Hyppää pääsisältöön

Kerro kokemuksia omasta tai läheisen työttömyydestä. Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä?

Kerro kokemuksistasi työttömyydestä
Kerro kokemuksistasi työttömyydestä Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle työttömyys,Työllisyys ja työttömyys

Kerro kokemuksia omasta tai läheisen työttömyydestä, köyhyydestä tai huono-osaisuudesta? Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä?

Miten työttömyys, köyhyys tai huono-osaisuus on vaikuttanut sinun tai läheisesi elämään? Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä tai köyhyyttä? Onko työttömyys tai köyhyys vaikuttanut sosiaalisiin suhteisiisi tai siihen millaisia asioita on mahdollista tehdä? Millä tavalla? Mikä auttaa sinua jaksamaan?

"Tutkimusten mukaan etenkin miehen työttömyys saattaa johtaa avioliiton päättymiseen. Siihen liittyy myytti miehestä elättäjänä. Miehen tulee käydä töissä ja saada kohtalaista tai hyvää palkkaa”, kertoo väitöskirjatutkija Juuso Koponen.

Naisten kohdalla työttömyys ei nosta riskiä avioeroon samalla tavalla. Matteus-vaikutus tarkoittaa sitä, että hyväosaisuus ja huono-osaisuus alkaa kasautua tietyille ihmisille.

“Esimerkiksi pitkittyvä työttömyys aiheuttaa pitkittyvää köyhyyyttä. Voidaan puhua huono-osaisuuden noidankehästä”, sanoo väitöskirjatutkija Juuso Koponen.

Pitkäaikaistyöttömän rahat eivät riitä yhteiseen osallistumiseen

Huono-osaisuus on monimutkaisempi ja laajempi käsite kuin köyhyys.

“Usein huono-osaisuuteen liittyy fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn heikkenemistä. Sosiaalisten suhteiden vähäisyyttä ja yksinäisyyttä. Ytimessä on usein taloudellinen huono-osaisuus”, kertoo Koponen.

Työttömyyteen liittyy vahvoja häpeän tunteita. Työttömyys vaikuttaa myös ihmisen sosiaalisiin suhteisiin.

“Etenkin pitkäaikaistyöttömillä tulot on niin pieniä, että silloin ei voi samalla tavalla osallistua yhteiseen tekemiseen. Nykyajan yhteiskunnassa kaikki maksaa. Oikein tiukoilla oleva ihminen ei pysty investoimaan edes niin paljon, että pääsisi kahville kahvilaan”, kertoo Koponen.

Vapaaehtoistyö on monille ihmisille iso asia. Se tuo sisältöä elämään.

“Se on tapa millä tavalla monet kuuluu yhteisöön. Jos ei ole palkkatyötä monet haluaa tehdä vapaaehtoistyötä”, sanoo väitöskirjatutkija Juuso Koponen.

Kerro kokemuksistasi perjantaihin 22.2 mennessä.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään työttömyyttä 14.3 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä. Myös Yle Areenassa.

Kerro kokemuksia omasta tai läheisen työttömyydestä, köyhyydestä tai huono-osaisuudesta? Miten työttömyys, köyhyys tai huono-osaisuus on vaikuttanut sinun tai läheisesi elämään? Oletko töissä, mutta pelkäät työttömyyttä tai köyhyyttä? Onko työttömyys tai köyhyys vaikuttanut sosiaalisiin suhteisiisi tai siihen millaisia asioita on mahdollista tehdä? Millä tavalla? Mikä auttaa sinua jaksamaan?

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.