Hyppää pääsisältöön

Hyviä kuntoilu-uutisia sohvaperunoille - parin minuutin viikkotreenillä kovia tuloksia!

Prisma: Totuus kuntoilusta on lohdullinen ohjelma niille, jotka eivät liiku ns. liikkumisen ilosta. Ohjelmassa käydään tieteen avulla läpi mm. parin minuutin räjähtävä viikkotreeni ja päivittäinen kolmen kävelypyrähdyksen taktiikka. Ja ne todella toimivat.

Uudenvuodenlupausten aikaan monet aloittavat uuden elämän, johon kuuluu salia, uintia, lenkkiä ja vielä trendikkäämpiä urheilumuotoja. Aikaa uudet kuviot vievät useita tunteja viikossa. Alkuinto on kova, kunto paranee ja rutiinit ovat mallillaan. Epäurheilulliselle paljon aikaa vievissä ohjelmissa on kuitenkin riskinsä. Jos rutiinit katkeavat esim. matkojen tai kiireiden takia, niihin on vaikea palata.

Michael Mosley, toimittaja ja tiedemies, selvittää nyt keinoja helpompaan kuntoiluun. Samalla hän tarttuu moniin totuuksina pidettyihin iskulauseisiin kuten 10 000 askeleen päivätavoitteeseen.

Prisma: Totuus kuntoilusta -ohjelmassa kaksi testiryhmää testaavat, kuinka paljon on merkitystä 10 000 askeleen keräilyllä verrattuna esimerkiksi kolmeen lyhyehköön, kymmenen minuutin reippaaseen kävelylenkkiin päivässä. Kokeessa kolme noin kymmenen minuutin pyrähdystä paljastui paljon toimivammaksi. Ja 10 000 askeleen tavoitetta kokeilleet varmasti tietävät, ettei määrä ihan helpolla kerry.

Vielä hurjempia tuloksia testiryhmä sai nk. HIIT-treenistä, jossa hyödynnetään kovatehoista intervallia, mm. kuntopyöräilyä. Tässä testattiin kolmea 40 sekunnin kovaa pyrähdystä viikossa. Se mainittakoon, että nämä spurtit ovat todella kovia eli ne tehdään pikajuoksijan raivolla.

Tulokset ovat uskomattomia. Pyräys vaikuttaa syvälle lihaksiin, ja lihaksen glykogeenivarannot supistuvat neljänneksen. Kuntotaso muuttui parhaalla koehenkilöllä 14 prosenttia ja keskimäärinkin kymmenen prosenttia. Siis kahden minuutin treenillä!

Tässä haaste Suomen työpaikoille ja kouluille. Kymmenen minuutin kävelyjä ja 40 sekunnin spurtteja työ- ja koulupäiviin. Tälläkö Suomi kuntoon?

Vahva suositus muutenkin Mosleyn ohjelmalle, jossa tarjotaan monia muitakin kuntoiluun liittyviä faktoja. Monet niistä ovat laiskalle liikkujalle lohdullisia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua