Hyppää pääsisältöön

Celestan hiljaisia voimasointeja

Yhdysvaltojen länsirannikoilla toimiva säveltäjä-pianisti Michael Jon Fink (s. 1954) rakentaa usein teoksissaan hiljaisia ja rauhallisia sointimaisemia. Uusin säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu rakentuu unenomaisen tunnelman ja pehmeiden soivuuksien ympärille.

Fink äänitteen kansi
Fink äänitteen kansi celesta

Fink on ensimmäisen kerran levyttänyt musiikkia soolocelestalle jo 80-luvun alussa. Tuorein kokonaisuus on kuitenkin soittimelle kirjoituista teoksista onnistunein ja tunnelmissaan ehein. Kahdentoista lyhyen kappaleen esittäjänä toimii säveltäjä itse. Kelluvat pienkappaleet soljuvat rauhallisesti eteenpäin. Niiden jonosta muodostuu lempeästi värähtelevä sointijatkumo.

Fink luottaa yksinkertaisten musiikillisten elementtien kantavuuteen ja tehoon. Herkkien äänimuodostelmien ilmaisu on yhtä aikaisesti rauhoittavaa ja voimallista. Yksittäisistä äänistä, soinnuista sekä selkeistä melodia-säestys–asetelmista syntyy vilpitöntä ja vaikuttavaa musiikkia. Tätä musiikkia ei sävelletä, eikä esitetä, vaan sitä kuunnellaan.

Äänityksessä käytetty viisioktaavinen Schiedmayer-celesta luo oman kiehtovan sointimaailmansa. Instrumentin metallinen ominaissointi on tallennettu onnistuneesti. Pistävät ylärekisterin kilahduksetkin soivat riittävän pehmeästi. Kokonaiskestoltaan hieman reilu 30 minuutin kestoinen äänitekin on juuri sopivan mittainen. Ainahan sen voi kuunnella uudestaan.

Michael Jon Fink. Celesta. Cold Blue Music (CB0053)

Kuuntele Uudet levyt 19.2.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Pohjolan Puccini, säveltäjä Tauno Pylkkänen oli punaorpo – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. maaliskuuta.

  Teatteriperheeseen adoptoidusta punaorvosta, Tauno Pylkkäsestä (1918 - 1980) kasvoi varhaiskypsä ja lahjakas nuori säveltäjä. Pylkkänen oli omana aikanaan erittäin suosittu oopperasäveltäjä, jota kutsuttiin lempinimellä ”Pohjolan Puccini”. Menestyksestä huolimatta Pylkkänen alkoholisoitui. Hän koki traagisen kohtalon aikana, jolloin homoseksuaalisuutta pidettiin rikoksena.

 • Tanssii orkesterin kanssa

  Tanssii orkesterin kanssa

  Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle.

 • Moniäänisiä yksinpuheluja

  Moniäänisiä yksinpuheluja

  On aina kiinnostavaa kuulostella, miten laajempien esityskokoonpanojen kanssa aateloituneet säveltäjät kiteyttävät ja muovaavat ilmaisuaan soolosoittimille kirjoitetuissa teoksissaan.

 • Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  ”En halua olla Lontoossa. Haluan vain tulla kotiin ja elää mukavasti meren läheisyydessä”, kirjoitti säveltäjä Grace Williams (1906–1977) 1940-luvun puolivälissä.