Hyppää pääsisältöön

Venäläinen asianajaja miehensä kuristamaksi joutuneelle Svetalle: Joko mies löytää sinut ja tappaa tai sinä tapat hänet!

Stacey Dooleyn haastattelema perheväkivallan uhri Svetlana
Stacey Dooleyn haastattelema perheväkivallan uhri Svetlana perheväkivalta,naisiin kohdistuva väkivalta,parisuhdeväkivalta

Stacey Dooley: Venäjän hakatut naiset tutkii Venäjän vaikeaa perheväkivaltatilannetta. Uhrien asemaa vaikeutti edelleen vuonna 2017 voimaan tullut kotona tapahtuvan väkivallan osin dekriminalisointi. Miehensä kuristamaksi joutunut Sveta sai asianajajaltaan kaksi vaihtoehtoa: kuolla tai tappaa miehensä puolustaessaan itseään.

Venäjällä on Dooleyn mukaan sanonta, jos mies lyö sinua, hän rakastaa sinua. Helmikuussa 2017 maassa dekriminalisoitiin tietyt perheväkivallan muodot

Toimittaja Stacey Dooley matkusti Venäjälle tutkimaan väkivallan uhrien asemaa. Ohjelman alussa hän tapaa miehensä kuristamaksi joutuneen Svetan.

- Mieheni yritti kuristaa minut. Kun menetin tajuntani, hän luuli tappaneensa minut ja häipyi. Tulin tajuihini, kun tytär huusi: Äiti soita poliisille, he ottavat hänet kiinni

..vaimo, lapset ja vaimon keho kuuluvat hänelle― Perheenisä pahoinpitelyn jälkeen

Kun pariskunta alkoi selvittää asiaa keskenään, mies sanoi Svetlanalle, että hän voi tehdä mitä tahansa, koska hän on talon isäntä, ja että vaimo, lapset ja vaimon keho kuuluvat hänelle. Siksi hänellä on oikeus tehdä mitä haluaa.

Dooley kysyy naiselta, onko hän ilmoittanut asiasta poliisille? - Olen tietenkin. Poliisit olivat valmiita auttamaan, mutta laki ei anna siihen mahdollisuutta. Aiemmin laissa oli pykälä pahoinpitelystä, mutta se dekriminalisoitiin. Nyt vaimon pahoinpitely on kirjaimellisesti sallittu.

Jos joudun äitin vuoksi vankilaan, sinun pitää kostaa hänelle― Isä perheen vanhimmalle lapselle

Vanhimmalle lapselle perheen isä oli sannonut: "Jos joudun äitin vuoksi vankilaan, sinun pitää kostaa hänelle. Sinun pitää tappaa äitisi."

Svetlana kertoo, että asianajajien mukaan Venäjällä on vain kaksi vaihtoehtoa, joko mies löytää minut ja tappaa tai minä tapan hänet puolustaessani itseäni ja lapsiani.

Naapureilta eikä esim. nettiyhteisöistä ei heru tukea Svetlanalle. Häntä pidetään hulluna ja hysteerikkona, onhan hän jättänyt hyvän miehen.

Stacey Dooley: Venäjän hakatut naiset -dokumenttissa kierretään Venäjällä ja vieraillaan mm. moskovalaisessa turvakodissa, jossa on liian vähän paikkoja. Tukiverkostoa ei juuri ole, ja mies on perinteisesti perheen pää, myös taloudellisesti. Naisten on siis vaikea lähteä pois väkivaltaisesta suhteesta.

Areenaan on koottu helmikuussa joukko rikosaiheisia dokumentteja ja sarjoja, mm. norjalainen Kuka murhasi Birgitten?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua