Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Tamaani, mestariselviytyjä – norsun pieni sukulainen on kallioiden hurjapää

Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla.
Suloiselta näyttävä tamaani on kallioiden hurjapää. Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla. Kuva: Albatross World Sales GmbH Yle TV1,Avara luonto: Tamaani mestariselviytyjä

TV1 lauantaina 22.6.2019 klo 18.45 – 19.40, uusinta sunnuntaina 23.6. klo 8.05, Areenassa

Afrikan eteläkärkeä reunustavat jyrkät rantakalliot. Seutu on luoksepääsemätöntä ja jylhää, mutta kalliotamaanit ovat kuin kotonaan.

Tamaani on Euroopassa lähes tuntematon eläin, koska sitä ei tavata täällä luonnossa. Se ei ole murmeli vaikka saattaa siltä näyttääkin. Se ei ole jyrsijäkään vaan ainutlaatuinen eläin. Lähimpiä geneettisiä sukulaisia ovat yllättäen norsut ja manaatit. Niiden elinympäristöt ovat kuitenkin aivan toisenlaisia.

Avaran luonnon palkittu luontodokumentti Tamaani, mestariselviytyjä seuraa jyrkillä rantakalliolla elävää tamaaniyhdyskuntaa ja sen vaiheikasta elämää. Yhdyskuntaan kuuluu noin 20 naarasta ja niitä hallitseva uros.

Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla.
Tamaanit ovat sosiaalisia eläimiä. Tamaamit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan jyrkillä kallioilla. Kuva: Albatross World Sales GmbH Yle TV1,Avara luonto: Tamaani mestariselviytyjä

Kalliotamaanit elävät paikoissa, jonne useimmat eläimet eivät pääse. Ne ovat taitavia kiipeilijöitä ja oikeita hurjapäitä, kun ne loikkivat Etelä-Afrikan tyrskyävillä rantakivikoilla. Sosiaaliset tamaanit näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ne voivat myös hurjistua.

Kallioiden juurella ovat tamaanien laitumet. Ne syövät kukkia, ruohoa ja jäkälää. Tamaanit käyttävät ruoan etsintään vain noin tunnin päivässä. Sen ajan ne ovat hyvin varuillaan, sillä ruokailu on vaarallista aikaa. Syytä onkin, sillä taivaalla liitävä mustakotka pitää varsinkin tamaaneista.

Jokaisella tamaaniuroksella on oma, ominainen kutsuhuuto, jolla se ilmaisee naaraille asemansa. Dokumentin seuraaman yhdyskunnan johtaja on nuori ja vahva uros, joka hallitsee kiistatta valtakuntaansa.

Klippschliefer - Überlebenskünstler in Südafrika. Dassie – A South African Survival Specialist. Ohjaus: Marlen Hundertmark. Tuotanto: Marco Polo Film, Saksa, 2016. Lukijana on Tuija Westerholm. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran helmikuussa 2019.

Keskustele