Hyppää pääsisältöön

Celestan hiljaisia voimasointeja

Yhdysvaltojen länsirannikoilla toimiva säveltäjä-pianisti Michael Jon Fink (s. 1954) rakentaa usein teoksissaan hiljaisia ja rauhallisia sointimaisemia. Uusin säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu rakentuu unenomaisen tunnelman ja pehmeiden soivuuksien ympärille.

Fink äänitteen kansi
Fink äänitteen kansi celesta

Fink on ensimmäisen kerran levyttänyt musiikkia soolocelestalle jo 80-luvun alussa. Tuorein kokonaisuus on kuitenkin soittimelle kirjoituista teoksista onnistunein ja tunnelmissaan ehein. Kahdentoista lyhyen kappaleen esittäjänä toimii säveltäjä itse. Kelluvat pienkappaleet soljuvat rauhallisesti eteenpäin. Niiden jonosta muodostuu lempeästi värähtelevä sointijatkumo.

Fink luottaa yksinkertaisten musiikillisten elementtien kantavuuteen ja tehoon. Herkkien äänimuodostelmien ilmaisu on yhtä aikaisesti rauhoittavaa ja voimallista. Yksittäisistä äänistä, soinnuista sekä selkeistä melodia-säestys–asetelmista syntyy vilpitöntä ja vaikuttavaa musiikkia. Tätä musiikkia ei sävelletä, eikä esitetä, vaan sitä kuunnellaan.

Äänityksessä käytetty viisioktaavinen Schiedmayer-celesta luo oman kiehtovan sointimaailmansa. Instrumentin metallinen ominaissointi on tallennettu onnistuneesti. Pistävät ylärekisterin kilahduksetkin soivat riittävän pehmeästi. Kokonaiskestoltaan hieman reilu 30 minuutin kestoinen äänitekin on juuri sopivan mittainen. Ainahan sen voi kuunnella uudestaan.

Michael Jon Fink. Celesta. Cold Blue Music (CB0053)

Kuuntele Uudet levyt 19.2.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta