Hyppää pääsisältöön

Yle avaa artikkeleidensa tekstisisältöjä tekoälyn ja koneoppimisen kehittämiseen

Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö Media Honeypot 2019 -tapahtumassa
Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö puhumassa Media Honeypot 2019 -tilaisuudessa. Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö Media Honeypot 2019 -tapahtumassa Kuva: Merja Ylä-Anttila / Yle Yle,Mediahoneypot 2019

Yle avaa artikkeleidensa teksteistä johdettua dataa suomalaisten tutkijoiden ja kehittäjien käyttöön.

“Jatkossa yhä suurempi osuus menestyksestämme on kiinni siitä, miten hyvin palvelemme ihmisiä. Siitä, millaisia käyttökokemuksia rakennamme. Tämä haaste yhdistää koko media-alaa. Sisältömme eivät löydä kuuntelijoita, katselijoita tai lukijoitansa itsestään”, sanoo Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö.

Yksi esimerkki uudenlaisista käyttötavoista on ääniohjaus. Ylen ja ennen kaikkea Suomen kannalta ongelma on kuitenkin se, ettei esimerkiksi Google Assistant tue suomea eikä suomi ole näillä näkymin tulossa tuetuksi kieleksi kovin pian. Ruotsi kuitenkin on tuettu, ja Svenska Ylen sisältöjä on jo käytettävissä Google Assistantin kautta.

“Suomen kaltaisista pienistä kielialueista on tullut älykkään audion kehitysmaita. Emme saa samanlaisia palveluita kuin muut maat eikä meillä ole samanlaisia liiketoiminnallisia kehitysmahdollisuuksia. Tilanne ei muutu itsestään”, Yli-Äyhö muistuttaa.

Ylessä on jo tutkittu tekoälyn ja automaation mahdollisuuksia. Tammikuussa 2018 alkaneessa EU:n rahoittamassa MeMad-projektissa etsitään menetelmiä tekoälyn hyödyntämiseen media-alalla. Yhtenä opetusaineistona käytetään Yleltä saatuja videomuotoisia arkistomateriaaleja. Juuri alkaneessa Ylen sisäisessä metatietokone-hankkeessa selvitetään, miten automatisoitu metatiedon tuottaminen hyödyttäisi Ylen sisältöjen ja palveluiden tekijöitä ja käyttäjiä. Ylessä myös mallinnetaan dataa sisältöjen käyttäjistä.

Nyt Yle on käynnistänyt Kioski in Things -innovaatiokilpailun, jossa kehitetään uusia digitaalisia palveluratkaisuja nuorten aikuisten tarpeisiin tulevaisuudessa.

Janne Yli-Äyhön mukaan Yle on valmis uudenlaisiin kumppanuuksiin tutkimus- ja kehittämistyössä myös start upien kanssa.

“Haluamme edistää tekoälyn ja koneoppimisen kehittämistä ja kehittymistä Suomessa ja tarjota jatkossa mahdollisuuksiemme mukaan mediaomaisuuttamme suomalaiseen tutkimus- ja kehityskäyttöön laajasti yhtäläisin ehdoin.”

Ensimmäisenä avataan Ylen tekstiartikkeleista johdettu eräänlainen sanakirja. Sanat ovat tarjolla vektorimuodossa käytettäväksi useissa tekoälysovelluksissa. Sanavektorit ja myöhemmin avattavat datat ovat kehittäjien saatavilla verkossa osoitteessa developer.yle.fi/data.html.

Lisäksi kartoitetaan tapoja avata muita teksti- ja mediasisältöjä.

Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö puhui aiheesta startup-tapaaminen Media Honeypotissa 14.2.2019.

Lisätietot:
Aleksi Rossi, palvelupäällikkö, digitaalinen asiakaskokemus, Yle, aleksi.rossi@yle.fi