Hyppää pääsisältöön

Täältä löydät asiantuntijoiden parhaat vinkit yo-kokeeseen – Jaa omasi!

Tietokoneen ääressä opiskeleva ihminen.
Tietokoneen ääressä opiskeleva ihminen. Abitreenit

Mikä on sinun paras vinkkisi yo-kokeeseen? Keräsimme yhteen Ylioppilaslautakunnan sensorien hyödyllisimmät vinkit. Jaa omat vinkkisi kommenteissa!

1. Opiskele muualtakin kuin oppikirjoista

Median seuraaminen tukee olennaisella tavalla yleissivistystä ja antaa tietämystä, jota voi hyödyntää myös yo-kokeessa. Muun muassa historian, yhteiskuntaopin, biologian ja terveystiedon sisältöjä käsitellään paljon mediassa.

Artikkeleita lukiessasi ja uutisia seuratessasi kysy itseltäsi samoja kysymyksiä kuin yo-kokeessakin. Mihin väite perustuu? Löytyykö sille näyttöä tutkimuksista? Tarkastele aiheita analyyttisesti ja kriittisesti, neuvoo terveystiedon sensori Olli Paakkari.

Median seuraaminen opettaa myös käyttämään käsitteitä oikeassa kontekstissa ja ymmärtämään niitä syvällisemmin. Käsitteiden sanakirjamainen ulkoa opettelu antaa vain pinnallisen tietämyksen eikä kannata pidemmän päälle.

Kielten oppimisessa on olennaista käyttää kieltä. Kuuntele siis podcasteja opiskeltavalla kielellä, lue itseä kiinnostavista aiheista ja katso sarjoja ilman tekstityksiä. Näin kieli tarttuu melkein kuin itsestään, vinkkaa englannin sensori Sisko Mällinen.

2. Älä tyydy ensimmäiseen ideaan

Äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa tai kielen kokeen ainetta suunnitellessa ei kannata mennä helpoimman kautta. Oivaltavalla näkökulmalla voi tehdä vaikutuksen, vinkkaa äidinkielen sensori Minna-Riitta Luukka.

Ideointia voi harjoitella etukäteen. Keksi yhdestä aiheesta mahdollisimman monta erilaista näkökulmaa. Ensimmäisenä mieleen putkahtava juolahtaa todennäköisesti mieleen monelle muullekin, joten sitä ei ehkä kannata valita.

Myös reaaliaineiden vastauksissa on ansioksi, jos aihetta osaa käsitellä useista näkökulmista. Kysy siis itseltäsi, mihin kaikkeen käsiteltävä asia liittyy ja mikä kaikki siihen voi vaikuttaa.

Kielten aineissa on hyvä valita aihe, josta tietää paljon. Jos kielitaito on hyvä, on ainekirjoitus paikka näyttää osaamisensa kokonaisvaltaisesti.

3. Älä vastaa mutulla

Omien mielipiteiden esittämisessä kannattaa olla tarkkana erityisesti silloin, jos niitä ei pyydetä. Harkitse huolella, ovatko mielipiteesi olennaisia ja perustuvatko ne faktoihin. Muista myös lähdekritiikki.

Sensori Olli Paakkarin mukaan terveystiedon kokeessa saa kertoa mielipiteensä, kunhan se perustuu teoriaan ja tutkimukseen. Biologian sensori Timo Saarinen ja yhteiskuntaopin sensori Jan Löftsröm taas pitävät omien mielipiteiden esittämistä yo-kokeessa turhana.

Psykologiassa on vaarana kallistua keittiöpsykologian puolelle. Kysy aina itseltäsi, mistä tiedät asian. Mihin se perustuu? Onko sille olemassa tutkimusnäyttöä?

Myös matematiikan ja fysiikan vastausten tulee olla perusteltuja ja perustua tieteen lakeihin. Muista kirjoittaa kaikki välivaiheet ylös ja pysähdy välillä pohtimaan, mihin lakiin vastauksesi perustuu, neuvoo matematiikan sensori Juha Oikkonen.

4. Rakenna koevastaus huolella

Käsitteiden ja teorioiden lisäksi yo-kokeessa testataan sitä, miten kokelas osaa esittää ajatuksensa. Esseevastauksen tulisi olla selkeä ja johdonmukainen. Pitkä vastaus ei ole yhtä kuin hyvä vastaus.

Monet sensorit neuvovat jäsentelemään ajatuksia ensin paperille esimerkiksi ranskalaisin viivoin tai ajatuskartan avulla. Tämä toimii kaikkien aineiden kohdalla.

Tehtävän pituuteen ja ajankäyttöön saa viitteitä tehtävän pistemäärästä. Pienen pistemäärän kysymykseen riittää suppeampi vastaus.

Äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa voi joko pohtia asiaa tai ottaa siihen kantaa. Päätä, kummanlaisen vastauksen aiot rakentaa ja pidä se mielessä läpi kirjoitusprosessin, vinkkaa sensori Minna-Riitta Luukka. Näin teksti säilyy yhdenmukaisena.

5. Älä hötkyile kokeessa

Varmista, että vastaat yo-kokeessa juuri siihen, mitä kysytään. Tehtävänannossa käytetystä verbistä voi päätellä, mitä vastaukselta halutaan. Jos tehtävässä pyydetään esimerkiksi analysoimaan, kuuluu vastaukseen muun muassa asioiden vertailu, luokitteleminen ja ristiriitojen osoittaminen, neuvoo terveystiedon sensori Olli Paakkari.

Kiireessä voi jäädä myös viittaamatta aineistoon, mikä vähentää pisteitä. Hengitä syvään ja pysähdy ajattelemaan. Oletko tehnyt sen, mitä tehtävässä pyydettiin?

Esimerkiksi yhteiskuntaopin kokeessa on paljon tilastoaineistoa, jonka lukemisessa tehdään usein virheitä. Kun on analysoinut tilastoa, kannattaa vetää henkeä ja miettiä, onko analyysissä järkeä, vinkkaa sensori Jan Löftström.

Mikä vinkki on ollut itsellesi kaikkein hyödyllisin yo-kokeissa? Jaa se kommenteissa!

Keskustele

Artikkelit