Hyppää pääsisältöön

Miten majuri Olof Lagus kuoli? Milja Sarkolan uusi näytelmä Harriet paneutuu vuonna 1918 tapahtuneeseen tragediaan

Kolme upseerismiestä ja nainen juomassa pöydän ääressä kahvia ja konjakkia. Rooleissa Pyry Nikkilä, Roosa Södeholm, Santtu Karvonen ja Robin Svartström.
Kolme upseerismiestä ja nainen juomassa pöydän ääressä kahvia ja konjakkia. Rooleissa Pyry Nikkilä, Roosa Södeholm, Santtu Karvonen ja Robin Svartström. Kuva: Mitro Härkönen Ryhmäteatteri,Harriet

Ryhmäteatterin uutuusnäytelmä Harriet kertoo saman tositarinan 15 kertaa, aina eri tavalla. Jokainen versio perustuu arkistolähteisiin, mutta mikä lopulta on totuus? Milja Sarkolan ohjaama ja kirjoittama jännittävä teos nostaa esiin kysymyksiä muistista, havaitsemisesta ja tulkitsemisesta. Penkkitaiteilija vieraili Ryhmäteatterissa.

Milja Sarkolan uusi näytelmä Harriet kertoo tositapauksen majuri Olof Lagusin kuolemasta vuonna 1918. Mutta mikä on totta, mikä valhetta ja mikä tulkintaa?

Vain yksi on selvää: majuri Olof Lagus kuoli huhtikuisena iltana vuonna 1918 Heinjoen Ristseppälässä.

Mutta mitä sinä iltana tapahtui?

Tätä kysymystä ratkoo Milja Sarkolan Ryhmäteatteriin ohjaama ja käsikirjoittama näytelmä Harriet.

Tarina tulee lähelle tekijäänsä, sillä näytelmän nimihenkilö Harriet Thesleff on Sarkolan isoisoäiti. Harriet, joka oli naimisissa eversti Wilhem Thesleffin kanssa, toimi sairaanhoitajana Olof Laguksen jääkäripataljoonassa.

Harriet oli paikalla Lagusin kuollessa, samoin kuin majuri Ero Gadolin, sekä muutama muu sotilashenkilö.

Pianon ääressä nauravia ihmisiä: vasemmalta oikealle näyttelijät Santtu Karvonen, Pyry Nikkilä, Roosa Söderholm ja Robin Svartström.
Tässä versiossa tarinasta tunnelma on riemukas. Pianon äärellä Pyry Nikkilä, Roosa Söderholm ja Robin Svartström. Taka-alalla Santtu Karvonen. Pianon ääressä nauravia ihmisiä: vasemmalta oikealle näyttelijät Santtu Karvonen, Pyry Nikkilä, Roosa Söderholm ja Robin Svartström. Kuva: Mitro Härkönen Ryhmäteatteri,Harriet

Vuoden 1918 tapahtumat Suomessa ja maailmalla kumisevat näytelmän taustalla.

Tarkka tietoa illan kulusta ei ole. Tai oikeastaan tietoa on liikaakin. Sarkola on paneutunut huolellisesti mysteeriin, ja löytänyt eri vuosikymmeniltä hämmästyttävän määrän erilaisia tulkintoja tapahtumista.

– Kirjoitin näytelmän pyrkien mahdollisimman tarkkaan uskollisuuteen lähteilleni, kirjoittaa Sarkola käsiohjelmassa.

Lopputulos on aivoja kihisyttävä, hienostunut, omaperäinen ja älykkään humoristinen.

Elegantisti toteutettu näytelmä käy yksi kerrallaan läpi kaikki arkistoista löytyneet versiot Laguksen kuolemaan johtaneen illan käänteistä.

Lopputulos on aivoja kihisyttävä, hienostunut, omaperäinen ja älykkään humoristinen.

Hevosen selässä taka-alalla majuri Ero Gadolinia näyttelevä Robin Svartström, edessä hevoskärryillä Harriet Thesleff ja Olof Lagus, joita näyttelevät Roosa Södeholm ja Pyry Nikkilä.
Hevosen selässä taka-alalla majuri Ero Gadolinia näyttelevä Robin Svartström, edessä hevoskärryillä Harriet Thesleff ja Olof Lagus, joita näyttelevät Roosa Södeholm ja Pyry Nikkilä. Kuva: Mitro Härkönen Ryhmäteatteri,Harriet

Näyttelijät Roosa Söderholm (Harriet), Robin Svartström (Ero), Minna Suuronen (Harriet), Pyry Nikkilä (Olof) ja Santtu Karvonen (useita hahmoja) elävät tuota huhtikuista iltaa läpi uudestaan ja uudestaan.

Harrietissa näytteleminen on pienten eleiden ja vivahteiden taidetta, ja on ilo katsoa taitavien näyttelijöiden sävykästä työskentelyä.

Illan herkullisimpia hahmoja on Santtu Karvosen nykypäivän tutkija, joka eläytyy kiihkeästi mysteeriin.

Mies ja nainen kumartuvat hevospatsaan juurella makaavan kuolleen miehen puoleen. Rooleissa Roosa Söderholm, Robin Svartström ja Pyry Nikkilä.
Kaisa Rasilan lavastus ja Riitta Röpelisen puvut ovat yhtä hallittuja ja elegantteja kuin itse esityskin. Mies ja nainen kumartuvat hevospatsaan juurella makaavan kuolleen miehen puoleen. Rooleissa Roosa Söderholm, Robin Svartström ja Pyry Nikkilä. Kuva: Mitro Härkönen Ryhmäteatteri,Harriet

Esitys on tiukka ja lyhyt, se on täynnä toistoa, mutta tylsää hetkeä ei ole.

Piano soi, konjakkia kuluu, hevoskärryt kulkevat metsätietä, laukaus kajahtaa. Olof makaa metsässä luoti päässään. Nämä ovat tosiasioita. Mutta ihmisten välisistä suhteista on olemassa vain tulkintoja.

Joku valehtelee, mutta kuka tai ketkä ja miksi?

Esimerkiksi: oliko Harrietilla suhde Olofin kanssa, tai ehkä myös Eron kanssa? Kilpailivatko miehet Harrietin rakkaudesta vai suhtautuivatko kiusaantuneesti ylemmän upseerin nuoren vaimon lähentelyihin?

Mukana olleiden ihmisten myöhemmät vaiheet sekoittavat pakkaa entisestään, tuovat mukanaan aina vaan lisää uusia epäilyksiä ja tulkintamahdollisuuksia.

Joku valehtelee, mutta kuka tai ketkä ja miksi? Oliko kyseessä tapaturma, murha, itsemurha vai tappo?

Roosa Söderholmin näyttelemä Harriet sairaanhoitajan asussa.
Roosa Söderholm sopii täydellisesti nuoren Harrietin rooliin. Roosa Söderholmin näyttelemä Harriet sairaanhoitajan asussa. Kuva: © Mitro Härkönen Ryhmäteatteri,Harriet

Todella mielenkiintoista on seurata, miten eri tulkintoihin vaikuttaa tulkitsijan käsitys naisesta ja miehestä, rakkaudesta, petoksesta, kunniasta ja mustasukkaisuudesta. Kuinka paljon tulkitsija paljastaakaan omista arvoistaan ja moraalikäsityksistään tulkintoja tehdessään!

Arkistoja penkoessaan Milja Sarkola on tietysti yksi tulkitsija muiden joukossa.

Näytelmä kertoo yhdestä sadanvuodentakaisesta illasta, mutta samalla esiin nousee laajemmin kysymys ihmisen mielestä. Miten muisti toimii? Miten havainnoimme maailmaa? Miten tulkitsemme näkemäämme? Mitkä tekijät vaikuttavat näkemäämme?

Kaikki asianosaiset ovat jo kuolleet, joten Sarkola ei, sen enempää kuin katsojakaan, saa koskaan tietää mitä oikeasti tapahtui. Kuinka kutkuttavan ärsyttävää!

Ryhmäteatteri: Harriet.
Käsikirjoitus ja ohjaus Milja Sarkola. Lavastus Kaisa Rasila. Äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen. Musiikin sovitus Joel Mäkinen. Valosuunnittelu Ville Mäkelä. Pukusuunnittelu Riitta Röpelinen. Rekvisiitan suunnittelu Viivi Kuusimäki.
Rooleissa Santtu Karvonen, Pyry Nikkilä, Minna Suuronen, Robin Svartström ja Roosa Söderholm.
Kantaesitys oli Ryhmäteatterissa 13. helmikuuta 2019.

Penkkitaiteilija

Keskustele