Hyppää pääsisältöön

Elämä ilman Abbaa olisi synkkää – tällainen on RKP:n puoluejohtajan kulttuurikartta

Anna-Maja Henriksson Svenska Teaternin lippuluukulla
Anna-Maja Henriksson Svenska Teaternin lippuluukulla. Anna-Maja Henriksson Svenska Teaternin lippuluukulla Kuva: Olli Koski Anna-Maja Henriksson,Suomen ruotsalainen kansanpuolue,puoluejohtajat

Anna-Maja Henriksson on armoton Abba-fani. Ilman yhtyeen musiikkia ja Abba-miesten musikaaleja elämä olisi hänestä paljon synkempää.

Anna-Maja Henriksson istuu Svenska Teaternin kahvilassa ja kuvaa haastattelupaikan valintaa itsestään selväksi. Hän kehaisee, että Suomen ruotsinkielinen kansallisteatteri Helsingin keskustassa on paikka, jossa suomenruotsalaiset kohtaavat ja jonne suomenkielisetkin löytävät.

Lapsuudenkodissa Pietarsaaressa äiti oli täysin kaksikielinen, joten perheessä käytettiin sekä suomea että ruotsia. Äidin kanssa käytiin teatterissa ja konserteissa, laulettiin ja luettiin.

Haaveet näyttämöurasta jäivät, kun urheilu vei mennessään.Tärkein kulttuuriin liittyvä perintö, jota hän vie eteenpäin, on ääneen lukeminen.

– Luin lapsilleni paljon, kun he olivat pieniä, koska lukeminen antaa niin paljon. Se on yhdessäoloa, se avartaa mielikuvitusta ja kehittää ihmistä.

Kulttuuri yhdistää ihmisiä ja kaventaa kahtiajakoa

Kulttuuri voi Henrikssonin mielestä luoda yhteisymmärrystä ja siten yhdistää ihmisiä. Maailmassa levitetään hänen mukaansa paljon harhatietoa, joka kääntää ihmisiä toisiaan vastaan ja syventää kahtiajakoa.

– Kulttuuri voidaan nähdä vastavoimana tälle suuntaukselle, hän toivoo Radio Suomen Puoluejohtajien kulttuurikartta -haastattelussa.

Henriksson uskoo, että suomen- ja ruotsinkielisillä suomalaisilla on paljon yhteistä vaikka erojakin löytyy. Tässäkin kohtaa hän liputtaa yhteisymmärryksen puolesta.

Kaikesta kulttuuritarjonnasta ei tarvitse tykätä. Henriksson tunnustaa erään kerran päivitelleensä, miksi ihminen istuu alastomana Helsingin Kampissa. Kyse oli hollantilaisen performanssiryhmän esityksestä.

– Sillä kaiketi haluttiin näyttää jotain. Olen oppinut, että kulttuurin tehtävä on vähän provosoida.

Kulttuuri ja taide ei Henrikssonin mielestä ole vain korkeakulttuuria eikä se ole vain “sivistyneitä” varten.

– Jokainen nauttii kulttuurista jossain muodossa, vaikka ei sitä kulttuurina ajattelisikaan, hän on huomannut.

Abba-miesten musikaalit Svenskanissa säväyttivät

Teatterissa Henriksson käy aina kun ehtii. Mamma Mia!, Chess, Kristina från Duvemåla – nämä ovat olleet hänen suuria suosikkejaan, musikaalit.

Kaikki kolme ovat olleet Svenska Teaternin hittimusikaaleja, ja ne kaikki ovat Abba-miesten eli Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin käsialaa. Henrikssonia huomio naurattaa ja hän tunnustautuu armottomaksi Abba-faniksi.

– Millaista elämä olisi ollut ilman heitä? Varmaan paljon synkempää, hän toteaa.

Abbaa hän on siis kuunnellut aina, teininä raikuivat myös Hurriganes ja Bay City Rollers. Räväkkä musiikki miellyttää yhä vaikka työpäivän jälkeen, klassisen rinnalla.

Hän on vähän hämmästynytkin, että käy nykyään oopperassa mielellään. Baletissa häntä ällistyttää se taito, joka tanssijoilla on.

Toivekappalekin on Abban käsialaa. Knowing Me, Knowing You julkaistiin vuonna 1976.

ABBA framför sin vinnarlåt Waterloo i Eurovision Song Contest 1974
Abba voitti vuoden 1974 Euroviisut kappaleella Waterloo. ABBA framför sin vinnarlåt Waterloo i Eurovision Song Contest 1974 Kuva: Yle

Taiteella parantava voima

Entä mitä kulttuurin pitäisi tuottaa: elämyksiä, hyötyä vai rahaa? Henrikssonin mielestä kulttuuri tuottaa elämysten kautta hyvinvointia.

– Perimmäinen tehtävä on tuottaa elämyksiä, luoda hyvinvointia, kehittää yhteiskuntaa, luoda uusia ajatuksia.

Rahaakin kulttuuri saa tuottaa, mutta esimerkiksi musiikkibisneksessä Suomi on paljon Ruotsia jäljessä.

Politiikassa kulttuuri näyttää usein jäävän talouden ja sosiaalipolitiikan jyräämäksi, mutta Henriksson haluaa kertoa esimerkin, jossa eri osa-alueet yhdistyvät.

Hänen kotimaakunnassaan Pohjanmaalla on nähty, kuinka taide saa ihmiset piristymään. Sairaaloihin ja terveyskeskuksiin on ripustettu taidekokoelmia, vanhusten hoitolaitoksiin tuotu erilaisia kulttuuriesityksiä.

– Hoidossa ja hoivassa kulttuuri voi parantaa potilaan hyvinvointia, Henriksson summaa.

Yhteiskunnan tuettava erilaisia hankkeita

Valtion tukea RKP:n Anna-Maja Henriksson toivoo moneen erilaiseen kohteeseen. Korkeakulttuurille, harrastajille, vähemmistöille.

Jokaisessa kunnassa ja jokaisessa kaupungissa pitäisi hänen mielestään olla edellytykset elävään kulttuuritoimintaan, josta kaikki voivat nauttia:

– Yhteiskunta hyötyy monimuotoisuudesta, hän sanoo.


Kuuntele Maija Salmisen toimittama haastattelu kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Puoluejohtajien kulttuurikartan jaksot kuullaan torstaisin Radio Suomessa klo 20.15: Pekka Haavisto 31.1., Jussi Halla-aho 7.2., Anna-Maja Henriksson 14.2., Li Andersson 21.2., Petteri Orpo 28.2., Sampo Terho 7.3., Sari Essayah 14.3., Juha Sipilä 21.3. ja Antti Rinne 28.3.

Lue lisää:
Pekka Haavisto rakastui suomalaiseen designiin jo teininä – tällainen on vihreän puoluejohtajan kulttuurikartta
Jussi Halla-ahon mielestä kirjastoissa pitäisi olla hiljaa niin kuin ennen – tällainen on perussuomalaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Taide saa tuottaa myös pahaa mieltä – tällainen on Vasemmistoliiton puoluejohtajan kulttuurikartta
Petteri Orpo kasvoi mieheksi Suomi-rockin pauhatessa – tällainen on kokoomuslaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Kulttuurikonservatiivi, joka rakastaa progea, fantasiaa ja Tuulen viemää – tällainen on sinisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Rakkaus kirjoihin syntyi äidin nauhoittamien äänikirjojen myötä – tällainen on kristillisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Politiikan murheet haihtuvat seikkailuelokuvia katselemalla – tällainen on keskustalaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Elvis oli yksi esikuvista – tällainen on demarien puoluejohtajan kulttuurikartta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi