Hyppää pääsisältöön

Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

Sukset ja sauvat lumihangessa.
Sukset ja sauvat lumihangessa. Kuva: Eila Haikarainen / Yle 1990-luku,Pikku Kakkonen

"Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

Tupsullisia huppupipoja, 90-luvun retrovärejä ja nauruun taipuvia, harvahampaisia suita. Kaveria kannustetaan ilosta hihkuen. Näistä elementeistä on tehty Pikku Kakkosen hiihtokoulu, jossa hiihtäminen on oikeasti hauskaa.

Pakkaslumen narskuessa pienet oppilaat sivakoivat eteenpäin hurjaa kyytiä. Tässä hiihtokoulussa eivät pyllähdykset haittaa, sillä oikeanlainen kaatuminen on kaiken A ja O!

Hiihtokoulun kaikkiaan yhdeksässä jaksossa pureudutaan hiihdon perusteisiin. Miten pukea sukset oikein jalkaan, minkälaisia hiihtotekniikoita on olemassa ja loppua kohden kokeillaan mäenlaskua ja ampumahiihtoa. Aseita ei lapsille luonnollisestikaan anneta, vaan tulittaminen tapahtuu tennispalloilla heittäen.

Hiihtokoulu on aimo annos nostalgiaa ja kurkistus 90-luvun puoliväliin. Vaikka ajat ovat muuttuneet, eivät hiihtämisen perusasiat muutu. Tämän vuoksi Hiihtokoulu on oivallinen katselmus myös nykyajan lapsille ja vanhemmillekin.

Hiihtokoulun opettajana toimii Kari Kajaus ja oppilaat koostuvat Vuokatin päiväkodin ja Päiväkoti Satuvakan lapsista. Ohjelma tehtiin yhteistyössä Urheiluliiton ja Vuokatin Urheiluopiston kanssa.

Oi että! Se on kuulkaa sillä lailla, että eteenpäin se on, vaikka nokallensa lentää!― Kari Kajaus
Keskustele