Hyppää pääsisältöön

Sinun muutoksesi antaa minulle voimaa! – Transsukupuoliset ystävät kukitettavina

Mitä transihminen näkee, kun hän katsoo sukupuoltaan korjaavaa ystäväänsä? Jamie MacDonald pyysi Mira Eskelisen mukaan Vieno Motorsin jameihin, jossa taiteilijaryhmä tekee ystävistä uudenlaisia muotokuvia. Katso koko Kukituksia-sarja Yle Areenasta.

– Mitä minä täällä teen, Jamie MacDonald vaikertaa suomeksi. Kanadalais-suomalainen stand up-koomikko esittää pelokasta, mutta aitoakin epävarmuutta on ilmassa.

Hän on asettunut kuvataiteilijan eteen. Tekeillä on eräänlainen uudenlainen muotokuva. Taidemaalari Ilona Valkonen rauhoittelee:

– Aistin sinun olemustasi. Havaitsen, mitä painopisteitä haluan tuoda esiin. Millainen kuninkaallisuus sinusta lähtee nousemaan.

Ilona Valkonen ja Jamie MacDonald
Jamie MacDonald ja kuvataiteilija Ilona Valkonen Ilona Valkonen ja Jamie MacDonald Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä,Vieno Motors
Mira Eskelinen ja Aki Turunen
Mira Eskelinen ja Aki Turunen Mira Eskelinen ja Aki Turunen Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors

On meneillään anarkofloristien jamit. Kuvataiteilija Valkonen ei tartu maaleihin vaan kerää pöydiltä nippusiteitä, kukkia, letkuja ja tyhjiä pulloja, joista hän alkaa improvisoida Jamien päälle kukitusta.

Jamie on yksi sadoista Ilonan eteen istuneista. Vieno Motorssin jameja on järjestetty Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa yli 50.

Jokainen kukitus on kuitenkin ainutkertainen.

Se, mikä on aina ollut olemassa, on nyt enemmän näkyvissä

Nyt jameissa on teemana ystävyys. Jamie MacDonald on pyytänyt Mira Eskelisen mukaansa. Mira on dragartisti ja tuottaja, joka tuottaa muun muassa Jamien vetämää klubia Feminist Comedy Night.

– Olin otettu, kun Jamie pyysi minua mukaan, Mira sanoo. Me teemme paljon töitä yhdessä, hengataan ystävinäkin. Mutta nyt jaamme tällaisen toisenlaisen luovan kokemuksen yhdessä. Se kuulosti hauskalta.

Vieno Motorsin kukitus on poikkeuksellinen tilanne. Se on otollinen hetki pukea sanoiksi, mitä ystävykset toisissaan näkevät.

– Kun katson Miraa, näen vain lisää Miraa. Se, mikä on aina ollut olemassa, on nyt enemmän näkyvissä, Jamie sanoo ja lisää:

– Olet muuten kaunis. Oikein vetävä.

Ilmassa vähän väreilee kauniiden sanojen kaiku. Mira kiittää. Näitä ystäviä yhdistää myös se, että he ovat kumpikin transsukupuolisia. He tosiaan näkevät toisissaan jotain enemmän kuin monet muut.

Ilona Valkonen ja Jamie MacDonald
Ilona Valkonen luo muinaisten kuninkaiden turkiskäädyn. Jamie kuvailee itseään söpöksi amerikkalaisen jalkapallon pelaajaksi, mutta hän ei ole vielä nähnyt itseään peilin edessä. Ilona Valkonen ja Jamie MacDonald Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kuvataiteilijat,kukat,ystävänpäivä,Vieno Motors

– Sinä tunnet minut “ajalta ennen”.

Mira tekee ilmassa ironiset sitaattimerkit. Kumpikin nauraa sisäpiirin naurut.

Jamie siis tuntee Miran ajalta ennen kuin Mira aloitti sukupuolen korjaushoidot. Mira on nähnyt Jamien kotona tämän entisestä olemuksesta nuoruudenkuvia, joissa hän näyttää oudolta, kuin nykyisen Jamien siskolta.

On Miran vuoro kertoa, mitä hän näkee katsoessaan Jamietä.

– Näen, kuinka paljon Jamie kasvaa koko ajan ihmisenä. Saan siitä rohkaisua omalle matkalleni, kun näen, miten hän hoitaa muutostaan.

– Sinunkin muutoksesi inspiroi minua. Jamie vastaa ja jatkaa: Kaikki ystäväni, jotka ovat trans, inspiroivat minua. Ei vain siinä, kuinla olla transsukupuolinen vaan olemaan sellainen ihminen, joka haluan olla.

Transihmisiä kiinnostaa, miten muutut. Missä vaiheessa olet nyt.

Transihmisten välinen yhteys on vertaisten yhteys. Muita kuin transsukupuolisia kiinnostaa usein sukupuolen korjauksessa sen lääketieteellinen puoli. Mikä nimesi oli ennen. Miltä näytit ennen. Millaisia ajatuksia ja tunteita muutos herättää.

– Heille kyseessä on ajatusleikki. He miettivät, että voisinko minäkin muuttua. Transihmisiä kiinnostaa, miten muutut. Missä vaiheessa olet nyt, Jamie tiivistää.

Transihmiset puhuvat keskenään hyvin moniulotteisesti sukupuolesta. Jamie etsii vertausta, joka havainnollistaisi, mitä eroa hänen mielestään on keskustella ei-transihmisen tai transihmisen kanssa.

– On eri asia, jos jos joku tykkää bilettää ja juoda viiniä, kuin jos joku tekee viiniä ammattimaisesti.

Transsukupuolisille muutos on jotain, mitä kunkin on pakko tehdä. Toisaalta se on oman elämänsä haltuun ottamista.

– Sitä prosessia läpi käyvien ihmisten ympäröimänä oleminen on kohottava kokemus. Se on vähän niin kuin olisi osa start up-yhteisöä, Jamie nauraa.

Stand up-koomikolle sukupuolenkorjauksesta prosessista irtoaa myös paljon materiaalia. Miralle on jäänyt mieleen Jamien lohkaisu:

– Sanoit, että kun kohtaat transfobiaa tai sinulle tapahtuu jotain kamalaa. Sinulle tulee heti mieleen, että voit tehdä tällä rahaa. Saat aineksia esityksiin.

Olin kivualiaan tietoinen siitä, että vastaantulijat näkevät ne pienet asiat, joista olin epävarma.

Vieno Motorsin käsittelyyn kuuluu astuminen ulos maailmaan kukitettuna. Miralla ja Jamiellä on hyvässä muistissa, miltä tuntui ensimmäistä kertaa mennä ulos omana itsenään.

– Olin kivualiaan tietoinen siitä, että kaikki vastaantulijat näkevät kaikki ne pienet asiat, joista olin todella epävarma. Siksi oli vaikea mennä ulos.

Mira oli tehnyt dragiä ja ollut liikkeellä, mitä oudoimmissa asuissa. Mutta nyt hän oli ulkona ilman roolihahmon tuomaa suojaa.

– On eri asia olla ulkona itsenäsi, kun sitä, mikä olet pidetään pahana tai häpeällisenä. Se vaikuttaa siihen, millaisena näet itsesi. Millaisena oletat muiden näkevän sinut.

Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald katsovat peiliin
Dragartistina Mira on esiintynyt puvussa, joka oli tehty lehtikaalista. Nyt hänellä on päässä räjähtänyttä autonrengasta ja pieni suppilo, johon voi kerätä sadevettä. Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald katsovat peiliin Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors

Jamien ensimmäinen kokemus miehenä ulkona liikkumisesta oli erilainen. Hänestä transnaisia arvioidaan enemmän ja julmemmin kuin transmiehiä.

– Kun aloin käydä ulkona miehenä, pelkäsin väkivaltaa. Havahduin siihen, ettei minulla enää ollut naiseuden luomaa turvaa. Se kuulostaa oudolta. Mutta miehet tappelevat toisten miesten kanssa julkisilla paikoilla: Mies ei käytä fyysistä väkivaltaa naista kohtaan julkisella paikalla. Kynnys on korkeampi.

– Mutta sitten aloin huomata, että nuoret naiset tsekkailivat minua. Ajattelin, että - oh my god - tätäkö loppuelämäni on. Tämä on shokeeraavaa, Jamie sanoo.

Yleisö ei tiedä ollako puolellani vai minua vastaan.

Nyt sekä Jamie että Mira ovat kokeneita esiintyjiä. Miten Jamie luonnehtisi Miran alter egoa dragartistina.

– Vinyl Envy on sarjakuvamainen ja oopperamainen, äärimmäinen ja esteettinen. Ei mikään vanhan koulukunnan drag queen vaan hänessä on vahvasti asennetta. Vinyl Envy on ruma ja hyvännäköinen yhtä aikaa.

Mirasta Jamie pistelee stand up-komiikallaan reikiä dogmaan, kyseenalaistaa valitsevia käsityksiä.

– Dekonstruoit väittämiä, nostat esiin tietämättömyyttä ja tyhmyyttä, ja kyseenalaistat myös itsesi.

Jamie hyväksyy luonnehdinnan.

- Yleisö ei tiedä ollako puolellani vai minua vastaan.

Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald
Jamiella on tuoksuva kukka ihan nenän vieressä. Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,ystävänpäivä
Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald
Mira tarvitsee ystävän apua haistaakseen omaansa. Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald Kuva: Yehia Eweis muotokuvat,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors

Kun kukitus alkaa valmistua ja ulos lähtemisen hetki lähestyä, Jamie ja Mira ovat tyyniä. Pahin on jo takana.

– Ensimmäisenä transition vuonna oli hyvin pelottavia, pohjattomia hetkiä. Tuntui, että muutan jotain vanhaa itsestäni, enkä todellakaan tiedä, mitä on prosessin tuolla puolen. Selvisin siitä. Se ei tappanut minua. Sen jälkeen ei ole mitään pelättävää.

Kummankin mieleen palaa myös muutoksen etsikkoaika, kun oma tyyli ja vaatemaku olivat pielessä kuin teinillä, joka ei vielä oikein tiedä, miltä haluaisi näyttää. Silloin meneillään oli uuden oppiminen ja vanhasta pois oppiminen.

Jos voimme piristää jonkun toisen päivää...

Ensin peilin eteen astuu Jamie.

– Näytän merten roskien kuninkaalta.

Hän esittelee Miralle rinnuksilleen kiinnitetyt pienet kalat ja olallaan lepäävän jääkiekkoilijan hanskan, jossa on irtokukka. Sitä voi haistella tai antaa sen voi ritarillisesti antaa vastaantulijalle.

– Parasta tässä asussa on tuoksu.

Mirallakin on näkökentässään putkeen kiinnitettynä kukka, mutta hän tarvitsee ystävän apua ulottuakseen haistamaan sitä. Jamie ritallisesti taivuttaa putkea ja ystävä pääsee nuuhkaisemaan.

– Sitä vartenhan ystävät ovat.

Kääntyillessä peilin edessä asut törmäävät toisiinsa. Naurattaa.

Miran asussa on harsokukkaa, joka tuo Jamielle mieleen lapsuuden ja häät, joissa hänellä piti pienenä olla kyseistä hörhelöä hiuksissaan päällään.

– Mennäänkö kuokkimaan häihin, Mira ehdottaa.

Ja taas nauretaan.

– Olemme molemmat esiintyjiä. En usko, että meille on iso juttu tulla nähdyksi oudossa olomuodossa. Mutta jos voimme piristää jonkun toisen päivää, se kuulostaa hyvältä.

Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald
Kokemusta rikkaammat. Ystävyyttä tulla yhdessä kukitetuiksi. Mira Eskelinen ja Jamie MacDonald Kuva: Yehia Eweis muotokuva,kukat,kuvataiteilijat,Vieno Motors

Valokuvat Yehia Eweis.