Hyppää pääsisältöön

Fukushiman jälkiä: puheluita kadonneille, haamuja tuhoalueella ja elämää surun keskellä

Nuori nainen ja kissapäinen mies tervehtivät toisiaan japanilaisella asemalla. Kuva elokuvasta Terveisiä Fukushimasta.
Terveisiä Fukushimasta. Nuori nainen ja kissapäinen mies tervehtivät toisiaan japanilaisella asemalla. Kuva elokuvasta Terveisiä Fukushimasta. Kuva: Hanno Lentz Teemalauantai,Doris Dörrie,Grüsse aus Fukushima

”Oliko kaikki oikeasti palannut normaaliksi?” Teemalauantaissa yritetään elää surun keskellä.

Tohokun maanjäristyksestä, sitä seuranneesta tsunamista ja Fukushiman ydinvoimalan onnettomuudesta on kulunut ensi maaliskuussa kahdeksan vuotta. Katastrofissa kuoli yli 15 000 ja katosi noin 4000 ihmistä.

Teemalauantain monella tapaa tunteita liikuttavat ohjelmat, japanilainen dokumentti ja saksalainen fiktioelokuva, kertovat suurkatastrofista jäljellejääneiden näkökulmasta. Ne ovat tarinoita elämästä surun, kuoleman ja raunioiden keskellä.

Illan pitkä elokuva on Doris Dörrien ohjaama viisas, lohdullinen ja yllättävän hauska kuvaus traumoista ja kuolemasta. Terveisiä Fukushimasta kertoo nuoresta, onnettomasta saksalaisnaisesta, joka matkustaa Fukushiman katastrofialueelle auttamaan sinne jääneitä ihmisiä ja tulee itse autetuksi. Yksi tuhoalueelle jääneistä ihmisistä on entinen geisha; täysin erilaiset naiset ystävystyvät ja kohtaavat lopulta yhdessä menneisyyden haamut.

Terveisiä Fukushimasta on esitetty Suomessa aiemmin vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vuonna 2016, jolloin myös Doris Dörrie vieraili Suomessa.

Kuva Doris Dörrien elokuvasta Grûsse aus Fukushima.
Rosalie Thomass ja Kaori Momoi. Kuva Doris Dörrien elokuvasta Grûsse aus Fukushima. Kuva: Mathias Bothor Doris Dörrie,Fukushima,Teemalauantai,Grüsse aus Fukushima
Oliko kaikki oikeasti palannut normaaliksi, jatkoivatko ihmiset elämäänsä? Silloin kuulimme puhelimesta. Siellä oli mahdollista ilmaista todellisia tunteita, surra."― Omaiset kertovat dokumentissa.

Teemaillan aloittaa japanilainen tv-dokumentti “tuulipuhelimesta”, hylätystä puhelinkopista, jonne tsunamissa rakkaimpansa menettäneet tulevat puhumaan kuolleille. Puheluita kadonneille tehtiin, kun tsunamista oli kulunut viisi vuotta.

Hylätty puhelinkoppi ja hylätty puhelin, josta omaiset soittelevat Fukushimassa kadonneille. Kuva tv-dokumentista.
Hylätyssä puhelinkopissa soitetaan puheluita kadonneille. Hylätty puhelinkoppi ja hylätty puhelin, josta omaiset soittelevat Fukushimassa kadonneille. Kuva tv-dokumentista. Fukushima I -voimalan ydinonnettomuudet,Teemalauantai,Fukushima – puheluita kadonneille

Meren rannalla koillis-Japanissa sijaitseva puhelinkoppi ja siitä kertova dokumentti ovat olleet erityisen vavahduttavia kulttuurissa, jossa on tärkeää kertoa, että kyllä täällä pärjätään, ja jossa julkiset tunteenilmaukset ovat harvinaisia. Näin kertoi Japanin yleisradioyhtiön NHK:n edustaja esitellessään ohjelmaa Input-tv-tapahtumassa keväällä 2017. Hän myös paljasti, että osa ohjelman ihmisistä sai tietää ”puhelujensa” tallentamisesta vasta jälkikäteen. Kamera oli kaukana, piilossa.

”Me pärjäämme kotona, älä ole huolissasi”, sanoo yksi surija puhelimeen. ”Mitä sinulle kuuluu?”

Puheluun vastaa tuuli, jatkuva tuuli.

Kaksi naista istuu kivimuurilla selin kameraan meren rannassa. Kuva elokuvasta Terveisiä Fukushimasta.
Terveisiä Fukushimasta. Kaksi naista istuu kivimuurilla selin kameraan meren rannassa. Kuva elokuvasta Terveisiä Fukushimasta. Teemalauantai,Doris Dörrie,Grüsse aus Fukushima

Teemalauantai 16.2. klo 21.30–0.05: Fukushiman jäljet

Puheluita kadonneille Areena 30 vrk
(The Phone of the Wind: Whispers to Lost Families, Japani 2017) Dokumentti meren rannalla koillis-Japanissa sijaitsevasta hylätystä puhelinkopista, jonka luo tsunamissa kadonneiden ihmisten omaiset matkustavat, suremaan ja puhumaan kuolleille. Tuotanto NHK. Suomen-ensiesitys.

Terveisiä Fukushimasta Areena 30 vrk
(Grüsse aus Fukushima, Saksa 2016) Tyylikäs, vähän pelottava, yllättävän hauska ja hyvin lohdullinen elokuva nuoresta onnettomasta saksalaisnaisesta, joka matkustaa Fukushiman katastrofialueelle auttamaan muita ja tulee itse autetuksi. Ohjaus Doris Dörrie. Pääosissa Rosalie Thomass, Kaori Momoi. Tv-ensi-ilta.

Minulla on aina tämä kysymys mielessä: mitä tapahtuu kun menettää kaiken?”― Doris Dörrie Helsingissä 2016
Saksalainen elokuvaohjaaja Doris Dörrie hymyilee kuvaajalle aurinkolaseissa Helsingissä Korjaamon pihassa.
Doris Dörrie. Saksalainen elokuvaohjaaja Doris Dörrie hymyilee kuvaajalle aurinkolaseissa Helsingissä Korjaamon pihassa. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Doris Dörrie,elokuvaohjaajat

Dokumenttielokuvan nimi korjattu 18.2.2019: nimestä poistettu Fukushima.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa