Hyppää pääsisältöön

Prisma: Tyrannosaurus rexin paluu – Oliko hirmuliskolla maailman pelottavin ääni?

Tyrannosaurus rex on yksi maailman historian kuuluisimmista saalistajista.
Tutkijat loivat Tyrannosaurus rexin hahmon uudelleen. Tyrannosaurus rex on yksi maailman historian kuuluisimmista saalistajista. Yle TV1,Prisma: Tyrannosaurus rexin paluu

TV1 keskiviikkona 20.2.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 23.2. klo 14.05 ja maanantaina 25.2. klo 23.45, Areenassa

Tyrannosaurus rex on tuttu hirviö Hollywood-elokuvista. Oliko hirmulisko uhkaavasti karjahteleva peto vai jotain muuta? Mitä me oikeastaan tiedämme tästä ikonisesta olennosta?

Kaikkien tuntema dinosaurusten perikuva oli pelottavin maan päällä koskaan vaaninut eläin. Brittiläinen tiededokumentti Tyrannosaurus rexin paluu murtaa myyttejä dinosaurusten kuninkaasta.

Parhaiten säilynyt Tristan-fossiili tutkijoiden mallina

Minkälainen eläin Tyrannosaurus rex oikein oli? Esihistorian tutkijat paljastavat huippusaalistajan leukojen murskaavan puruvoiman, testaavat eläimen huippunopeuden, kurkistavat sen aivoihin ja arvioivat, miltä peto oikeasti näytti.

Suuret dinosaurukset olivat liitukaudella ryhmänsä kehittyneimpiä ja moninaisimpia. Dinosaurusten valta-asema kuitenkin päättyi yhtäkkiä 65 miljoonaa vuotta sitten, kun jättimäisen asteroidin törmäys muutti planeettamme ikuisiksi ajoiksi.

Paleontologit haluavat nyt rakentaa kaikkien aikojen aidoimman Tyrannosaurus rexin. Apunaan he käyttävät muun muassa fossiileja. Yhtenä mallina toimii parhaiten säilynyt T. rexin luuranko, joka on näytteillä Berliinin luonnontieteellisessä museossa. Tristaniksi nimetty hirmuliskon fossiili on löydetty Yhdysvaltain Badlandsin alueelta.

Luuranko on lonkan kohdalta neljä metriä korkea ja päästä hännänpäähän yli 12 metriä pitkä. Valtavan kallon leuassa on suurimpia koskaan nähtyjä hampaita.

Tyrannosaurus rex on yksi maailman historian kuuluisimmista saalistajista.
Paleontologian professori Julia Clarke ja Tyrannosaurus rexin fossiili. Tyrannosaurus rex on yksi maailman historian kuuluisimmista saalistajista. Kuva: Gordon Welters Yle TV1,Prisma: Tyrannosaurus rexin paluu

Tyrannosaurus rexillä maailman pelottavin ääni?

Minkälaista ääntä jättimäiset Tyrannosaurus rexit aikoinaan pitivät? Yleinen mielikuva on, että ne ovat päästäneet kauas kuuluvia karjahduksia. Mielikuva ei välttämättä vastaa todellisuutta.

Texasin yliopiston paleontologian professori Julia Clarke on kehitellyt tarkan simulaation siitä, miltä T. rexin ääni on saattanut kuulostaa.

Eläimen lähimpiä sukulaisia ovat linnut, alligaattorit ja krokotiilit. Tyrannosauruksen fysiologian perusteella asiantuntijat uskovat, ettei eläimen ääni kuulostanut karjunnalta vaan pikemminkin murinalta.

Dokumentissa tutkijat tekevät ensimmäistä kertaa kokeen, jonka tarkoituksena on jäljitellä Tyrannosaurus rexin ääntelyä. Esihistorian tutkijoiden korviin se kuulostaa pelottavimmalta ääneltä, mitä ihminen voi kuulla.

Rediscovering T-Rex. Tuotanto: Talesmith/Cineflix Productions/BBC, Britannia, 2017. Lukijana on Petri Hanttu.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.