Hyppää pääsisältöön

Vakavasti sairaalle Heidille ei ole löytynyt auttajaa 24 miljoonan ihmisen joukosta – Voisitko sinä olla juuri se oikea? Liity Kantasolurekisteriin!

Heidi Lindholm.
Heidi Lindholm. Kuva: Jussi Meling Kantasolurekisteri,kantasolut,hyvinvointi ,terveys

Heidi Lindholmin, 22, elämä on pysähtynyt. Hän sairastaa luuydinkatoa, joka paranee vain kantasolusiirron avulla. Sopivan luovuttajan löytyminen on äärimmäisen vaikeaa: vain yhdellä kymmenestä miljoonasta ihmisestä on sama kudostyyppi kuin Heidillä. Voisitko juuri sinä olla täysosuma?

Heidi Lindholm ja hänen äitinsä Katja Korpela eivät koskaan unohda sitä päivää, kun 15-vuotiaan nuoren naisen jatkuva väsymys paljastui tappavaksi sairaudeksi.

– Väsymystä oli jatkunut koko kevään. Kun Heidi ei lopulta jaksanut pukea enää edes farkkuja ylleen ilman lepotaukoa, päätin, että asiaa pitää tutkia kunnolla, Katja Korpela muistelee.

Heidin tulehdusarvot olivat normaalit ja lääkäri päätti laittaa potilaan kotiin lepäämään. Heidin veren litkuisuus herätti kuitenkin tulehdusarvot mitanneen sairaanhoitajan huomion.

Hoitaja päätti mitata vielä Heidin hemoglobiinin ja järkyttyi.

Olen joskus toivonut, että Robin liittyisi Kantasolurekisteriin ja olisi juuri se yksi kymmenestä miljoonasta.― Heidi Lindholm

– Hän totesi, että kone on varmaan rikki, kun arvot näyttivät niin huonoilta. Hän otti uuden näytteen. Sitten lähdettiin nopeasti Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

– Heidin hemoglobiini oli vain 30, kun sen naisella pitäisi olla vähintään 117. Siinä vaiheessa Heidin veressä ei ollut enää yhtään jäljellä valkosoluja, Katja Korpela kertoo.

– Ilman sairaanhoitajaa, joka rupesi ihmettelemään veren koostumusta, Heidi olisi kuollut sen viikonlopun aikana.

Heidillä diagnosoitiin harvinainen luuydinsairaus aplastinen anemia. Sairaus tarkoittaa vakavimmillaan sitä, ettei luuydin tuota ollenkaan verihiutaleita tai valko- ja punasoluja.

Mä en halua oikeastaan edes miettiä, mikä on ennuste, jos sopivaa luovuttajaa ei löydy.― Katja Korpela

Sairastumisesta asti Heidin elämä on rajoittunut lähinnä kotona olemiseen. Silloin, kun valkoholupitoisuudet ovat korkeammalla pääsee Heidi välillä kauppakeskukseen ja konsertteihin äitinsä tai mumminsa kanssa.

Yksin hän ei voi elää tai liikkua, koska pienikin kolhaisu voi aiheuttaa hänelle massiivisen sisäisen verenvuodon. Myös infektioriski on korkea.

Ainoa parantava hoito sairauteen on kantasolusiirto, mutta sopivaa luovuttajaa ei ole vielä löytynyt sillä Heidin kudostyyppi on todella harvinainen. Vain yhdellä ihmisellä kymmenestä miljoonasta on samanlainen.

– Viimeksi, kun Heidille etsittiin kantasolusiirrettä maailmanlaajuisessa rekisterissä oli 24 miljoonaa ihmistä ja yksikään niistä ei ollut Heidille sopiva luovuttaja, Heidin äiti Katja Korpela kertoo.

– Mä en halua oikeastaan edes miettiä, mikä on ennuste, jos sopivaa luovuttajaa ei löydy.

Katso tästä, miksi juuri sinun tulisi liittyä Kantasolurekisteriin:

Tylyistä todennäköisyyksistä huolimatta toivo elää vahvana Heidin perheessä.

­– Olen joskus toivonut, että Robin liittyisi Kantasolurekisteriin ja olisi juuri se yksi kymmenestä miljoonasta, Heidi paljastaa.

Muun muassa Robinin musiikin avulla Heidi on jaksanut eteenpäin silloinkin, kun on kokenut kovia kipuja tai turhautumista siitä, ettei voi elää normaalia kaksikymppisen elämää.

– Kyllä mä toivon, että voisin vielä elää normaalia elämää: mennä naimisiin, saada kaksi lasta ja lemmikkipapukaijan, Heidi kertoo.

Mikäli sopivaa luovuttajaa ei löydy tarpeeksi ajoissa, voidaan Heidin sairautta yrittää parantaa myös haploidenttisellä kantasolusiirtohoidolla.

– Jompikumpi meistä Heidin vanhemmista voi luovuttaa haplosiirteen Heidille, mutta se on vain viisikymmentä prosenttisesti sopiva Heidille eli sen hoidon riskit ovat paljon suuremmat, kertoo Katja Korpela.

– Kaikkein parasta olisi, että sopiva tuntematon luovuttaja löytyisi.

Liittymällä kantasolurekisteriin saatat pelastaa Heidin hengen – Näin liityt

Mikäli olet perusterve 18–40-vuotias voit olla sopiva kantasolujen luovuttaja. Rekisterin jäsenenä voi olla siihen asti, kunnes täyttää 56 vuotta. Tämän testin tekemällä voit tarkistaa oletko sopiva luovuttaja.

Mikäli testin perusteella sovellut luovuttajaksi, voit antaa sylkinäytteen jatkotutkimuksia varten. Näytteenottopakkaus toimitetaan kirjekuoressa kotiin.

Suurin osa rekisterissä olevista ei koskaan saa kutsua tositoimiin. Erilaisia kudostyyppejä tarvitaan rekisteriin kuitenkin mahdollisimman paljon, jotta avuntarvitsijalle löytyisi sopiva siirre.

Rekisterissä on tällä hetkellä 48 500 jäsentä, mutta vuosittain vain noin 30 suomalaista luovuttaa veren kantasoluja. Kaikkiaan suomalaisia luovuttajia on ollut parinkymmenen vuoden aikana reilu 600.

Suurin osa rekisterissä olevista ei koskaan saa kutsua tositoimiin.

Kantasolurekisterin kautta tehtävät luovutukset hoidetaan Meilahden sairaalassa Helsingissä, mutta siirteen saava potilas voi olla hoidossa myös ulkomailla.

Useimmissa tapauksissa kantasolut kerätään luovuttajan verenkierrosta. Keräystapa valitaan ensisijaisesti potilaan tilan perusteella.

Verenkierrosta kerätyt solut menevät yleensä aikuiselle, ja luuytimestä kerätyt lapsipotilaalle. Silloin, kun solujen kerääminen verenkierrosta ei onnistu kerätään kantasolut luovuttajan luuytimestä.

Veren kantasolujen luovutuksesta ei makseta palkkiota, mutta kaikki luovutuksesta aiheutuvat välittömät kustannukset, kuten matkakustannukset ja ansiomenetykset, korvataan.

Kantasolurekisteri ja luovutuksesta vastaava siirtosairaala huolehtivat luovuttajan kattavasta vakuutusturvasta.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Katso Akuutin Kohtalokkaat kantasoluhoidot -jakso kokonaisuudessaan:

Lue lisää:

“Tulet joutumaan pyörätuoliin” – Parantumattomasti sairas Anna ei saanut kantasoluhoitoa Suomesta, joutui hakemaan apua Venäjältä

Kommentti: Kantasolut – kallis ihmelääke kaikkeen?

Leukemia-diagnoosi ei enää ole kuolemantuomio – Geenimanipuloidut valkosolut tulossa käyttöön hoitomuotona myös Suomessa

Heidi Lindholm on niin sairas, että hoitaja luuli veriarvoa kammottavaksi virheeksi: "Kunpa joku antaisi kantasoluilla lapselleni uuden elämän"