Hyppää pääsisältöön

Totuus lintujen deittiprofiileista — pettämistä, salapesintää ja irstaita irtosuhteita

Lintujen treffiprofiileita
Lintujen treffiprofiileita Treffiprofiili deittisivustolla

Yhden tirpan koiras, poikasrakas goottinaaras ja Stadin soivin kukko. Deittiprofiileissa kaunistellaan totuutta. Näin tekisivät myös linnut "Linder"-profiileissaan. Tältä näyttävät lintujen treffi-ilmoitukset. Yle Luonto paljastaa lintujen elostelun!

Metso — vanhoilla koirailla käy paras flaksi

Metson treffiprofiili
Metson treffiprofiili metso,Treffiprofiili deittisivustolla

Totuus profiilin takana

Metso antaa kaikkensa naaraan eteen, tai pikemminkin naaraiden. Soitimen aikana se kellistää lukemattomia tirppoja.

Soitimella meno yltyy usein irstaaksi juhlaksi, varsinaiseksi bakkanaaliksi. Paikalle saapuu useita koiraita ja naaraita, jotka parittelevat ja tappelevat.

Metsokukon pullistelu, paksun nokan narskuttelu ja hurjat lentopyrähdykset ajavat sen lopulta puolikuoliaaksi — naaraiden suosio ei todellakaan tule helpolla. Naaraat nimittäin valitsevat, minkä koiraan elvistelyyn ne lankeavat. Tässäkin kokemus on valttia, vanhoilla kukoilla käy paras flaksi.

Rautiainen — lintumaailman elostelija

Rautiaisen treffiprofiili
Rautiaisen treffiprofiili rautiainen,Treffiprofiili deittisivustolla

Totuus profiilin takana

Rautiainen on lintumaailman elostelija. Niiden pariutumisjärjestelmä on niin monimutkainen, että siinä on vaikea pysyä perässä.

Usein naaras hankkii kaksi koirasta ja sekstaa molempien kanssa niin monta kertaa, että molemmat koiraat uskovat olevansa poikasten isiä. Koiraat kuitenkin laskeskelevat, kuinka suurella todennäköisyydella poikaset ovat niiden omia. Ne osallistuvat jälkikasvun ruokintaan siinä määrin kuin uskovat kasvattavansa omia poikasiaan.

Aisankannattajaksi joutumista koiraat voivat torjua varsin uuvuttavalla tavalla. Ne parittelevat naaraan kanssa jopa pari kertaa tunnissa kymmenen päivän ajan. Näin naaras ei yksinkertaisesti ehdi vieraisiin! Koiraat voivat myös nokkia naaraan peräpäätä, jotta naaraat pullauttaisivat vieraan koiraan siittiöt ulos.

Tasa-arvon nimissä koiraatkin yrittävät huijata itselleen poikasia mahdollisimman monen naaraan kanssa.

Kirjosieppo — pettämispelin taituri

Kirjosiepon treffiprofiili
Kirjosiepon treffiprofiili kirjosieppo,Treffiprofiili deittisivustolla

Totuus profiilin takana

Laulutaitoinen, kirkasvärinen kirjosieppokoiras on lähes jokaisen naaraan unelma. Mutta, että “yhden tirpan koiras” — lähes kaikki kirjosieppokoiraat yrittävät pariutua useamman naaraan kanssa. Kiinnostavaa onkin, että tässä pettämispelissä pärjäävät parhaiten vanhat ja kokeneet koiraat. Ne taitavat useiden naaraiden pyörittämisen aloittelijoita paremmin.

Toisen naaraan osa on tyly. Salatirppa joutuu luultavasti ruokkimaan poikasensa yksin, sillä koiras palaa useimmiten alkuperäisen kumppaninsa luo.

Kirjosiepponaaraatkin osaavat vehdata, kun koiraan silmä välttää. Ne lentelevät vieraissa hyvien ominaisuuksien perässä. Näyttää jopa siltä, että naaraat osaavat pettää kumppaniaan sellaisen koiraan kanssa, jonka perimä parhaiten täydentää naaraan omaa perimää.

Helmipöllö — salapesinnän taituri

Helmipöllön treffi-ilmoituksen profiili
Helmipöllön treffi-ilmoituksen profiili helmipöllö,Treffiprofiili deittisivustolla

Totuus profiilin takana

Todellisuudessa petollinen yksinhuoltajanaaras on valmis hyppäämään uuden koiraan pesään heti, kun puolison silmä välttää.

Koiras hoitaa myyrien metsästyksen nälkäisten poikasten suihin. Kun poikaset kasvavat, naaras saattaa ottaa hatkat ja jättää poikaset koiraan ruokittavaksi. Samalla se aloittaa muinapöllöinä muninnan uuden koiraan kanssa.

Mutta eivät koiraat sen uskollisempia ole, päinvastoin. Ne saattavat karata hankkimaan jälkikasvua uuden naaraan kanssa. Ja kaiken lisäksi, kun toinen naaras on pyöräyttänyt munat pesään, se ottaakin taas hatkat ja palaa alkuperäisen kumppaninsa luo. Näin se saa näppärästi enemmän poikasia, vähällä vaivalla.

Laulujoutsen — erottamaton kuolemaan saakka

Laulujoutsenen treffiprofiili
Laulujoutsenen treffiprofiili laulujoutsen,Treffiprofiili deittisivustolla

Totuus profiilin takana

Kun laulujoutsen etsii kumppani tositarkoituksella, se todella tarkoittaa sitä! Olisitko todella valmis sitoutumaan kumppaniisi loppuelämäksesi, siis ihan oikeasti koko loppuelämäksesi? Laulujoutsenten rakkauden lopettaa vain toisen kuolema.

Laulujoutsenet ovat harvoja lintuja, jotka todella pariutuvat eliniäksi. Ennen lopullista valintaa puolisoa sopivuutta toki testataan useamman vuoden deittailulla.

Liitto katkeaa vain puolison kuolemaan. Sureva leski ei kuitenkaan jää yksin, vaan saattaa löytää itselleen uuden kumppanin.

Jutussa lintujen pariutumistietäjänä Toni Laaksonen, erityistutkija, Luonnonvarakeskus.
Juttua päivitetty 14.2.2019 klo 15 helmipöllön osalta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto

 • Lasten luontoilta: Vikkelä näätä, punainen puunrunko ja sairas koivu?

  Asiantuntijat vastaavat lasten luontokysymyksiin.

  Yle Radio Suomen Luontoillassa pohditaan tällä kertaa nuorimpien kuuntelijoiden soittamia ja lähettämiä kysymyksiä kotimaan eläimistä ja kasveista. Juuri nyt kevät etenee kovalla vauhdilla ja myös lapsille syntyy aiheeseen liittyen paljon havaintoja ja ihmeteltävää.

 • Karhupentueet ovat heränneet talviuniltaan – pennuilla on edessään vaaran vuosi, mutta emo suojelee niitä henkensä uhalla

  Pentujen ainut turva on oma karhuemo.

  Karhupentueen puolen vuoden nokoset ovat ohitse. Pesue viettää ensimmäiset päivät kotikolon edustalla – pennut leikkivät lumipälvillä, ja emo makoilee kuivassa varvikossa viimevuotisia marjoja ja pikkuötököitä napostellen. Kauaa eivät kuitenkaan pelkät alkupalat riitä, ja on lähdettävä etsimään tuhdimpaa ateriaa.

 • Villiyrtit – pihapiirin vihreät voimavihannekset

  Villiyrtit ovat täynnä ravintoa.

  Kiinnostaako horta ja hortailu, mutta et tiedä mistä aloittaisit? Villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan. Pihan ravintopommit kannattaa poimia talteen nuorina versoina, sillä niiden maku muuttuu kesän myötä usein kitkeräksi. Uusia syötäviä kasveja tulee pihapiiriin pitkin kesää, mutta nyt ovat ajankohtaisia nokkonen, vuohenputki, maitohorsma, voikukka ja pieni, tiivis kuusenkerkkä.

 • Näin Suomen kevät etenee – katso Yle Luonnon kevätseurannan upeat kuvat kartalla!

  Seuraamme kevään etenemistä päivittäin.

  Kevät tulee nyt jättiaskelin! Selaa Yle Luonnon kuvagalleriaa, niin näet miten kevät etenee ympäri Suomea. Upeita maisemia, muuttolintuja, kevään ensi kukkasia – vihdoinkin luonnossa on taas valoa ja värejä! Osallistu sinäkin ja lähetä meille kevätkuva paikkakunnaltasi tunnisteella #ylekevätseuranta tai artikkelista löytyvällä lomakkeella.