Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin kopioit tekstiä kännykän ja tabletin näytöltä

Kuvassa teksti: tekstin kopioiminen näytöltä
Kuvassa teksti: tekstin kopioiminen näytöltä Digitreenit,Yle Oppiminen

Selaatko nettiä puhelimella, ja löydätkin yllättäen mielenkiintoista tietoa, jonka haluaisit kopioida talteen? Puhelimen tai tabletin näytöltä voit kopioida tekstiä samalla tavalla kuin tietokoneen ruudultakin. Homma on helppoa, vaikka vaatii vähän sorminäppäryyttä.

Tästä Digitreenissä löydät ensin vinkit kaikkien tekstien kopioimiseen. Jutun lopusta saat täsmäohjeet nettiosoitteen kopioimiseen.

1. Tekstin kopioiminen näytöltä

Paina sormella näyttöä siitä kohdasta, jossa kopioitava teksti on. Yleensä pelkkä napautus ei riitä, vaan sormea on pidettävä hetki kiinni kännykän tai tabletin ruudulla.

Seuraavaksi osa tekstistä muuttuu tummennetuksi, ja tummennetun tekstin molemmissa päissä on pieni pallukka. Näytölle tulee myös teksti, jossa lukee Kopioi ja muita vaihtoehtoja, esimerkiksi Katso lisää, Valitse kaikki ja Jaa.

Kuvassa näytetään miten tekstiä kopioidaan kännykän ruudulta
Jaa-toiminnolla voit jakaa tekstilainauksen suoraan erilaisiin sovelluksiin. Katso lisää -toiminto etsii verkosta vastaavia tekstejä. Kuva on iPhonesta. Kuvassa näytetään miten tekstiä kopioidaan kännykän ruudulta Yle Oppiminen,Digitreenit

Nyt voit valita, kuinka pitkän lainauksen tekstistä haluat kopioida. Se tapahtuu liikuttamalla pallukoita sormella ylös ja alas.

Kun olet valinnut sopivan tekstipätkän, valitse Kopioi.

Nyt teksti on tallentunut kännykkäsi leikepöydälle aivan kuten tietokoneellakin, ja voit liittää sen haluamaasi paikkaan, kuten sähköpostiin, WhatsAppiin tai kirjoittamaasi dokumenttiin.

Mene paikkaan, jonne haluat tekstin laittaa. Paina ruutua sormella aivan kuten kopioidessa. Silloin näytölle tulee teksti, jossa lukee Liitä tai Sijoita.

Huomaathan, että mobiillaitteissa leikepöytä on "näkymätön" ja siellä on kerrallaan vain yksi tiedosto. Siis tässä tapauksessa viimeksi kopioimasi teksti.

Poikkeuksia on!

Tekstin kopioiminen onnistuu puhelimen nettiselaimella, sähköpostissa ja melkein kaikissa sovelluksissa. Mutta poikkeuksia tietysti on, kuten aina. Tekstiä ei saa kopioitua mm. Instagramista tai Yle Uutisvahdista. Lisäksi joissain sovelluksissa, kuten Facebookissa, kopiointi toimii hieman eri tavalla. Mutta kun olet oppinut perusteet, selviät mainiosti eri sovelluksistakin.

2. Nettiosoitteen kopioiminen näytöltä

Jos löydät mielenkiintoisen nettisivun, voit kopioida selaimen osoiteriviltä osoitteen joko itsellesi muistiin tai eteenpäin jaettavaksi. Paina sormella osoiteriviä, kunnes kopiointitoiminto tulee näkyviin.

Tämä komentorivi ei aina tule näkyviin ensimmäisellä painalluksella, mutta älä anna periksi, vaan yritä uudelleen!

IPhonella saat näkyviin valikon, jossa lukee Valitse tai Valitse kaikki. Jälkimmäinen vaihtoehto on parempi, koska silloin taatusti kopioit koko osoiterivin.

Kuvassa näytetään miten tekstiä kopioidaan kännykän ruudulta
Valitse kaikki on tässä kohtaa parempi - silloin koko osoite tulee varmasti mukaan. Kuvassa näytetään miten tekstiä kopioidaan kännykän ruudulta Digitreenit,Yle Oppiminen

Android-luurissa (muut merkit kuin iPhone) valikossa saattaa lukea Leikkaa, Kopioi ja Jaa. Varmista, että koko nettiosoite on pallukoiden sisäpuolella.

Sitten vain kopioit tekstin ja liität eli sijoitat sen haluamaasi paikkaan.

Kuvassa näytetään miten tekstiä kopioidaan kännykän ruudulta
Osoitekentästä teksti kannattaa kopioida eikä leikata, koska muuten selain kadottaa osoitteen, jossa olet. Kuvassa näytetään miten tekstiä kopioidaan kännykän ruudulta Digitreenit,Yle Oppiminen

Homma vaatii tarkkuutta ja ehkä hippusen kärsivällisyyttä, mutta taidosta on varmasti iloa!

Muokkaukset:
23.3.20: Lisätty maininta siitä, että leikepöydällä on vain yksi asia kerrallaan.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Facebookissa Yle Oppimisen Digitreenit-ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele