Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Tamaani, mestariselviytyjä – norsun pieni sukulainen on kallioiden hurjapää

Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla.
Suloiselta näyttävä tamaani on kallioiden hurjapää. Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla. Kuva: Albatross World Sales GmbH Yle TV1,Avara luonto: Tamaani mestariselviytyjä

TV1 lauantaina 22.6.2019 klo 18.45 – 19.40, uusinta sunnuntaina 23.6. klo 8.05, Areenassa

Afrikan eteläkärkeä reunustavat jyrkät rantakalliot. Seutu on luoksepääsemätöntä ja jylhää, mutta kalliotamaanit ovat kuin kotonaan.

Tamaani on Euroopassa lähes tuntematon eläin, koska sitä ei tavata täällä luonnossa. Se ei ole murmeli vaikka saattaa siltä näyttääkin. Se ei ole jyrsijäkään vaan ainutlaatuinen eläin. Lähimpiä geneettisiä sukulaisia ovat yllättäen norsut ja manaatit. Niiden elinympäristöt ovat kuitenkin aivan toisenlaisia.

Avaran luonnon palkittu luontodokumentti Tamaani, mestariselviytyjä seuraa jyrkillä rantakalliolla elävää tamaaniyhdyskuntaa ja sen vaiheikasta elämää. Yhdyskuntaan kuuluu noin 20 naarasta ja niitä hallitseva uros.

Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla.
Tamaanit ovat sosiaalisia eläimiä. Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla. Kuva: Albatross World Sales GmbH Yle TV1,Avara luonto: Tamaani mestariselviytyjä

Kalliotamaanit elävät paikoissa, jonne useimmat eläimet eivät pääse. Ne ovat taitavia kiipeilijöitä ja oikeita hurjapäitä, kun ne loikkivat Etelä-Afrikan tyrskyävillä rantakivikoilla. Sosiaaliset tamaanit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ne voivat myös hurjistua.

Kallioiden juurella ovat tamaanien laitumet. Ne syövät kukkia, ruohoa ja jäkälää. Tamaanit käyttävät ruoan etsintään vain noin tunnin päivässä. Sen ajan ne ovat hyvin varuillaan, sillä ruokailu on vaarallista aikaa. Syytä onkin, sillä taivaalla liitävä mustakotka pitää varsinkin tamaaneista.

Jokaisella tamaaniuroksella on oma, ominainen kutsuhuuto, jolla se ilmaisee naaraille asemansa. Dokumentin seuraaman yhdyskunnan johtaja on nuori ja vahva uros, joka hallitsee kiistatta valtakuntaansa.

Klippschliefer - Überlebenskünstler in Südafrika. Dassie – A South African Survival Specialist. Ohjaus: Marlen Hundertmark. Tuotanto: Marco Polo Film, Saksa, 2016. Lukijana on Tuija Westerholm. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran helmikuussa 2019.

Keskustele
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.