Hyppää pääsisältöön

Orjuus nyt: Orjana vankilassa – Miten Yhdysvaltain vankilajärjestelmästä on tullut liiketoimintaa?

Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina.
Yhdysvalloissa on eniten vankeja maailmassa. Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina. Yle TV1,Orjuus nyt: Orjana vankilassa

TV1 torstaina 14.2.2019 klo 19.00 - 20.00, Areenassa

”Tiedän, mikä minut tänne johdatti. Köyhyys on ongelma. Se tuhoaa perheet. Kun kaikki on sinua vastaan, kannattaa käyttää siitä syntyvä viha hyväksi. Se on ainoa tapa päästä pois järjestelmästä, joka koostuu rasismista ja orjuuden nykyversiosta, jotka on piilotettu oikeusjärjestelmän sisään.”Vanki, rikosasioiden sovittelukeskustelu Norfolkin vankila Massachusetts

Oscar-palkitun amerikkalaisohjaajan Roger Ross Williamsin nuoruudessa vankila langetti varjonsa kaiken päälle. Kotikaupungissa Eastonissa Pennsylvaniassa kaikki tiesivät jonkun, joka kävi kääntymässä vankilassa. Nuorena Williams uskoi itsekin päätyvänsä sinne jonain päivänä.

Lapsuudenystävä Tommy vietti elämänsä vankilassa. Kun Williams kuuli ystävänsä itsemurhasta, hän halusi selvittää, miksi amerikkalainen oikeusjärjestelmä sulkee niin paljon mustia miehiä kaltereiden taakse.

Dokumentissa Orjuus nyt: Orjana vankilassa Williams tekee henkilökohtaisen tutkimusmatkan. Minkäisen hinnan vangit ja heidän perheensä joutuvat maksamaan vankilajärjestelmästä, jonka taakse kätkeytyy politiikan, sosiaalisten ongelmien ja liiketoiminnan vyyhti.

Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina.
Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina. Yle TV1,Orjuus nyt: Orjana vankilassa

Yksi virhe voi riittää

Eastonissa Northamptonin vankilassa oli dokumentin kuvaushetkellä 746 vankia. Vankilan johtaja Daniel Keen pahoittelee meteliä ja kireää tunnelmaa. ”Pari vankia luultavasti haukkuu toisiaan. Vartijat käyvät tarkastamassa tilanteen.”

Vaikka ohjaaja Roger Ross Williams tuntee tilastot, niin monen mustan näkeminen kotikaupungin sellissä raivostuttaa häntä.

Nuori mies nimeltä Corday sai ensin tuomion rattijuopumuksesta, josta hän istui viisi kuukautta vankilassa. Lisäksi hän sai niskaansa valtavat laskut. Kun yksi erä jäi maksamatta, poliisi murtautui hänen kotiinsa ja pidätti hänet. ”Tässä prosessissa on mennyt kaksi vuotta. Tänne voi päätyä tekemällä yhden virheen. Sen jälkeen on vaikea päästä pois.”

Corday haluaisi aloittaa alusta ja lähteä paikkakunnalta, mutta hän on loputtomien oikeusistuntojen ja ehdollisten tuomioiden ansassa. Corday on systeemin vanki kuten kolmasosa Yhdysvaltain mustista miehistä. ”Luulisi, että tilanne muuttuu ajan ja tasa-arvon myötä, mutta ei siltä vaikuta.”

Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina.
Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina. Kuva: 2017 Tom Salyer Yle TV1,Orjuus nyt: Orjana vankilassa

Yritykset tarvitsevat suuria vankimääriä

Viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana Yhdysvaltain vankien määrä on kasvanut 330 000 vangista yli 2,3 miljoonaan. Maassa on eniten vankeja maailmassa. Suurin osa vangeista on mustia ja köyhiä.

Vankilasta on tullut osa köyhien ja mustien elämää Yhdysvalloissa. Se on niin syvälle yhteiskuntaan juurtunut asia, että kaikki pitävät sitä itsestään selvänä. Juuret ulottuvat pitkälle maan historiaan.

Kun orjuus lakkautettiin vuonna 1865, kongressi laati 13. lisäyksen USA:n perustuslakiin. Siinä orjuuden käsite määriteltiin uusiksi: ”Orjuutta ja pakollista palvelussuhdetta, muutoin kuin rangaistuksena rikoksesta, johon asianosainen on laillisesti todettu syylliseksi, ei sallita Yhdysvalloissa.” Määritelmä mahdollistaa orjuuttamisen tänäkin päivänä.

Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina.
Yhdysvaltojen vangeista suurin osa on värillisiä ja köyhiä. Laitoksissa vangit tekevät työtä, lähes orjina. Yle TV1,Orjuus nyt: Orjana vankilassa

Yhdysvalloissa moni yritys on riippuvainen suurista vankimääristä. Vankilateollisuus, jonka vuotuinen liikevaihto on 265 miljardia dollaria, ei toimi ilman putkea, josta virtaa jatkuvasti uusia vankeja.

”Monet yritykset hyötyvät vankilaan päätyneiden köyhien rahastuksesta. Puhelinyhtiöt hyötyvät puhelujen kiskurihinnoista. Jotkut hyötyvät varojensiirrosta vankien ja omaisten välillä”, sanoo johtaja Sonia Kowal Zevin Asset Management -yhtiöstä.

Heikommassa asemassa olevien pidättäminen on ensimmäinen askel vankiloiden täyttämisessä. Kun konstaapeli lyö raudat ranteisiin, mustan miehen kohtalo on usein sinetöity loppuiäksi. William tapaa useita vankeja, jotka istuvat siitä yksinkertaisesta syystä, että heillä ei ollut rahaa. Tilanne muistuttaa entisaikojen velkavankeutta.

Takuulainayritys tienaa palkkioilla

Pidättämisen jälkeen epäilty joutuu tutkintavankeuteen. Tuomioistuimen määräämä takuusumma toimii useimmissa osavaltioissa, ja se on melkeinpä ainoa tapa välttyä tutkintavankeudelta. Vankiloissa lojuu valtavia määriä ihmisiä, koska heillä ei ole varaa maksaa takuita.

Jos epäillyllä on varallisuutta, hän voi kääntyä takuulainoja tarjoavan yrityksen puoleen. Kymmenen prosenttia takuusummasta riittää siihen, että firma lainaa loppusumman. Ei liene yllättävää, että takuulainayrityksiä on syntynyt runsaasti. Yritykset imuroivat pääosin köyhiltä perheiltä palkkioina vuodessa yli miljardi dollaria.

Vuosien 2002 - 2011 välillä takuulainayritykset käyttivät 3,1 miljoonaa dollaria poliitikkojen lobbaukseen. Yritykset haluavat estää kaikenlaiset muutokset järjestelmään.

Eristykseen työstä kieltäytymisestä

Vankiloissa viranomaiset saavat käyttää vankeja työvoimanaan, eikä vangeille ei makseta työstä juuri mitään, tietyissä osavaltioissa ei mitään. Vangit käytännössä pyörittävät vankiloita ja hoitavat kaikki muut hommat paitsi turvallisuuspuolen.

"He hoitavat putkityöt, huoltotyöt ja kaiken siivouksen. He tekevät ruuan ja tarjoilevat sen. He tekevät kaikkea, mitä vankilan pyörittämiseen tarvitaan”, kertoo Roger Ross Williamsin tapaama toimittaja Beth Schwarzapfel.

Kongressin raportin mukaan vankiloiden kulut nousisivat sadoilla miljoonilla vuodessa, jos ne joutuisivat maksamaan vangeille minimipalkkaa. Joskus työ on vangeille pakollista ja työstä kieltäytyminen tietää kurinpidollisia rangaistuksia, jopa eristyksen.

Why Slavery, U.S. Prison Slaves/Jailed in America. Ohjaus: Roger Ross Williams. Tuotanto: Submarine Amsterdam, Yhdysvallat, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.