Hyppää pääsisältöön

Rockin palkkasoturit kertovat

Earl Slick ja Bernard Fowler, rockin "palkkasoturit" poseeraavat puolilähikuvassa. Kuva Rockin palkkasoturit -dokumentista.
Earl Slick ja Bernard Fowler ovat rockin palkkasotureita. Earl Slick ja Bernard Fowler, rockin "palkkasoturit" poseeraavat puolilähikuvassa. Kuva Rockin palkkasoturit -dokumentista. Kuva: BBC/Sean O'Neil muusikot,Earl Slick,Bernard Fowler,rock,teeman rockdokumentit

David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

Rockin palkkasoturit (Rock’n’Roll Guns for Hire: The Story of the Sidemen, Britannia 2017) on dokumenttielokuva nimettömistä mutta musiikin historiaan olennaisesti vaikuttaneista ammattimuusikoista suurten tähtien kuten David Bowien, Princen, Billy Joelin, The Rolling Stonesin ja Beyoncén takana.

Ammattimuusikot, ”sidemanit” ja ”sidewomanit”, tietävät, millaista on elää kiertueilla rocktähden elämää mutta kiertueen päätyttyä istua kotona, laskea rahoja ja odottaa että puhelin soi. Eikä se aina soi. Seuraavalla kiertueella saattavat soittaa ihan muut tyypit.

Haastateltavina ovat muun muassa Rollareitten taustalaulaja Bernard Fowler, Princen Revolution-bändissä soittaneet kitaristi Wendy Melvoin ja pianisti Lisa Coleman, Billy Joelin bändin multi-instrumentalisti Crystal Taliafero, Beyoncén trumpetisti Crystal Torres, Stax-kitaristi Steve Cropper sekä siltä toiselta puolelta Mick Jagger, Keith Richards ja muut ”oikeat” rollarit.

Rockin palkkasoturit kuuluu viime vuosina varsin suosittuun musiikkidokumenttien alalajiin, jossa nostetaan esiin huomiotta jääneitä tai unohtuneita musiikintekijöitä taustalaulajista studiomuusikoihin. Tällä kertaa keskitytään kiertuemuusikoihin, vaikka sessiomuusikoistakin puhutaan.

Tämän dokumentin päähenkilöiksi nousee Bernard Fowler. Hän on osa tiimiä, Mick Jagger sanoo, mutta: ”Taustalaulaja on taustalla, niin se on, ja se pitää hyväksyä.” Kun maailmankiertue loppuu, Fowler menee kotiin odottamaan puhelinsoittoa.

Kitaristi Wendy Melvoin soittaa studiossa
Wendy. Kitaristi Wendy Melvoin soittaa studiossa Kuva: Sean O'Neil/BBC Wendy Melvoin,teeman rockdokumentit
Lisa Coleman soittaa pianoa studiossa
Lisa. Lisa Coleman soittaa pianoa studiossa Kuva: Sean O'Neil/BBC Lisa Coleman,teeman rockdokumentit

Yksi hienoimpia hetkiä dokumentissa on, kun Wendy ja Lisa soittavat yhdessä Princen Purple Rainin ja kertovat osuudestaan sen syntyyn. Revolution-ajat olivat upeita, mutta Prince ei helposti jakanut sanallista tunnustusta. Ja kun Prince antoi potkut, se sattui.

Dokumentin on ohjannut hienojen Bowie-dokumenttien tekijä Francis Whately. Kertojana, haastattelijana ja toisena päähenkilönä patsastelee kitaristi Earl Slick, joka kertoo dokumentissa myös oman tarinansa:

”Olin David Bowien kitaristi. Kun Bowie kuoli, minusta tuli kitaristi, joka soitti Bowien kanssa kun tämä eli”, Slick sanoo.

Earl Slick on ryhtynyt suunnittelemaan nahkatakkeja ja vöitä elättääkseen itsensä.

Dokumentissa on kuitenkin onnellinen loppu: kuvausten myötä Slick ja Fowler ystävystyvät ja pistävät oman bändin pystyyn. He esittävät Bowien biisejä.

Myös Wendy ja Lisa ovat alkaneet kiertää Revolution-bändin kanssa. ”Mutta jos paljastuu, että tässä onkin kyse keski-iän kriisistä, me lopetetaan tämä!”

Rockin palkkasoturit (Rock’n’Roll Guns for Hire: The Story of the Sidemen, Britannia 2017), dokumenttielokuva, ohjaus Francis Whately.
Suomen-ensi-ilta oli Teemalla helmikuussa 2019. Uusinta Teemalla lauantaina 30.5.2020 klo 23. Areenassa 30 vrk.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 28.4.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa