Hyppää pääsisältöön

Hartmannin jämäkät jousikvartetot

Karl Amadeus Hartmannin (1905–1963) persoonallinen sävelkieli oli kallellaan kohti Wienin toisen koulukunnan ilmaisua, mutta seisoi kuitenkin tukevasti omilla jaloillaan. Säveltäjä keskittyi myöhäistuotannossaan erityisesti sinfonisen arkkitehtuurin rakentamiseen, mutta tuotannosta löytyy myös muun muassa kaksi kiinnostavaa jousikvartettoa.

Hartman äänitteen kansi
Hartman äänitteen kansi Karl Amadeus Hartmann

Reilu kymmenen vuotta erottaa Hartmannin kahta jousikvartettoa. 1930-luvun alussa valmistunut Jousikvartetto nro 1 rakentuu surullisesti valittavista melodioita, polyfonisista köynnöksistä ja selkeäsuuntaisisista nousulinjoista. Puolalainen Airis-kvartetti (Aleksandra Czajor ja Grażyna Zubik, viulu, Natalia Warzecha-Karkus, alttoviulu, Julia Kotarba, sello) soittaa Hartmannin alle kolmikymppisenä säveltämän jämerän kvarteton legato-ainekset komealla hehkulla, mutta aivan kaikkein vauhdikkaimmissa yhteisjuoksutuksissa kipristelee hieman.

Toinen jousikvartetto on jo täysipainoista Hartmania. Se valmistui heti toisen maailmansodan jälkeen. Lähes puolen tunnin kestoinen teos huokuu ahdistusta ja kärsimystä. Hiljalleen kiihtyvän kolmiosainen teoksen ilmaisu lähentyy alttoviulukonserttoa Concerto Funebre. Airis-kvartetti on parhaimmillaan hitaamman musiikin parissa. Ensiosa laahaa vaikuttavasti. Toiseen piirtyy hermostunutta nostalgiaa. Finaalissa on potkua, mutta aivan tarkinta rytmistä soitantaa kvartetti ei edelleenkään tavoita.

Äänitteelle Hartmannin kvartettojen kylkeen on aseteltu Anton Webernin (1883–1945) Langsamer satz. Yksiosainen teos kuuluu tekijänsä varhaistuotantoon. Romanttisesti laulava hidas valmistui ennen opusnumeroituja teoksia. Se sai ensiesityksensä vasta reilu viisikymmentä vuotta valmistumisensa jälkeen. Airis-kvartetti rakentaa hiljalleen vaeltelevista melodialinjastoista hehkuvan verkoston.

Hartmann: String Quartets. Airis String Quartet. CD Accord. (ACD245)

Kuuntele Uudet levyt 19.2.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.