Hyppää pääsisältöön

Kerro kokemuksia omasta tai läheisen työttömyydestä. Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä?

Kerro kokemuksistasi työttömyydestä
Kerro kokemuksistasi työttömyydestä Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työttömyys,Työllisyys ja työttömyys

Kerro kokemuksia omasta tai läheisen työttömyydestä, köyhyydestä tai huono-osaisuudesta? Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä?

Miten työttömyys, köyhyys tai huono-osaisuus on vaikuttanut sinun tai läheisesi elämään? Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä tai köyhyyttä? Onko työttömyys tai köyhyys vaikuttanut sosiaalisiin suhteisiisi tai siihen millaisia asioita on mahdollista tehdä? Millä tavalla? Mikä auttaa sinua jaksamaan?

"Tutkimusten mukaan etenkin miehen työttömyys saattaa johtaa avioliiton päättymiseen. Siihen liittyy myytti miehestä elättäjänä. Miehen tulee käydä töissä ja saada kohtalaista tai hyvää palkkaa”, kertoo väitöskirjatutkija Juuso Koponen.

Naisten kohdalla työttömyys ei nosta riskiä avioeroon samalla tavalla. Matteus-vaikutus tarkoittaa sitä, että hyväosaisuus ja huono-osaisuus alkaa kasautua tietyille ihmisille.

“Esimerkiksi pitkittyvä työttömyys aiheuttaa pitkittyvää köyhyyyttä. Voidaan puhua huono-osaisuuden noidankehästä”, sanoo väitöskirjatutkija Juuso Koponen.

Pitkäaikaistyöttömän rahat eivät riitä yhteiseen osallistumiseen

Huono-osaisuus on monimutkaisempi ja laajempi käsite kuin köyhyys.

“Usein huono-osaisuuteen liittyy fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn heikkenemistä. Sosiaalisten suhteiden vähäisyyttä ja yksinäisyyttä. Ytimessä on usein taloudellinen huono-osaisuus”, kertoo Koponen.

Työttömyyteen liittyy vahvoja häpeän tunteita. Työttömyys vaikuttaa myös ihmisen sosiaalisiin suhteisiin.

“Etenkin pitkäaikaistyöttömillä tulot on niin pieniä, että silloin ei voi samalla tavalla osallistua yhteiseen tekemiseen. Nykyajan yhteiskunnassa kaikki maksaa. Oikein tiukoilla oleva ihminen ei pysty investoimaan edes niin paljon, että pääsisi kahville kahvilaan”, kertoo Koponen.

Vapaaehtoistyö on monille ihmisille iso asia. Se tuo sisältöä elämään.

“Se on tapa millä tavalla monet kuuluu yhteisöön. Jos ei ole palkkatyötä monet haluaa tehdä vapaaehtoistyötä”, sanoo väitöskirjatutkija Juuso Koponen.

Kerro kokemuksistasi perjantaihin 22.2 mennessä.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään työttömyyttä 14.3 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä. Myös Yle Areenassa.

Kerro kokemuksia omasta tai läheisen työttömyydestä, köyhyydestä tai huono-osaisuudesta? Miten työttömyys, köyhyys tai huono-osaisuus on vaikuttanut sinun tai läheisesi elämään? Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä tai köyhyyttä? Onko työttömyys tai köyhyys vaikuttanut sosiaalisiin suhteisiisi tai siihen millaisia asioita on mahdollista tehdä? Millä tavalla? Mikä auttaa sinua jaksamaan?

Täytä lomake.
 • Musiikkitoimittajalta: Klassisen musiikin ohjelmia ovat tehneet yli 90 vuoden ajan kaltaiseni henkilöt, ja asian on aika muuttua!

  Miten ja miksi syntyi ohjelmasarja Sinisen nuotin rapsodia?

  Yksikään ilmiö ei ole saari, sanotaan. Valitettavasti tuon filosofian todeksi eläminen ei tapahdu musiikkipuheessa. Ei ainakaan julkisessa puheessa, ei kovin onnistuneesti eikä siinä alati kiihtyvässä tahdissa, jollaista koko muu todellisuutemme velvoittaisi. Genre, jota nimitetään klassiseksi musiikiksi, on meriaiheisista metaforista pikemminkin yksi yhteinen vene.

 • Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

  Book Forum Mosul -radioessee Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen

  Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet. Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa.

 • Hartauspuhujat syyskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat syyskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.