaja jäi raadista.

Jos Emma-gaalaan todella halutaan artistikytköksistä vapaa tuomaristo, pitäisi sen ulkopuolelle jättää tasapuolisuuden nimissä yhtä lailla Nelonen Median edustajat kuin pienlevy-yhtiö Skorpioninkin.

Mutta onko Emma-gaalan toisaalta missään väitetty olevankaan täysin riippumaton tapahtuma?

Gaalan arviointiperusteita ja palkitsemiskriteerejä avaavalla FAQ-sivustolla sanotaan sen keskeisimpänä tavoitteena olevan “juhlistaa edellisen vuoden onnistumisia ja tuoda esiin suomalaista äänitemusiikkia ja sen tekijöitä ja esittäjiä”.

Ei mainintaa riippumattomuudesta.

Toki voidakseen olla Suomen musiikkivuoden tärkein ja arvokkain juhla, pitäisi pelikentän ja sillä menestymisen mahdollisuudet olla samat kaikille. Siksi Kyyrän mainitsema pyrkimys tuomaristoon, josta selkeät artistikytkökset puuttuvat, on tärkeä.

Sanoma pyrkii puolestaan kasvattamaan liiketoimintaansa ostamalla taloon levy-yhtiön.

Tästä syntyy ristiriita, jonka myötä Kyyrä ja muut Musiikkituottajissa päätöksiä tekevät joutuvat pohtimaan koko artistikytköksistä vapaan tuomariston toimivuutta.

Kokevatko Nelosen edustajat itse, että heidän roolinsa Emma-gaalan tuomaristossa vaatisi uudelleenarviointia?

Nelonen Median musiikkijohtaja Mikko Koivusipilä sanoo uskovansa, että Musiikkituottajat osaa tehdä oikeat päätökset tuomariston kokoonpanosta. Nelonen Median jääviyteen hän ei itse ota kantaa.

– Luotan siihen, että IFPI:n jäsenistö osaa valita oikeat ihmiset raatiin.

Suomessa piirit ovat pienet

Gaalatuomarointi on vaikea aihe myös muualla kuin Suomessa. Viikonloppuna maailman suurimmassa musiikkipalkintogaala Grammyissa kuultiin lavalla kritiikkiä koko järjestelmää kohtaan.

Vuoden rap-kappaleen Grammylla palkittu hip hopin supertähti Drake muistutti kiitospuheessaan, että musiikkipalkinnot myönnetään mielipiteiden, ei faktojen perusteella. Hänen mukaansa todellinen menestys mitataan keikoilla ja kappaleita mukana laulavissa faneissa, ei palkintopysteillä.

Yhdysvalloissa Grammyista päättävä tuomaristo koostuu kokonaisuudessaan musiikintekijöistä, eikä mukaan oteta median edustajia. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi laulajia, kapellimestareita, laulunkirjoittajia, säveltäjiä, teknikoita, tuottajia, soittajia ja musiikkivideoiden tekijöitä.

Palkinnot siis jaetaan tekijöistä koostuvalta raadilta tekijöille.

Nana Simelius ja Mikael Gabriel iloitsevat Emma-gaalan promoseinän edessä Vuoden musiikkivideo -palkinnosta.
Mikael Gabriel voitti yleisöäänestyksellä päätetyn Vuoden musiikkivideo -Emman. Palkitun videon ohjasi Nana Simelius. Nana Simelius ja Mikael Gabriel iloitsevat Emma-gaalan promoseinän edessä Vuoden musiikkivideo -palkinnosta. Kuva: Juuli Aschan, YleX Mikael Gabriel,Emma-gaala

Grammyjen tapauksessa tuomariston jäsenistöllä voi olla kytköksiä ehdokasartisteihin, mutta koska säännöt ovat samat kaikille, artistikytkökset eivät aiheuta jääviysspekulaatioita – muuta kritiikkiä kyllä.

Suomessa oman ongelmansa tekee se, että musiikkipiirit ovat pienet.

Tämän kokoisessa maassa täysin artistikytköksistä vapaan tuomariston kokoaminen on vaikeaa.

Meiltä kyllä löytyy monia tämänhetkisen musiikkikentän tuntevia ammattilaisia, mutta harva heistä on täysin vailla minkäänlaista yhteyttä yhteenkään potentiaalisesti Emma-ehdokkaaksi nostettavaan artistiin.

Tällä hetkellä tuomaroinnin näennäinen raja on vedetty levy-yhtiöihin, managereihin ja keikkamyyjiin, mutta muitakin kytköksiä voisi tarkastella.

Vuoden 2018 raadissa istuivat esimerkiksi Flow Festivalin Suvi Kallio, Ruisrockin Mikko Niemelä ja Blockfestien Kalle Kallonen. On selvää, että festivaalijärjestäjät hyötyvät, mikäli heidän tapahtumissaan esiintyvät artistit menestyvät.

Tuomaristossa vaikuttanut freelancetoimittaja Laura Friman taas on toinen maaliskuussa julkaistavan Mikael Gabriel -kirjan kirjoittajista, minkä lisäksi hän kirjoitti myös vuonna 2016 julkaistun Etenee – JVG:n tarina -kirjan. Jos kaupallisia yhteyksiä lähdetään syynäämään, voi sanoa, että artistin Emma-palkinto voi nostaa kirjan myyntilukuja.

YleX:n musiikkitoimittaja Ida Karimaa puolestaan oli osa Kriitikoiden valinta -tuomaristoa, joka palkitsi tänä vuonna Ruusut-yhtyeen. Vaikka YleX:llä ei ole kaupallisia tavoitteita, on kanavalla kytköksiä moneen musiikkitekijään: esimerkiksi Ruusujen jäsen Miikka Koivisto tekee YleX:llä Uuden musiikin vaihtoehto -radio-ohjelmaa.

Tämä ristiriita pitää pystyä ratkaisemaan: vaikka raadin edustajat vakuuttaisivat siirtävänsä omat kaupalliset intressinsä sivuun ja äänestävänsä ehdokkaita vain heidän menestyksensä ja merkittävyytensä perusteella, artistikytkökset ja heidän saamastaan huomiosta syntyvä kaupallinen hyöty eivät häviä mihinkään.

Jos tuomaroinnin jääväyssäännöt eivät ole selvät tai ne koskevat enemmän indie-vaikuttajia kuin isoja tekijöitä, Emma-gaalan uskottavuus rapisee.

Silloin on vaikeaa puolustautua sitä kritiikkiä kohtaan, että Emma-gaala olisi “selkääntaputtelijoiden juhla”.

YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen, musiikkiohjelmien tuottaja Roberto Rodriguez ja Uuden musiikin X:n toimittaja Anne Lainto istuivat vuoden 2018 Emma-tuomaristossa. Koko Emma-gaala 2018 -raati nähtävissä täällä.

Korjattu 13.2. klo 15:06 kohta "omistussuhteiden myötä" muotoon "sopimuksen myötä". Rähinä Records on tehnyt lisenssointisopimuksen Kaiku Entertainmentin kanssa, mutta Rähinän omistajuuteen ei liity muutoksia. Kaiku Enterntainment ja Rähinä Records yhdistivät toimintaansa maaliskuussa 2018. Jutussa mainittu Elastinen on Rähinä Recordsin artisti ja samalla osa Kaiku Entertainmentia.