Hyppää pääsisältöön

Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

Näytöllä salasana: 123456, poika katselee näyttöä, kuvattu takaviistosta
Näytöllä salasana: 123456, poika katselee näyttöä, kuvattu takaviistosta Kuva: imago/Ralph Peters/ All Over Press salasanat,Näyttökuva

Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000.

Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita. Sen pitäisi olla pitkä, mielellään sisältää useita sanoja.

Kun näitä päivittäin käytettäviä päteviä salasanoja vielä tarvitaan useita, joissain tapauksissa jopa kymmeniä, ei voida olettaa, että ne kaikki muistaisi. Mikä neuvoksi?

Petteri Järvinen ja Kyberuhkia ja somesotaa
Petteri Järvinen ja Kyberuhkia ja somesotaa Kuva: Johanna Aulén, Olli Kangassalo/Yle Petteri Järvinen

Aristoteleen kantapää kutsui apuun tietokirjailija ja tietoturvallisuusasiantuntija Petteri Järvisen ja kysyi häneltä, voiko salasanoihin enää luottaa? Miten kehittää turvallisia salasanoja, jotka eivät samantien unohdu?

Järvisen neuvo on käyttää salasanojen hallintaohjelmaa tai tallettaa salasanat muistitikulle, jota kantaa aina mukanaan. Ulkoa niitä ei kannata edes yrittää muistaa. Yhdestä asiasta ei kannata tinkiä: joka paikkaan pitää olla eri salasana!

Toimittaja Pasi Heikura ehdottaa salasanojen keksimiseen erästä helppoa suomen kieleen liittyvää kikkaa, sananmuunnoksia. Järvinenkin innostuu siitä. Kuuntele Aristoteleen kantapää -ohjelma, niin turvallisten salasanojen keksiminen sujuu sinultakin kuin leikki.

  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

    Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

    Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri