Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin kopioit tekstiä puhelimen ja tabletin näytöltä

Käsi kirjoittaa tekstiä vihkoon, vieressä puhelin, kuvassa teksti Kopioi tekstiä ouhelimesta.
Käsi kirjoittaa tekstiä vihkoon, vieressä puhelin, kuvassa teksti Kopioi tekstiä ouhelimesta. Kuva: Valokuva: Chivalry Creative / Unsplash Digitreenit,Yle Oppiminen,digitaidot

Selaatko nettiä puhelimella ja löydät mielenkiintoista tietoa, jonka haluaisit kopioida talteen? Puhelimen tai tabletin näytöltä voit kopioida tekstiä "maalaamalla" – siis periaatteessa samalla tavalla kuin tietokoneen ruudulta. Homma on helppoa, vaikka vaatii vähän sorminäppäryyttä.

Tästä Digitreenissä löydät ensin vinkit kaikkien tekstien kopioimiseen. Jutun lopusta saat täsmäohjeet nettiosoitteen kopioimiseen.

1. Tekstin kopioiminen näytöltä

Paina sormella näyttöä siitä kohdasta, jossa kopioitava teksti on. Yleensä pelkkä napautus ei riitä, vaan sormea on pidettävä hetki kiinni kännykän tai tabletin ruudulla.

Seuraavaksi osa tekstistä muuttuu tummennetuksi, ja tummennetun tekstin molemmissa päissä on pieni pallukka. Näytölle tulee myös teksti, jossa lukee Kopioi ja muita vaihtoehtoja, esimerkiksi Katso lisää, Valitse kaikki ja Jaa.

Kuvakaappaus iPhonesta, näytöltä valikoitu kopioitavan tekstin alue.
Jaa-toiminnolla voit jakaa valitsemasi tekstin suoraan erilaisiin sovelluksiin. Katso lisää -toiminto etsii verkosta vastaavia tekstejä. Kuva on iPhonesta. Kuvakaappaus iPhonesta, näytöltä valikoitu kopioitavan tekstin alue. Yle Oppiminen,Digitreenit,digitaidot

Nyt voit valita, kuinka pitkän lainauksen tekstistä haluat kopioida. Se tapahtuu liikuttamalla pallukoita sormella ylös ja alas.

Kun olet valinnut sopivan tekstipätkän, valitse Kopioi.

Nyt teksti on tallentunut kännykkäsi leikepöydälle aivan kuten tietokoneellakin, ja voit liittää sen haluamaasi paikkaan, kuten sähköpostiin, Whatsappiin tai kirjoittamaasi dokumenttiin.

Mene paikkaan, jonne haluat tekstin laittaa. Paina ruutua sormella aivan kuten kopioidessa. Silloin näytölle tulee teksti, jossa lukee Liitä tai Sijoita.

Huomaathan, että leikepöytä on "näkymätön" ja siellä on kerrallaan vain yksi tiedosto. Siis tässä tapauksessa viimeksi kopioimasi teksti.

Poikkeuksia on!

Tekstin kopioiminen onnistuu puhelimen nettiselaimella, sähköpostissa ja melkein kaikissa sovelluksissa. Mutta poikkeuksia tietysti on, kuten aina. Tekstiä ei saa kopioitua muun muassa Instagramista tai Yle Uutisvahdista. Lisäksi joissain sovelluksissa, kuten Facebookissa, kopiointi toimii hieman eri tavalla. Mutta kun olet oppinut perusteet, selviät mainiosti eri sovelluksistakin.

2. Nettiosoitteen kopioiminen näytöltä

Jos löydät mielenkiintoisen nettisivun, voit kopioida selaimen osoiteriviltä osoitteen joko itsellesi muistiin tai eteenpäin jaettavaksi. Paina sormella osoiteriviä, kunnes kopiointitoiminto tulee näkyviin.

Tämä komentorivi ei aina tule näkyviin ensimmäisellä painalluksella, mutta älä anna periksi, vaan yritä uudelleen!

IPhonella saat näkyviin valikon, jossa lukee Leikkaa tai Kopioi. Jälkimmäinen vaihtoehto on parempi, sillä leikatessa selain poistaa tekstin osoiteriviltä.

Kuvakaappaus iPhonen Safari-selaimesta, valittuna nettiosoitteen kopiointi.
Kun kopioit osoitetta iPhonella, valitse mieluummin Kopioi kuin Leikkaa. Kuvakaappaus iPhonen Safari-selaimesta, valittuna nettiosoitteen kopiointi. Digitreenit,Yle Oppiminen,digitaidot

Android-luurissa (useimmat muut merkit kuin iPhone) nettiosoitteen kopiointi tapahtuu näin:

  • Chrome-selain: Paina osoiteriviä > osoitteen viereen ilmestyy kuvakkeita > napsauta kahden neliön kuvaketta > osoite kopioituu leikepöydälle.
  • Firefox-selain: Osoitteen kopiointi tehdään kuten iPhonessa: Paina osoiteriviä ja valitse Kopioi > osoite kopioituu leikepöydälle.

Sitten voit lisätä osoitteen haluamaasi paikkaan. Paina kohtaa, johon haluat osoitteen ja valitse valikosta Liitä.

Kuvakaappaus Andrtoid-puhelimen Chrome-selaimesta, nuoli näyttää kopioinnin kuvakkeeseen.
Chrome-selaimessa osoitteen painaminen avaa erillisen rivin. Valitse kopioinnin kuvake eli kaksi neliötä päällekkäin. Kuva Android-puhelimesta. Kuvakaappaus Andrtoid-puhelimen Chrome-selaimesta, nuoli näyttää kopioinnin kuvakkeeseen. Digitreenit,Yle Oppiminen,digitaidot

Homma vaatii tarkkuutta ja ehkä hippusen kärsivällisyyttä, mutta taidosta on varmasti iloa!

Muokkaukset:
23.3.20: Lisätty maininta siitä, että leikepöydällä on vain yksi asia kerrallaan.
13.9.22: Teksti ja kuvat kauttaaltaan ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele