Hyppää pääsisältöön

Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

Näytöllä salasana: 123456, poika katselee näyttöä, kuvattu takaviistosta
Näytöllä salasana: 123456, poika katselee näyttöä, kuvattu takaviistosta Kuva: imago/Ralph Peters/ All Over Press salasanat,Näyttökuva

Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000.

Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita. Sen pitäisi olla pitkä, mielellään sisältää useita sanoja.

Kun näitä päivittäin käytettäviä päteviä salasanoja vielä tarvitaan useita, joissain tapauksissa jopa kymmeniä, ei voida olettaa, että ne kaikki muistaisi. Mikä neuvoksi?

Petteri Järvinen ja Kyberuhkia ja somesotaa
Petteri Järvinen ja Kyberuhkia ja somesotaa Kuva: Johanna Aulén, Olli Kangassalo/Yle Petteri Järvinen

Aristoteleen kantapää kutsui apuun tietokirjailija ja tietoturvallisuusasiantuntija Petteri Järvisen ja kysyi häneltä, voiko salasanoihin enää luottaa? Miten kehittää turvallisia salasanoja, jotka eivät samantien unohdu?

Järvisen neuvo on käyttää salasanojen hallintaohjelmaa tai tallettaa salasanat muistitikulle, jota kantaa aina mukanaan. Ulkoa niitä ei kannata edes yrittää muistaa. Yhdestä asiasta ei kannata tinkiä: joka paikkaan pitää olla eri salasana!

Toimittaja Pasi Heikura ehdottaa salasanojen keksimiseen erästä helppoa suomen kieleen liittyvää kikkaa, sananmuunnoksia. Järvinenkin innostuu siitä. Kuuntele Aristoteleen kantapää -ohjelma, niin turvallisten salasanojen keksiminen sujuu sinultakin kuin leikki.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri