Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Helsinski on yhden miehen urbaanin musiikin projekti, josta vastaa PMMP:stä ja My First Bandista tuttu Juho Vehmanen

Mies katsoo mustavalkoisessa kasvokuvassa vakavana kameraan, kuvassa näkyy vain kasvot ja nyrkki, johon mies nojaa.
Mies katsoo mustavalkoisessa kasvokuvassa vakavana kameraan, kuvassa näkyy vain kasvot ja nyrkki, johon mies nojaa. Kuva: Kerttu Malinen Nosteessa (YleX),Juho Vehmanen

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Helsinski.

Helsinski, eli PMMP:n, Vesalan ja Jenni Vartiaisen bändeissä soittanut Juho Vehmanen, tekee elektronista poppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Helsinski hurmaa debyyttisinkkunsa tummanpuhuvalla ja hienovaraisesti kiihtyvällä tunnelmalla. Soundit hivelevät korvaa monessa eri kerroksessa ja tukevat toisiaan muuttumatta sillisalaatiksi. Juhon lempeä ääni jättää sopivasti tilaa tuotannolle. Biisi on täydellinen tunnelman ylläpitäjä esimerkiksi yölliselle juoksulenkille.

Mikä sai sinut aloittamaan Helsinskin?

– Mulla on aina pakko olla joku kanava, johon tehdä omaa musiikkia. Se pitää musahommat tuoreena ja rasvaa luovuuden rattaita. Aluksi riitti pöytälaatikko, ja sen jälkeen kirjoitin My First Bandille biisejä vuosia. Nyt kun bändi ei ole aktiivinen, piti biisinteolle keksiä uusi kohde. Helsinski on osoittautunut ihan sairaan hyväksi jutuksi, koska nyt saan itse määrätä sekä työ- että julkaisutahdin.

– Biisinteko on mulle myös paras tapa treenata soittamista ja pysyä kärryillä musiikin jatkuvassa muutoksessa niin, että ajatus pysyy mukana, enkä vaivu haukionkala-tyyppiseen etydien ja sormiharjoitusten suohon. Helsinskin avulla voin pitää veitset terävinä ja nauttia matkasta.

Mistä artistinimesi tulee?

– Helsinski kertoo yhdellä sanalla aika paljon: mistä olen kotoisin, ja että musiikki on urbaania. Lisäksi Helsinski kuulostaa vähän sukunimeltä, mistä noheva päättelijä aavistaa, että kyseessä on yhden ihmisen projekti.

– Helsinski ei myöskään rajoita taiteellisesti liikaa mihinkään tiettyyn genreen: voin mieleni mukaan muuttaa suuntaa, jos siltä tuntuu. Toisille nimi saattaa tuoda mieleen suomettumisen tai itäeurooppalaisia fiiliksiä.

Miten kuvailisit Helsinskin musiikkia?

– Se on urbaania vaihtoehtopoppia, jossa on vaikutteita muun muassa elektrosta, hip hopista ja deep housesta. Pyrin kuitenkin melko ajattomaan soundiin, joka ei ole muodin aallonharjalla, muttei myöskään eristäytynyt siitä, mitä musiikissa tapahtuu. Se sopii parhaiten öiseen ajeluun tyhjässä kaupungissa tai kotisohvalla silmät kiinni luurit päässä kuunteluun.

Mitkä ovat tähänastisen urasi suurimmat saavutukset?

– Helsinski aloittaa puhtaalta pöydältä artistina vailla minkäänlaista menneisyyden painolastia. Mies Helsinskin takana pitää suurimpina saavutuksinaan upeita keikkaelämyksiä PMMP:n, My First Bandin, Jenni Vartiaisen ja Vesalan riveissä, sekä uskallusta alkaa tehdä omaa musaa ja julkaista sitä kauhunsekaisesta jännityksestä huolimatta.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Erilaiset tavat toteuttaa elektronista tai osittain elektronista musiikkia livenä kiinnostavat minua kovasti. Olisi kivaa päästä seuraamaan lavan sivusta oman setin jälkeen esimerkiksi Airin, Daft Punkin tai Deadmau5:n keikkaa. Suomalaisista Jaakko Eino Kalevi, Onniboi tai Jesse Markin olisivat kiinnostavia juuri nyt.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

You play in the mud
you dance in the rain
and when you take my hand
I become a kid again

– Se on vielä julkaisemattomasta biisistäni Close to You, joka kertoo osittain tyttärestäni. Jostain syystä tuo säe resonoi vahvemmin mun aivojen häntätumakkeessa kuin monet muut omat tuotokset. Fiilisjuttuja, mene ja tiedä. Aihe ainakin on sydäntä lähinnä.

Jos No voice to shout soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

Ryan Gosling ajaisi mustalla urheiluautolla Gotham Cityn öisiä katuja kylmä hiki otsalla tietoisena takakontissa olevasta tulenarasta lastista. Kopterikamera puikkelehtisi pilvenpiirtäjien välissä henkeäsalpaavalla nopeudella ja välillä leikattaisiin tiukkoihin lähikuviin Ryanin hermostuneeseen vilkuiluun peruutuspeiliin.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

– Julkaista paljon omaa musiikkia ja kehittyä sen tekemisessä niin nopeasti, että edellinen levy aina vähän hävettäisi seuraavan valmistuessa. Suurena haaveena on myös löytää mahdollisimman ilmaisuvoimainen ja mielekäs tapa esittää Helsinskin musiikkia livenä.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!